Aralarında SpaceX'in kurucusu Elon Musk ve Google'ın yapay zeka uzmanı Mustafa Süleyman'ın da yer aldığı 26 ülkeden 116 uzman, imzaladıkları açık mektupla BM'yi otonom (kendi kendine çalışan) ve öldürücü silahları yasaklamaya çağırdı. Uzmanlar, savaşların, yapay zeka kontrolüne geçmesi halinde, sonuçlarının insanlık açısından görülmedik ölçüde yıkıcı olabileceği uyarısı yapıyor.

'PANDORA'NIN KUTUSU BİR KERE AÇILDIKTAN SONRA ONU KAPATMASI ZOR OLACAK'

Mektupta, savaşların yapay zeka kontrolünde gerçekleşmesi halinde, silahlı çatışmaların şimdiye kadar olmadığı büyüklükte ve insan aklının kavrayamayacağı bir hızda gerçekleşebileceği yönünde uyarılar yer aldı: "(Öldürücü otonom silahlar) tiranlar ve teröristler tarafından masum insanlara yöneltilen terör silahlarına dönüşebilir ya da hacklenerek istenmeyen amaçlar doğrultusunda kullanılabilir. Harekete geçmek için çok zamanımız yok. Pandora'nın kutusu bir kere açıldıktan sonra onu kapatması zor olacak."

Metin, Avustralya'nın Melbourne kentinde, New South Wales Üniversitesi'nden profesör Toby Walsh'ın düzenlenmesine önayak olduğu bir yapay zeka konferansında basına okundu. Walsh daha önce de Stephen Hawking ve Apple'ın (AAPL, Tech30) ortağı Steve Wozniak tarafından imzalanmış olan 2015 tarihli bir açık mektubu basına duyurmuştu. (Sputnik)