Düzenli spor yapmak, hayatımızda önemli bir zaman ve enerji istiyor. İş, okul, aile,  arkadaşlar ve sorumluluklar arasında düzenli spor yapmaya vakit bulmak zor olabiliyor. Spor benim hayatımın her zaman değişilmez bir parçası oldu. Ancak profesyonel sporcu olmadığım için son üç seneye kadar maalesef sporu düzenli yapamadım.

Bu durumun birazda psikolojik olduğunu tespit ettim. Spora başlıyor ancak devamını getiremiyordum. Bu durumdan şikâyetçi olduğumu etrafımda düzenli spor yapan arkadaşlarımla paylaşıyor genelde aynı tavsiyeleri alıyordum. Sporu bir yaşam biçimi haline dönüştürerek, yemek, içmek ve nefes almak gibi temel ihtiyaç haline getirmem gerektiği söyleniyordu.

Üç sene önce bu tavsiyeleri dikkate alarak iş yerimin çok yakınında bulunan Dudullu OSB tarafından işletilen We’ll Club spor tesislerinde yeniden spora başlamaya karar verdim. Karar vermesi kolay oluyor ancak devam ettirmesi zor oluyordu, ancak bu sefer öyle olmadı.

İş yerinden bir arkadaşımla birlikte sabah erken kalkıp spora gidiyor, ondan sonra dinç bir şekilde güne başlıyordum. Böylece hayatımda birçok şeyin değiştiğini keşfettim. Tabii burada bana eşlik eden arkadaşımın da disiplinli bir şekilde benimle spora devam etmesi ve beni teşvik etmesini inkâr edemem.

Spor tesisimizin bize sunmuş olduğu imkânlar, modern bir tesis olması, hijyen kurallarına son derece özen gösterilmesi, tesisi kullanan insanlarında bu kurallara uyması psikolojik olarak devamlılığımızı sağladı diyebilirim.

Spor artık bir yaşam biçimim, vazgeçilmezim haline gelmişti. Pandemi sürecinde Spor tesisi üç ay kapalı olmasına rağmen evimde düzenli spor yapmaya devam ettim. 1 Haziran normalleşme süreciyle birlikte spor salonları hizmete açıldı ancak ben cesaret edip bir türlü başlayamadım.

Geçtiğimiz hafta kararımı değiştirdim ve kontrollü olarak spor tesisine yeniden başlama kararı aldım. İyi ki de bu kararı almışım, spor tesisimizin korona’ya karşı aldığı önlemler ve alternatif spor alanları oluşturması beni fazlasıyla memnun etti. Dışarıda 600 metre mesafeli yürüyüş ve koşu parkuru oluşturulmuş, ağaçlık alanda, çiçek kokuları içerisinde yapılan sabah koşusu insanı spor yapmaya teşvik ediyor. Spor tesisimizin her alanında pandemi kurallarına uyulması gerekli önlemlerin alınması benimle birlikte spor yaptığım diğer arkadaşlarıma da güven verdi.

Düzenli spor yapmak biz profesyonel olmayanlar için çok önemli. Sporu sadece kilo vermek, güzel görünmek için değil sağlıklı yaşamak için yapmak gerekiyor. Ben bu bilinçle üç sene önce düzenli spor yapmaya karar verdim. Babam çocuk yaşta abimle beni Galatasaray spor okuluna yazdırmıştı. Çocuk yaşta lisanslı sporcu olduk, spor kültürünü orada edindik. Dolayısıyla düzenli spor yapmaya adapte olmam zor olmadı diyebilirim.

Düzenli spor yapmak hayatı olumlu yönde etkiliyor. Hayata pozitif yaklaşıyorsunuz, iş hayatınızda, özel hayatınızda ilişkileriniz sağlıklı ilerliyor. Ancak düzenli spor yaparken bilinçli antreman yapmak gerekiyor.

