Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 100 bin puanın üzerini gördü. Uzmanlar borsadaki yükselişte ekonominin yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüme kaydetmesinin etkili olduğunu belirtti. Güne yüzde 0.30 yükselişle 99 bin 742 puandan başlayan borsa, alımların devam etmesi ile tarihinde ilk kez 6 haneli rakamlara ulaştı ve 100 bin puanın üzerini gördü.

Veri akışının yoğun olduğu bu hafta piyasaların odağındaki ana gündem maddeleri ise küresel merkez bankaları olacak. Piyasalar yarın ABD Merkez Bankası'nın, Perşembe günü ise TCMB'nin PPK toplantısını izleyecek. Öte yandan Perşembe günü İngiltere, Cuma günü de Japonya merkez bankalarının faiz kararları bekleniyor.

DOLAR GERİLEDİ

Dolar/TL güne başladığı 3.53'lü seviyelerden 3.52'li seviyelere gerilerken TL bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında değer kazanan nadir para biriminden biri oldu. Katar gerginliği geçen hafta piyasalara satış getirmiş ve TL'de değer kaybına neden olmuştu.

Analistler ve siyasiler ikinci çeyrekte de öncü verilerin "güçlü" bir büyümeye işaret ettiğini belirtirken, ekonomistler veri sonrası yüzde 4.4'lük OVP büyüme hedefin artık daha ulaşılabilir, siyasiler ise hedefin aşılabilir olduğunu belirtiyor.

100 BİN GEÇİLDİ

Integral Yatırım'ın bu sabah yayınladığı raporunda endeksteki pozitif havanın korunduğuna dikkat çekilerek, "Avrupa’daki satışlar dün piyasa açıkken de vardı. Bu nedenle endeks üzerinde fazla etkisi olmasını beklemiyoruz. ABD endeksindeki satışların sınırlı kalması ve future endekslerin yatay bir seyirle güne başlaması ise BIST için sınırlı da olsa pozitif. Endeksteki yükselişin devamı beklenebilir. ABD Dolarının zayıf seyri, gelişmekte olan ülke para birimlerinin güçlü kalmaları, global fon girişlerinin devam ettiğini gösteriyor. Endeksin 100 bin psikolojik seviyesinin üzerine yükselmesi beklenebilir" denilmişti.  (Habertürk)