Ekonomideki sıkıntılardan, işsizlik ve terör konusundan çok yazdık. Son yapılan bazı anketlerden de Türkiye'nin en önemli sorunlarının neler olduğu ortaya çıktı. Her zaman yazdığımız ve söylediğimiz gibi ekonomideki gidişat ve işsizlik sorunu Türkiye'nin en önemli sorunları olarak yine öne çıkıyor.

Alınan tüm önlemlere rağmen ekonomide beklenen iyileşme gerçekleşemiyor. İşsizlik ise çok daha önemli bir sorun olarak köşede duruyor. Nüfus giderek artıyor ama işsizliğin önü de alınamıyor.

Araştırma şirketi Ipsos'un her yeni yıla başlarken tekrarladığı, gelen yılın iklimi konusunda bilgi vermeyi amaçlayan Türkiye Barometresi Araştırması Yeni Yıl Raporu açıklandı.

24 Kasım-13 Aralık 2019 tarihleri arasında 15 ilde yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen çalışmada, kamuoyunun 2019 değerlendirmeleri ve 2020 beklentilerine dair çarpıcı sonuçların ortaya çıktığını görüyoruz.

Araştırmada, Türkiye'deki en önemli sorun kamuoyu nabzında "ekonomi" olarak ortaya çıktı.

Vatandaşların nabzını tutan Türkiye Barometresi Yeni Yıl Raporu'na göre; 2019 fiyat artışlarının etkisinin yaşandığı bir yıl oldu. 'Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi' diyenlerin oranı yüzde 58 olurken, 'terör' diyenler yüzde 18, 'eğitim' diyenler yüzde 9 oldu.

Araştırma vatandaşların ülke ekonomisi ve kendi ekonomik durumları konusunda karamsar olduklarını da gösterdi.

Çalışmaya göre; 2018 yılında yüzde 12 olan 'kişisel ekonomik durumum daha iyiye gidecek' diyenlerin oranı geçen yıl yüzde 8'e gerilerken, 'daha kötüye gidecek' diyenlerin oranı ise aynı dönemde yüzde 31'den yüzde 33'e yükselmiş durumda.

Araştırmaya göre 'ülke ekonomisi iyiye gidecek' diyenlerin oranı 2018 yılında 15 iken, 2019'da yüzde 10'a geriledi. 'ülke ekonomisi daha kötü olur' diyenlerin oranı ise yüzde 35'ten yüzde 32'ye geriledi.

İşsizliğin artacağını düşünenlerin oranı ise adeta patlama yapmış durumda.

Son 2 yılda yüzde 41 seviyesinde olan işsizliğin artacağını düşünenlerin oranı 2019'da 15 puan artarak yüzde 54'e yükseldi.

Türkiye Barometresi Araştırmasına göre 2018 ikinci yarısından beri ülkenin şu anki durumundan memnun olanların oranı yüzde 30 civarında seyrederken 2019 yılının sonu itibarı ile yüzde 24'e gerilemiş durumda.

Hane içi harcama dinamiklerine bakıldığında ise hanelerin son üç yıldır satın alımlarının indirim marketlerine kaydığı görülüyor.

Kısacası herkes daha ucuz satın alabilmenin derdinde.

Özetleyelim:

Araştırma sonuçlarını iyi analiz ettiğimizde ortaya çıkan tablo, bugün içinde bulunduğumuz durumu açık biçimde sergiliyor. Ekonomideki sıkıntıların süreceğini düşünenlerin artış göstermesi önemlidir.

İşsizlik konusu bize göre çok daha önemlidir.

Yapılan araştırmalar ve açıklanan verilere baktığımızda her 3 gençten birisinin işsiz olduğunu görüyoruz. İş bulmakta zorluk çeken ve her geçen gün işsizler ordusunun büyümesi içinden çıkılamaz hal alıyor.

Sağlık ve eğitim konularını da unutmamak gerir.

Yapılan araştırmalara bakılacak olursa vatandaşlar eğitim ve sağlık alanlarında da sıkıntıların yaşandığını dile getiriyor. Bu iki kurumda köklü değişikliklere gidilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Dikkat edilecek olursa biz burada özellikle işsizlik ve enflasyonla ilgili olarak devletin resmi verilerinden yola çıkarak eleştiri ve önerilerimizi sıralıyoruz.

Bizim için önemli olan ülkemizin refah düzeyinin artması, insanların huzur ve mutlu yaşamasıdır. Ekonominin iyi olmasını, işsizliğe çözüm bulunulmasını, eğitim ve sağlıktaki sıkıntıların sona ermesini, sosyal barışın pekişmesini kim istemez?

Şimdi dikkat:

Eğer bugüne kadar ekonomide ve işsizliğin önlenmesinde alınan önlemler bir işe yaramadıysa burada bir yanlışlık var demektir. Konunun daha iyi incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekiyor.