Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yürürlüğe giren kamu alacaklarına dair yapılandırma kanunu için son başvuru tarihi 30 Haziran. Vatandaşların, kesinleşmiş vergi borçlarında büyük indirime gidilen, birikmiş fazi tamamen affeden ve devlete olan borçlarda büyük oranda düşüş sağlayan kanun, vatandaşla büyük borç barışı gerçekleştiriyor. 30 Haziran 2017 tarihine kadar vergi dairelerine başvuranlar, birikmiş vergi borçlarını takside bağlama imkanına kavuşurken, faiz yükünden de tamamen kurtulacaklar.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, bir açıklama yaparak vatandaşların Ramazan bayramını da hesaba katıp işini son güne bırakmaması uyarısında bulunarak "TBMM'de kabul edilen yasa, vatandaşla devlet arasında büyük bir alacak barışıdır. Bu barıştan faydalanan vatandaşlar, faiz yükünden tamamen kurtulacak ve kalan borçlarını eşit taksitler halinde ödeyebilecek" denildi.

CEZALAR SİLİNİYOR

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması kanunuyla vatandaşlara şu avantajlar sağlanıyor:
- Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.
- Kanundan yararlanan vatandaşlarımız yıllık yüzde 16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine, yıllık yüzde 3-4 gibi düşükt oranda tutar ödeyecek.
- Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. yarısı tahsil ediliyor, yarısından vazgeçiliyor.
- Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor.
- Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün oluyor.
-  Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanıyor.
- Yapılandırma devam ettiği sürece; borcu yoktur belgesi alınabilecek, araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek.

NELERİ KAPSIYOR?

Vatandaşlar, yeni yapılandırma kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek ekonomik faaliyeterini daha kolay yürütebilecek.
31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu kanuna göre ödenebilecek.
Ancak, önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar, yeni yap0ılandırma kanunu kapsamına alınmamıştır.
Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşların, 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise, bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan yararlanabileceklerdir.
Çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus,seçim, askerlik, para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabilecek.
Yurt-Kur üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.

30 HAZİRAN SON

Yeni yapılandırma kanunundan faydalanarak büyük uzlaşma fırsatını kaçırmak istemeyenlerin 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvurmaları gerekiyor. Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki bulunmadığından, sürenin uzatılması gibi bir ihtimal bulunmuyor.
Başvurular, bizzat bağlı olunan vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek.
Başvuru sırasında taksitle ödemeyi tercih edenler, 6, 9, 12, 18 taksit halinde ödeme yapabilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.
Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekiyor. Bu sürenin de uzatılması mümkün değil.
Vatandaş peşin ödeme yaptığı taktirde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarında ayrıca yüzde 50 oranında indirim yapılacak.
Kanunla ilgili her türlü soru, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi yanında 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevaplandırılıyor.