Çukurova Düzlüğünde Yörük Otağı: DÜZİÇİ

 Harun Reşit Kalesi

İlçemizin 3 km kuzeydoğusunda, Amanos Dağları eteklerinde Kurtbeyoğlu Mahallesi’nde bulunan, kaleler şehri olarak anılan Osmaniye’deki 26 kaleden biri olan Harun Reşit Kalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2011 yılında restorasyonu yapılarak ziyarete açılmıştır. Abbasi Halifesi Harun Reşit’in uç beyi Faraç Bey tarafından 799 yılında bölgeyi ve bölgeden geçen stratejik yolları korumak, etraftaki kalelere bağlantı ve destek sağlamak amacıyla yapılmıştır. Askeri yönden büyük önem taşıyan bu yöre ve kaleye Horasanlı gönüllü Türk mücahitleri yerleştirilmiş ve iskân edilmiştir.

Harun Reşit Kalesi doğal kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Orijinal planını korumaktadır. Düziçi ve civarını gören manzarasıyla ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi çekmektedir. Kalenin bulunduğu alanda endemik bitki örtüsü olan Adana Çiğdemi bulunmaktadır. Adana çiğdeminin bulunduğu alan, doğal sit alanı olarak tescillenmiştir.

Tarihi Taş Köprü

İlçe merkezine 4 km uzaklıkta olup, Sabun Çayı üzerinde yer almaktadır. İlçenin ileri gelen Fettahoğulları Ailesi’nden Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Tarihi Taş Köprü, 6 metre genişliğinde ve köprünün uzunluğu da yaklaşık 30 metredir. Günümüze gelene kadar birkaç kez onarıma girmiştir.

Berke Barajı

Düldül Dağı eteklerinde, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1995-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Görsel zenginliği ile dikkat çeken Berke Barajı su toplama alanı, turistlerin ilgi ve gezi alanı içindedir.

Haruniye Kaplıcası

Osmaniye merkezine 57 km, Adana İline 143 km uzaklıktadır. Denizden 620 m yüksekliktedir.

Ulaşım: Kaplıcaya kara yolu ile Tem otoyolu ve D-400 karayollarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Demir yolu ile Osmaniye il merkezinden geçen demiryolunu kullanabilirsiniz. Hava yolu ile Adana ve Gaziantep havaalanlarına bir saat mesafededir.

Kaplıca Suyunun Özellikleri: Suyun sıcaklığı 32 santigrat derecedir.

Kaplıca Suyunun Kimyasal Özellikleri: Kalsiyum, magnezyum, sülfür, bikarbonatlı termal sular, 4 mg/lt florür,332 mg/lt karbondioksit içermektedir. Ayrıca radyoaktif özelliğe sahiptir.

Haruniye Kaplıcası’nın Faydaları

  • Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Deri rahatsızlıklarında olumlu etkisi görülür.
  • Sinirsel hastalıklar ile kadın hastalıklarına şifa sağlar.
  • Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına olumlu etkisi görülmektedir.
  • Mide ve bağırsak hastalıklarına faydalı olduğu

görülmüştür.

Devamı yarın...