Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenme kararı almasından sonra ekonomik göstergeler bir anda alabora odu. Kısaca ekonomimiz tepetakla oldu. Biz, seçimin yenilenmesinden çok ortaya çıkan ekonomik tabloya bakıyoruz. Zaten dikkat edilecek olursa Dolar giderek yükseliyordu şimdi tavan yaptı. Pahalılık ve ardından gelen enflasyon can yakıyordu, öyle görünüyor ki bundan sonra daha da can sıkıcı hale gelecek.

Önce şunu vurgulayalım:

YSK kararları kesindir ve uygulanır. Verilen karara saygı duymak gerekiyor. Tartışmalar olacak, sıkıntılar baş gösterecektir ama çözüm yolunun sandık olduğunu yineleyelim. Bugünkü yazımızı seçimlerin yenilenme kararı sonrası ekonomizmdeki genel durumu ve gelişmeleri sizlerle paylaşıyoruz. İlerleyen zaman içinde seçimlerin ne getirip ne götüreceğini ve siyasi gelişmeleri de köşemize taşıyacağız, görüşlerimizi yansıtacağız. Şimdi alınan karar doğrultusunda ortaya çıkan gelişmelere bakalım:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali için olağanüstü itirazını 7’ye karşı 4 oyla kabul etti. Seçim, 23 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından dün akşam en yüksek 6,1496 seviyesini gören dolar/TL, bu sabah 6,07 seviyesinde açıldı. Dolar/TL saat 09:07 itibariyle 6.1325/6.1350 seviyelerinden işlem görüyor. Söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerinden önceki haftanın son işlem günü dolar/TL 29 Mart tarihinde günü 5.57’den haftayı kapatmıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nı Ekrem İmamoğlu kazanmış ardından 1 Nisan günü dolar günü 5.4862’den kapatmıştı. Aradan geçen 37 gün içerisinde dolar/TL 6.10’a kadar çıktı. Aradan geçen bir aydan biraz daha fazla sürede Türk Lirası dolar karşısında yüzde 11 daha değer kaybetti. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise Türk Lirası dolar karşısında yüzde 16 değer kaybetti.

Dışarıdan ekonomimiz nasıl görünüyor? Dış basında seçimin yenilenme kararı sonrası yazılanlar da kısaca şöyle: Financial Times haberinde uluslararası yatırımcıların ülkede hukukun üstünlüğüne karşı endişelendiklerini söylerken, Wall Street Journal muhalefetin AKP kontrolü devam ettirmek istiyor açıklamalarına yer verdi. Financial Times: “İstanbul seçimleri yeniden yapılacak. Türkiye’deki seçim kurulunun İstanbul seçimlerinin yeniden yapılmasına karar vermesi ülke siyasetini karıştırdı. Kararın ardından Türk Lirası dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Karar, 850 milyar dolarlık bir ekonomi olan Türkiye’deki hukukun üstünlüğü hakkında yabancı yatırımcıları endişelendirdi.”

The Wall Street Journal: “Türkiye muhalefet tarafından kazanılan İstanbul seçimlerini iptal etti. AKP seçimlere hile karıştırıldığını söylerken muhalefet AKP’nin kontrolü sağlamaya devam etmek istediğini söylüyor.”

The Wall Street Journal: “Türkiye muhalefet tarafından kazanılan İstanbul seçimlerini iptal etti. AKP seçimlere hile karıştırıldığını söylerken muhalefet AKP’nin kontrolü sağlamaya devam etmek istediğini söylüyor.”

Amerikan gazete New York Times, Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararını haberleştirdi. Carlotta Gall imzalı haberde İstanbul’daki karar neticesinde yaşanacak sürece dair yorumlar yapıldı. “Sosyal kargaşa ve ekonomik kriz ihtimali artacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan için ezici bir mağlubiyet silindiği, ancak sosyal kargaşa ve yeni bir ekonomik kriz ihtimalini artmış bulunuyor. İstanbul için eşi görülmemiş bir mücadele yorumu yer aldı” denildi.

Özetleyelim:

İstanbul seçimleri için seçim ekonomisi devreye girer mi? Bundan da endişe ediliyor. İstanbul gibi 16 milyon nüfuslu bir kentte seçimi kazanabilmek için çok önemli paraların harcanabileceği de söyleniyor.

TÜSİAD’dan yapılan açıklamada da seçimlerin yenilenme kararının ekonomik açıdan Türkiye’ye çok büyük zararlar vereceğine dikkat çekiliyor. Herkesin ve her kesimin artık ekonomiye odaklanması gerektiğinin altı çiziliyor. Birçok ekonomist ise ortak açıklamalarında ” Ekonomik göstergeler geleceğimizi tehlike altında gösteriyor. Bir gün sonrasının hesabını yapmak artık daha güç hale geldi “ diyor. Konu ile ilgili yazmaya devam.