Nisan ayı sanayi üretime ilişkin ekonomik veriler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), açıkladığı verilere göre nisan ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.3 arttı. 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 12,2 ile sermaye malında gerçekleşti.Sanayi Üretimi arındırılmamış verilerle bir önceki aya göre %1,98 azalırken, önceki yılın aynı ayına göre %5,93 artış kaydetti.

TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8, imalat sanayi sektörü endeksi %2,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,4 arttı.

SANAYİ ÜRETİMİ %6,7 ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3, imalat sanayi sektörü endeksi %7,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,8 arttı.

EN YÜKSEK ARTIŞ SERMAYE MALINDA 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %12,2 ile sermaye malında gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ DİĞER ULAŞIM ARAÇLARININ İMALATINDA GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %140,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %19,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve %6,9 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

EN FAZLA AZALIŞ MAKİNE VE EKİPMANLARIN KURULUMU VE ONARIMINDA GERÇEKLEŞTİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en fazla azalış %6 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, %5,9 ile içeceklerin imalatı ve %4,2 ile fabrikasyon metal ürünleri (makine ve teçhizat hariç) imalatı takip etti.