TİAD'dan yapılan açıklamaya göre, iki kategoride düzenlenecek olan yarışmada meslek lisesi öğrencilerinden 3D polimer yazıcı, üniversitelerin mühendislik fakültesi öğrencilerinden de 3D karbon-fiber yazıcı tasarlamaları isteniyor.

Meslek liselerinin 3D polimer yazıcı, mühendislik fakültesi öğrencilerinin ise 3D karbon-fiber yazıcı tasarımlarıyla katılacağı yarışma, eğitim, tasarım, üretim ve değerlendirme bölümlerini kapsayan yedi aylık bir süreci kapsayacak.

Birinci aşamada öğrenci ve öğretmenler gruplarını oluşturup belirlenen kriterlere göre teorik tasarımlarını yapacak. Hazırlanan teorik çalışmalar alanında uzman olan jüri üyeleri tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak ve her kategori özelinde bir üst aşamaya geçmesi için 10’ar okul belirlenecek.

Bu aşamada okullara tasarımlarını yapabilmeleri için iş istasyonu ve 3D tasarım programı verilecek ve bu programın eğitimlerini almaları sağlanacak. 

Tasarımların son hali tekrar jüri değerlendirmesine tabi tutulacak ve her okul 26-27 Eylül tarihleri arasında aynı zamanda sunumlarını yapıp, jürinin sorularını yanıtlayacak.

Her kategoride dereceye giren okul ve ekiplere ödülleri İstanbul’da düzenlenen ve bölgenin en önemli makine organizasyonu olan MAKTEK Avrasya’da verilecek. 28 Eylül’de düzenlenecek ödül töreninde eğitim bursu başta olmak üzere birbirinden değerli hediyeler de sahiplerini bulacak.

İmalat sanayide ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahları alanındaki ihtiyacın ancak yüzde 15’lik kısmının yerli makinelerle karşılandığına dikkat çeken TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, bir sosyal sorumluluk projesi olan Altın Pergel Yarışması ile sivil toplum kuruluşu-okul-sanayi işbirliğini ve bağlantısını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bu bağın oluşturulmasının son derece önemli olduğunu söyleyen Varlık, "Gelişmiş ülkeleri yakalamak için Endüstri 4.0 uygulamaları açısından katma değeri yüksek, özgün ürün tasarımlarının yapılması ve üretilmesi gerekir" dedi ve ekledi:

"İnovatif ürünlerin tasarlanmasını sağlamak ve üretimine öncülük etmek bu yarışmanın en önemli amaçlarını oluşturmaktadır.

"Dolayısıyla sanayi üretiminde geleceğin teknolojisi olarak görülen eklemeli imalat alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini sağlamak istiyoruz.

"Altın Pergel Yarışması bir yandan yetenekli gençlerin çalışmalarını sergilemelerine ve sanayi üretiminin dinamizmini anlamalarına yardımcı oluyor, diğer yandan da yerel mühendislik ve teknoloji geliştirme firmalarıyla bağlantı kurmalarını sağlıyor.

"Bu yarışmayı hayata geçirerek hem 2023 için belirlenen ihracat hedefini yakalamak üzere ülkemize destek veriyor hem de Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğu yüksek teknolojili üretim araçlarının ve ihtiyaç duyulan tamamlayıcı ekipmanlarının ülkemizde üretilmesi için tasarım altyapısı sağlıyoruz."