Sporun bir bilim dalı olduğunu kabul ederek, bilinçli spor yapmak için bir eğitmen desteği alarak spor yapmanızı öneririm. Spora başlamadan önce vücudunuzu tanımanız adına ölçüm yaptırıp ondan sonra başlamanız doğru olacaktır. Spor eğitmeninin hazırlayacağı doğru program eşliğinde yapılacak bilinçli antreman sağlıklı spor yapmanızı beraberinde getirecektir.

Düzenli Spor yapmak için günün planlanması önemli…

Yoğun iş temposunda çalışanlara sabah sporu yapmayı tavsiye ediyorum. İş yerinize yakın bir salon bulmanız, anlaşabildiğiniz ve size uyan bir arkadaş grubuyla spor yapmanız teşvik edici bir unsur olabilir. Eğer iş yerinize yakın bir spor tesisi yoksa sabah erken kalkıp evinizde ya da evinizin etrafında sahilde v.s spor yapabilirsiniz.

Spor yaparken planlama çok önemli. Bu bağlamda; sabah saatleri insan yoğunluğu açısından daha sakin olduğu için spor salonunda ya da sahilde bu saatlerde spor yapmak doğru bir tercih olacaktır. Sabah 06:00’da kalkıp sporunuzu yapıp,  duşunuzu alıp, kahvaltınızı yaptıktan sonra güne başlamak günün planlamasını daha sağlıklı yapmanızı sağlıyor.

Eğer vaktiniz varsa öğle arası spor yapmayı da tercih edebilirsiniz. Ancak akşam iş çıkışı spor yapmanızı önermiyorum. Çünkü iş çıkışı, fiziksel ve mental yorgunluk sizin sağlıklı spor yapmanızı engelliyor. Saat 17:00’dan sonra spor salonları ve spor yapılabilecek dış mekanlar daha kalabalık olduğundan dolayı rahat spor yapma imkanınız olmuyor.

Bu bağlamda; Düzenli spor yapmak isteyen ancak başaramayan arkadaşlara tavsiyem şudur.

Öncelikle kendi vücudunuzu tanımanız gerekiyor. Sporu sadece zayıflamak, güzel görünmek için değil bir yaşam biçimi haline getirmeniz gerekiyor. Karnınız acıktığında nasıl yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız. Susadığınızda nasıl su içme ihtiyacı duyuyorsanız, vücudunuz sporu bu anlamda istiyor, spor yapmaya ihtiyaç duyuyorsunuz ancak siz bunu keşfedemiyorsunuz. Öncelikle bunu keşfetmek için karar vermeniz gerekiyor.

Spora başlarken eğitimli bir spor hocasından destek almanız gerekiyor. Vücudunuzu tanımak için güvenilir bir efor testinden geçmeniz gerekiyor. Doğru eğitmen ve doğru program ile başladığınızda bilinçli spor yapmış oluyorsunuz. Böylece vücudunuz sizi spor yap diye uyardığında ona karşılık verebiliyorsunuz.

Ben bunu denedim başardım, artık vücudum beni uyardığında spor yapmak ihtiyacı duyuyorum ve kendime zaman ayırıyorum. Bahane ve şikâyetlere sığınmıyorum, kendime spor yapacak zaman ve mekân oluşturuyorum. Size de tavsiye ediyorum, Spor yapın sağlıklı yaşayın.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” diyerek her yaştaki insana ve özellikle gençlere tavsiye olarak verdiği bu sözünde; Spor yapan kişinin zihinsel olarak da sağlıklı olacağını anlatıyor.

Atatürk “Ben Sporcunun, Zeki, Çevik aynı zamanda Ahlaklısını severim “ diyerek,  Bir sporcuda yalnızca beden gücü ve yetenek değil, tüm bunların yanı sıra, iyi ahlâk ve zekânın da bulunması gerektiğini söylemiştir. Zeki, Çevik ve Ahlaklı nesiller yetiştirelim. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli spor yapmaya teşvik edelim. Kalın sağlıcakla…