Arslan, dün akşam basın mensuplarına verilen iftarda gündemdeki konularla ilgili açıklamalar yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşçilerin kıdem tazminatına ulaşamadıklarına dikkat çeken Arslan, 12 Eylül darbecilerinin çıkardığı kıdem tazminatına tavan uygulaması, 1 yıl koşulu ve istifa halinde yararlanılamaması gibi sorunlar bulunduğunu söyledi.

ŞEFFAF DEĞİLLER, OLMAYAN BİR TASLAĞI KONUŞUYORUZ

Hükümetin kıdem tazminatı değişikliğine ilişkin çalışmasının şeffaf olmadığını vurgulayan Arslan, “Şu ana kadar Üçlü Danışma Kurulu dahil, hükümet kanadından bize bir taslak, bir tasarı taslağı, bir kanun tasarısı ya da hükümetin yaptığı bir çalışma iletilmedi. Açıkçası olmayan bir taslak üzerinden bizi konuşmaya davet ediyorlar. Keşke bunun tasarısı elimizde olsaydı da bunun üzerinden konuşsaydık. Bir kısım medya kuruluşlarındaki sosyal güvenlikle ilgili yazıp çizenlerden konuyu öğreniyoruz. Bu asla doğru değil. Bizim eleştirimiz de bu zaten. Bu taslak oluşmasından önce sosyal tarafların konuyu müzakere etmesi gerekiyor” dedi.

GÜVENCEMİZ CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Kıdem tazminatında yapılacak bir değişiklikte tüm tarafların mutabakatının dikkate alınacağı” yönündeki açıklamalarının kendileri için güvence olduğunu belirten Arslan, sözlerine hükümeti uyararak şöyle devam etti:

HÜKÜMET NEDEN KIDEMİ NEDEN DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR?

“Sosyal tarafların üzerinde uzlaşmadığı bir kıdem tazminatı düzenlemesi hakikaten Türkiye’de ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yeterince sorun stoklarımız var, ülkenin yeterince gerginlik yaşayacağı çok sayıda sorunu var. Bu konuda da yeni bir gerginlik olsun istemiyoruz. Müzakere etmek istiyoruz. Tarafların açık ve net olmasını istiyoruz. İşverenlerin açık olmasını olmasını istiyoruz. Hükümet kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmasını yaparken neden bunu getirmek istiyor, açıkça bilmek istiyoruz. Gerçekten işçilerin alamadığı kıdem tazminatından dolayı mı, yoksa başka bir şeyden dolayı mı? Bunu öğrenmek istiyoruz.” 

Arslan, kıdem tazminatı konusunda diğer konfederasyonlarla iş birliği içinde bulunmaya hazır olduklarını, hak kaybına neden olmayacak bir düzenlemeyi konuşup tartışabileceklerini söyledi.

YARIN BAKANLA BİRARAYA GELECEKLER

Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiğini anımsatan Arslan, çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bir araya gelip, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi ile taşeron işçilerin çerçeve sözleşmelerini görüşeceklerini bildirdi.