İstanbul Kent Üniversitesi'nden Yönetim ve Strateji Uzmanı Dr. Bülent Demir, kripto para sektöründeki son gelişmeleri değerlendirerek, kağıt paraların geleceğine yönelik öngörüde bulundu. Dünya genelinde Kovid-19 ile dijitalleşmenin hızlandığını söyleyen Demir, “Dijital para ödeme sistemleri, e-ticaretin hızlıca gelişmesi, geleneksel yatırım araçlarından da pandemi dolayısıyla uzak durulmasıyla sıcak paranın kendine yön çizmesi gerekiyordu. Bitcoin ve benzeri dijital paralar hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların portföylerinde bulundurması gereken yatırım aracı olarak değerlendirildi” diye konuştu.

Şirketlerin dijital paraya olan talebi arttı 

Ödemelerin dijitalleştiğini belirten Demir, “Kurumsal yatırımcılar da portföylerinde böyle yatırımlar bulundurmak durumunda. Kendi yatırımcılarına bu alternatifi sunmaları gerekiyor. Dolayısıyla hem riski dağıtmak hem de belli bir oranda fayda sağlamak için özellikle yatırım şirketlerinin dijital paralara ciddi bir eğilimi var” ifadelerini kullandı.

Yeni güvenli liman: Bitcoin

Kripto para sektörünün yüzde 71’ini Bitcoin’in oluşturduğunu söyleyen Demir, “Geçmişte altını ‘güvenli liman’ olarak değerlendirirdik. Artık güvenli liman algısı Bitcoin’de de oluşmaya başladı. Son günlerde volatilite yüksek gibi görünse de güvenli liman özelliğini altından sonra Bitcoin de koruyor” dedi.

Bitcoin rezerv para olma yönünde ilerliyor

Demir, “Ülkelerin merkez bankaları kendi dijital paralarını çıkarmak için bir hamle yapmak durumunda. Çünkü Bitcoin artık rezerv para olma yönünde bir gelişme gösteriyor. Dolar, Euro gibi rezerv paralar türünde Bitcoin’de tehdit olarak piyasada yerini aldı” diye konuştu.

“yatırım yaparken dikkatli olun''

Türkiye’de 10’un üzerinde kripto para borsasının bulunduğunu söyleyen Dr. Bülent Demir, “Kişiler böyle yatırımları yaparken dikkatli olmalı. Hangi tür dijital paraya nasıl yatırım yapılacağına dair konunun uzmanlarından ve aracı kurumlardan destek almakta fayda var. Bitcoin’deki artış cazip olsa da kayıplar da yaşanabilir. Yanlış yapılan hamleler, kişilere kayıp olarak döner. Araştırıp öyle yatırım yapın. Sabırlı olmak lazım uzun vadede kar edersiniz” ifadelerini kullandı.

Kağıt paraların sonu gelecektir”

10 yıl içinde sektörde büyük gelişmeler olacağını vurgulayan Demir, “Kartlı ödemeleri tercih ediyoruz, birçok kişi cüzdanında nakit para taşımıyordur. Kripto para dijitalleşmeyle, yakın zamanda kağıt paraların sonunu getirecek gibi duruyor. Herkesin kripto cüzdanları olacak veya cep telefonu üzerinden açtığımız hesaplarla tüm ödemeleri yapacağız. 10 yıl içinde tüm dünyayla birlikte Türkiye’de dijital para kullanımını yaygınlaştırmış oluruz diye düşünüyorum” dedi.

Yatırımcıların en çok şikayet ettiği konular belli oldu

Şikayetvar ise yatırımcıların en çok şikayet ettiği kripto para konularını belirledi. Buna göre, kripto para yükselince satım yapmaya, düşünce alım yapmaya firmaların engel olması. Transfer işlemlerinin yavaş olması, paranın hesaba geçmemesi. Üye temsilcilerinin yatırım yapana kadar fazla ilgili davranıp zarara uğrayınca cevap vermemesi. Hesap kapatma işleminin yapılamaması. Sisteme giriş yapılamaması ve hesabın firma tarafından sıfırlanması sektörde yatırım yapan kişilerin en çok şikayet ettiği konular oldu.

Şikayet sayıları arttı; 2021’in ikinci haftasında pik oldu

Ayrıca, kripto para borsalarının yıllara göre şikayet sayıları da arttı. Şirkete 2018 yılında 2 bin 40 şikayet gelirken, 2019’da 734, 2020’de 7 bin 425, 2021’in ilk haftasında ise 2 bin 248 şikayet alındı.

Dijital para borsasındaki şikayet oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 912 artış gösterdi. Dijital para sektöründeyse şikayet artış oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 300 arttı. 2020’de en çok şikayet edilen ay nisan olurken, 2021’in ikinci haftasında sektördeki şikayetler pik yaptı.