Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Askeri Teknik İşbirliği'nden sorumlu danışmanı Vladimir Kojin, Rusya ve Türkiye'nin S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratı imzaladıklarını ve kontratın hayata geçirilmeye başlayacağını bildirdi. Kojin Rus basınına yaptığı açıklamada, "Kontrat imzalandı, yerine getirilmesi için hazırlanıyor. Biliyorsunuz, S-400, bir dizi teknik aracı içeren çok komplike sistemlerden biri. Bu nedenle burada pek çok ince ayrım var" ifadelerini kullandı.

'BAZI BATILI ÜLKELERİN TÜRKİYE'YE BASKI YAPMAYA ÇALIŞMASININ SEBEPLERİNİ ANLAYABİLİYORUZ'

Kojin sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat kontrat konusunda alınan tüm kararların stratejik çıkarlarımıza uygun olduğunu garanti edebilirim. Bu bakımdan bazı Batılı ülkelerin Türkiye'ye baskı yapmaya çalışmasının sebeplerini de anlayabiliyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazakistan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile imzaların atıldığını belirtmiş, "Bildiğim kadarıyla kapora da verildi" demişti.

'S-400 ÇOK PAHALI BİR SİSTEM'

Diğer taraftan dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak değerlendirilen S-400 füzeleri için 'gerçek anlamda bir sıra' oluştuğunu ekleyen Kojin, bir dizi güneybatı Asya ve Ortadoğu ülkelerinin S-400 füzelerine karşı somut olarak ilgi gösterdiğini söyledi.

Kojin "Fakat S-400 çok pahalı bir sistem. O nedenle her isteyenin alabileceği bir sistem değil. Ayrıca varolan kontratlar, bu sistemleri üreten şirketin üretim kapasitesini doldurmuş durumda" dedi. (Sputnik)