Beşiktaş, adını tarihine altın harflerle yazan Süleyman Seba’yı ölümünün dördüncü yılında rahmet, sevgi ve dualarla andı. Mezarı başında yapılan anma törenine gelen bazı taraftarların gözyaşlarını tutamaması, hem Türk sporunun, hem de Beşiktaş’ın Seba’dan doğan boşluğu dolduramayacağını bir kez daha gösterdi bizlere.

Efsane Başkan Seba, 1947 yılında İnönü Stadı’nın açılışında ilk golü attığı günden itibaren Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne adını bir daha silinmeyecek şekilde kazıdı. 1957 yılında üye olduğu Beşiktaş’a, son nefesini verdiği 13 Ağustos 2014 yılına kadar ömrünü verdi.

O’nu bir tek Beşiktaşlılar değil, tüm Türk futbol taraftarları ile yöneticileri saydı, sevdi. Bir ahlâk abidesi gibi Türk futbolunun da abidelerinden biri olarak geçti tarihe. Başkanlık yaparak söylediği “Beşiktaş için birşeyler yapmak istiyorsanız kimsenin adamı olmayın. Futbol sadece şampiyonluklara sevinmek değildir. Bunu belli değerlere çıkarıp yaşamaktır. Başkanlığım döneminde Beşiktaş’ın zevkle hamallığını yaptım. Evet son dönemlerimde üzüldüm ama hayatımın en zevkli anılarını Beşiktaş’ta yaşadım.

Çok üzüntülerimiz oldu, hepsini yuttuk, oturduk.”

* * *

Türk sporunun unutulmaz şahsiyetinin “çok üzüldüm” dediği olaylardan bir tanesi, herhalde tribünlere “siparişle sokulan bir grup serseri” nin hepimizi inciten ve rencide eden küfürleriydi... Büyük Başkan’a bunu reva görenlerin adını anan bile yok bugün. Ama Seba Başkan, yüreklerdeki kocaman yerini koruyor. Anma törenine gelen taraftarlar “Çok özledik be abi..” diyor tribün diliyle ve o kadar sıcak diyor ki, insan duygulanmadan edemiyor.

Günümüzde futbol kulüplerinin yönetimine mevki, hırs, siyasi kariyer, ihale, iş bitirme, devletin üst kademelerinden birşeyler kopartma amacıyla girmek için çırpınanlar, bari Süleyman Seba ve Galatasaray’ın rahmetli Başkanı Özhan Canaydın’ı biraz örnek alsa. Örnek alıp da, kulüp nasıl yönetilir ders çıkarsalar. Öyle “Ben kızdım seçime gidiyorum”, “Param var, kulübü ben yöneteceğim”, “O iyi, bu kötü, o onun adamı, bu bunun adamı” tarzı hareket edenler ne Seba’nın ne de Özhan başkanı hiç anlamadıklarını gösteriyor.

Ölümünün 4. yılında efsane başkan Süleyman Seba’yı, sevgi, özlem ve rahmetle anıyor, “İnşaallah onları örnek alacak lider başkanlar çıkar da Türk futbolu dünya çapında saygınlık kazanır” diyoruz.

Nur içinde yat başkan, seni çok özledik...