Foça’da yenir, ne içilir ve nerede kalınır?

Tüm Ege sahil kıyılarında olduğu gibi Foça’da da mutfak kültürü aynı denebilir. Özellikle zeytin ve zeytin yağlı yiyecekler, balık ve deniz ürünleri yanı sıra; organik ve doğal yiyecekler, sebze ve meyveler ile küçük ve büyükbaş hayvan etleri yöre insanının ve turistlerin tercihleri asında yer almaktadır. Balıkçı lokantaları, sakızlı dövme dondurması ve kahvesi ile ünlüdür Foça mutfağı... Şarap kültürü de önde gelen içecekler arasında yer almaktadır... Eski Foça’da, Taş Ev Otel ve pansiyonlarda kalmanızı öneririm.

Taş evlerle donatılmış birbirinden şirin ara sokakları ve tabi ki eşsiz plajlarıyla İzmir’in huzur dolu duraklarından biri olan Foça, esasında nerede konaklarsanız konaklayın size her şekilde büyüleyecek bir güzelliğe sahip. Foça’da nerede kalınır diye merak edenlerin ise karar vermeleri gereken iki seçenek bulunuyor: Eski Foça ve Yeni Foça. Eski Foça, tarihi sokaklarıyla ön plana çıkan Yeni Foça’ya göre çok daha nostaljik bir havaya sahip olan bölgedir. Burada konaklama birimleri daha çok otel ve pansiyondan oluşur. Biz bu nedenle özellikle şirin bir tatil beldesinin ruhunu hissetmek isteyenlere Eski Foça’yı öneriyoruz. Yeni Foça ise daha çok yeni binaların ve yazlıkların yer aldığı bir bölge olarak ön plana çıkıyor. Buradaki tesisler çoğunlukla otel kategorisinde yer alıyor. Son olarak şunu da belirtmeden geçmeyelim. Her iki bölgeden de en güzel plajlara kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca, eğer koşullarının uygun ise; belediyenin ve pek çok kamu ve özel kuruluşun sosyal dinlenme tesisleri ve plajlarından da uygun bedelle yararlanabilirsiniz... Karavan ve çadır turizmine de uygun yerler bulunmaktadır...

Foça Adaları

Güzel İzmir’in huzur veren, şirin ilçesi Foça, kendine özgü dokusunu, doğasını ve tarihini koruyabilen ender yerlerden biri. İlçe, efsanelere konu olan Siren Kayalıkları, Fransız Tatil Köyü, Orak Adası, İngiliz Burnu koyları ve Menteşe Adası ile tatilcilerden yoğun ilgi görüyor.

Antik çağdan bugüne gelen Siren Kayalıkları, Foça açıklarında Orak Adası’nın güneybatısında yer alıyor. Bu kayalıklarda fokların barındığı biri su altında, beşi karada olmak üzere toplam altı mağara var. Foça da adını ‘fok’ anlamına gelen antik ‘Phokaia’ sözcüğünden alıyor.

Akdeniz foklarının barınağı olduğu için adada kayalıklara çıkmak, yüzmek ve avlanmak yasak. Diğer adalarda ise yalnızca olta balıkçığına izin var. Adalara ve Foça çevresindeki pek çok koya Foça´dan tekne turlarıyla gidilebiliyor. Orak Adası’nın yanı sıra İncir Adası, Metelik Adası ve Fransız Tatil Köyü ile İngiliz Burnu koyları güzellikleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor.

Orak şekline benzeyen ve doğal yollardan oluşan Orak Adası, meteliğe benzeyen Metelik Adası ve martı sesleri eşliğinde insana huzur veren İncir Adası, gezi tekneleriyle tura çıkan tatilcilere kartpostallık fotoğraf çekme imkanı sunuyor. Deniz, kum ve güneş üçlemesinin en harika noktalarından olan koylar ise yaz sıcağında serinlemek isteyen tatilcilere en iyi seçenek...

Devamı haftaya…