Çetinye şehri zengin geçmişi ve halen kültür başkenti olarak kabul edilmesi sebebi ile birçok eğitim kurumuna ve Kültür Bakanlığına ev sahipliği yapıyor. Karadağ Devlet Üniversitesi Drama Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Karadağ Dili ve Edebiyatı Fakültesi, Müzik Akademisi, Peter Lubarda Müzik lisesi Çetinye ’de bulunan eğitim kurumları arasında yer alıyor. Bu devlet okullarında eğitim alan öğrencilerin büyük çoğunluğu dar veya orta gelirli ailelerden gelmekte ve eğitim aldıkları okul bünyesindeki devlet öğrenci yurtlarında konaklamakta ve yemek hizmeti alıyorlar.

Çetinye Devlet Öğrenci Yurdu 220 öğrenciye iaşe ve 109 öğrenciye konaklama hizmeti sunuyor. 1871 yılında inşa edilen toplam 2.987 m2’lik alana yayılmış yurt olarak kullanılan tarihi 3 katlı bina Çetinye merkezinde bulunuyor.

Çetinye devlet öğrenci yurdu yemekhane ve çamaşırhane bölümlerinde kullanılan 1986 yılında temin edilmiş ve kullanım ömrünü doldurmuş endüstriyel ekipmanlar TİKA tarafından yenilendi. Temin edilen modern endüstriyel ekipmanlar Covid-19 salgını tedbirlerine riayet edilmek sureti ile yurt müdürü Ana Kavaja’ya teslim edildi. Teslim esnasında konuşan Kavaja, ailelerinden uzak eğitim gören öğrencilere temiz, sağlıklı ve düzenli bir hizmet sunmak için çalıştıklarını, sunulan hizmet kalitesinin artırılması çerçevesinde Türkiye tarafından temin edilen modern ekipmanların kendileri için çok kıymetli olduğunu ve bu zor zamanda sağlanan desteği unutmayacaklarını ifade etti.

TİKA Podgoritsa Program Koordinatörü Muhammed Ünal da yeni tip koronovirüs (COVID-19) salgınına karşı öğrencilerin daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda hizmet almalarına TİKA olarak imkân tanımaktan çok memnun olduklarını ve yürütülen etkin mücadele kapsamında desteklerinin devam edeceğini ifade etti.