Son açıklanan enflasyon oranları ile birlikte pazarda patates, soğan fiyatları tavan yaptı. Yılbaşı itibariyle soğanın 10 TL olacağı söyleniyor. Soğan başta olmak üzere; sivri biber, domates, salatalık, kabak, fasulye ve patlıcanda ciddi zamlar görülürken, toplantıcıların beklentisi artışın devam edeceği yönünde. Yapılan zam uyarılarına karşın üretici elindeki malları stoklama yoluna gidiyor. Soğanların ömrünün kısıtlı olmasından dolayı saklanan depolarda ürünlerin çürüdüğü belirtiliyor.

Ankara Polatlı'da 200 bin ton soğan depolarda tutuluyor...

Ülke soğan üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştiren Ankara Polatlı'daki depolara giden ekipler incelemelerde bulundu. 24 depodan sadece üçünün satış yaptığı, diğerlerinin "fiyat daha da yükselecek" diye beklediği belirlendi. Soğan üretiminde hastalık yaşandığı ve tarladan çıkan soğanın yüzde 20-30'unun kayba uğradığı, yaklaşık 200 bin ton soğanın depolarda tutulduğu öğrenildi.
Stokçuluk yeniden mi hortluyor !!!

1970'lı yılların sonlarında Türkiye'de stokçuluk, karaborsacılık tavan yapmıştı. Şener Şen ile İlyas Salman'ın başrollerini paylaştığı " Dolap Beygiri" filminde camii derneğinde toplanan paraları zimmetine geçiren ve suçu kayınçosunun üzerine atarak kayıplara karışan Yakup karakteri ticarette stokçuluk yaparak banker oluyordu. Bu trajikomik hikaye'de 1970'li yılların stokçuluk ve karaborsacılığı gözler önüne seriliyordu. 70'li yılların Banker Yakupları 2018 yılında yeniden piyasaya çıktı. Enflasyon oranları yüksek açıklanınca stokçular malları depolarda saklıyor. Olan vatandaşa oluyor pazardan kilosunu 2 TL'ye aldığı soğan bir anda 5 TL'ye çıkıyor. Yeni yılda 10 TL olacağı konuşuluyor. Vatandaşın sofrasında bir kuru soğanı vardı ona da mı göz diktiniz diye haykırmak geçiyor içimden!!!

Stokçuluk yapanlar bunun bedelini ödeyecek...

Stokçuluk yapanlara devletin en tepesinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sert tepki geldi. Stokçular, fırsatçılar bunun bedelini ağır ödeyecek diyen; Cumhurbaşkanı, Depo baskınlarında nasıl stoklar yaptıklarını görüyoruz. Buralarda asla taviz yok. Öyle patates, soğan stokçuluğu, öbür tarafta birçok sebze, meyvede bu tür stoklar yapmanın bedelini ödeyecekler" ifadesini kullandı.
Enflasyonla mücadele edilmeli, stokçulara fırsat verilmemeli destekliyoruz. Gıda enflasyonundaki artışın stokçular nedeniyle yaşandığı söyleniyor. Bir başka görüşe göre bunun stokçular ile alakası yok ekonomi yaz aylarından günümüze kadar kötü gidiyor bu durumda enflasyonun artmasına neden oluyor. Maliye stokçulara operasyon yaptı, devletin en tepesi bunlara göz açtırmayacağız diyor. Bakalım Kasım enflasyon oranları nasıl gelecek, pazar tezgahlarına nasıl yansıyacak hep birlikte göreceğiz. İnşallah yakın zamanda vatandaş kesesinde bu mücadelenin olumlu yansımalarını hisseder. Bize düşen gelişmelerin takipçisi olmak vatandaşın lehine ya da aleyhine gelişecek olayları objektif bir şekilde yorumlamaya devam etmek.

Tarımda ihracat yapan firmalara 200 milyon dolar ilave finansman geliyor.

Türk Eximbank, yeni başlattığı mevsimsel kredi destek programı ile yılsonuna kadar pamuk, incir, üzüm, zeytin, fındık, kayısı ve diğer tarım ürünleri ihracatı yapan firmalara 200 milyon dolar ilave finansman sağlayacakmış. Eximbank tarım ürünleri ihracatçılarına kredi taleplerinde öncelik tanıyacakmış. Önümüzdeki yıllarda mevsimsel kredi destek programı kapsamında uygulamaya devam edilerek, tarım sektörüne kullandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payı arttırılacakmış. 
Tarım sektörünün ihtiyacı olan önemli bir gelişme olarak görüyorum. Tarımda ihracatın artması demek üretimin canlanması, dışa bağımlılığın azalması demek. Türk Eximbank'ın aynı finansmanı hayvancılık içinde sağlaması isabetli olur. Türkiye  hayvan ithal eden bir ülke durumda hayvancılık bitme noktasında gelmiş. Tarım ve Hayvancılıkta atılacak adımlar hem dış ticaret gelirlerimize önemli katkı sağlayacak hem de içerde vatandaşın kesesine katkı sağlayacaktır. Tarım ülkesi olan güzelim Türkiyem'de vatandaşlarımızın sebzeyi, meyveyi, eti, sütü bolca tükettiği bereketli günleri görürüz inşallah.