Mercedes-Benz Türk, 50.kuruluş yıldönümünde düzenlediği "50.Yılda 50 Sturtup" yarışmasında dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Kadir Can Kırkoyun kodlama dersindeki platform ihtiyacına yardımcı olmak için oyunlaştırılmış mobil platform sağlayan Scode projesi ile Kadir Demircioğlu kumaşları daha işlevsel hale getire akıllı kumaş projesi ile Umutcan Duman ise atık toplama süreçlerini akıllı hale getirerek maliyetleri ve karbon salınımını %55'e varan oranda azaltan projesi ile üçe girerek 50'şer bin TL'lik büyük ödülün sahibi oldu.

YENİLİKÇİ FİKİRLER

Mercedes-Benz Türk tarafından tamamen hibe edilen toplam 500.000 TL desteği almaya hak kazanan 50 startup'ın 19'u, "akıllı şehir" uygulamaları olarak tasarlanan yenilikçi fikirler olurken yenilikçi fikirleri 15 projeyle sağlık, 11'er projeyle çevre ve eğitim,7 projeyle engelli erişimi takip etti.
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası'nda düzenlenen törende Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, "'50. Yılda 50 Startup' projemizin en belirgin ve ayrıştırıcı özelliği Mercedes-Benz Türk olarak verdiğimiz desteği tamamen hibe etmemiz; 50 startup'a toplamda 500.000 TL'lik para ödülü verirken herhangi bir karşılık beklemiyoruz" dedi.

Y JENERASYONU FARKI

Proje için oluşturulan mikrosite üzerinden 15 ila 67 yaşına kadar geniş bir yaş aralığındaki girişimcilerin başvurduğu yarışmanın kazananlarının yarısına yakınını, "Y Jenerasyonu" oluşturdu. 20'li yaşlarının içinde olan 21 girişimci ödüle layık görülürken 17 yaşındaki Kadir Can Kırkoyun,  "50. Yılda 50 Startup" yarışmasının en geç kazananı oldu.

"50. Yılda 50 Startup" yarışmasına başvuru alınan 59 ilden 7'si kazananlar listesinde yer aldı. Yarışmayı kazananların 33'ü İstanbul'dan başvuru yapan startup'lar oldu. İstanbul dışında Ankara'dan 9, İzmir'den 4, Tekirdağ, Tokat, Yalova ve Mersin'den de 1'er startup ödüle hak kazandı.
Kazanan girişimcilerden 18'inin daha önce hiç destek almayan startup'lar olması dikkat çekti;. Yarışmada ilk 7'ye giren startup'lar 20.000 TL, 40 startup ise 5 bin 250 TL'lik, Mercedes-Benz Türk tarafından tamamen hibe edilen para ödüllerine hak kazandı.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

"50. Yılda 50 Startup" ödül töreninde konuşma yapan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün kazanan tüm startup'ları tebrik ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz gibi bu sene Mercedes-Benz Türk'ün 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Bizim için çok önemli bir yıl. 50. Yılımızı kutlamak için neler yapabiliriz diye çok düşündük. Birçok alternatifi değerlendirdik. Şöyle bir geriye baktık,  Mercedes-Benz'in hikâyesini masaya yatırdık. Gördük ki bizler 50 yıldır otomotiv sektöründe çığır açan, sektöre yol gösteren yenilikleri hayata geçiriyoruz.  Bu yeniliklerin birçoğu da aslında hayatı kolaylaştıran, fark yaratan yenilikler. Buradan hareketle dedik ki; 50.yılımızda yalnızca kendi işimizde, kendi alanımızda ya da otomotiv sektöründe değil, yaşamın birçok alanında hayatı kolaylaştıracak çözümlerin üretilmesine destek olalım. Çünkü kendi tecrübemizle biliyoruz ki, küçük fikirler bile, desteklendiğinde büyüyor ve birçok insanın hayatını değiştiren muazzam bir çözüme dönüşebiliyor. Böylelikle bir çözüm üreten, ürettiği çözüm ile hayatı kolaylaştıran, teknoloji ile bağı olan, topluma ve çevreye fayda sağlayan, sosyal etki yaratan startupları yarışmamıza davet ettik. 50. Yılda 50 Startup" projesine başvuran 5 startup'tan 4'ünün çaldığı ilk kapı Mercedes-Benz Türk oldu. Bu bize ne kadar güzel bir iş yaptığımızı gösterdi."

Mercedes-Benz Türk en doğru seçimleri yapabilmek için konusunda uzman jüri üyelerinin desteğini aldı. Startuplar konusunda öncü basın temsilcileri Ahmet Can Şit ve Timur Sırt jüride yer aldılar. Ayrıca Jüride sivil toplum kuruluşlarını temsilen Yaşama Dair Vakfı, sosyal girişim destekleme ağlarını temsilen Startupboothcamp İstanbul ve Impact Hub İstanbul da bulundu.

Şekip Gümüşkanatlı