Rusya'nın en etkili muhalif lideri Boris Nemtsov'u iki yıl önce öldüren katiller, bugün yeniden mahkemeye çıktı. Suikastten mahkum olan Çeçen asıllı katiller Temirlan Eskerhanov, Şadid Gubaşev, Anzor Gubaşev, Zaur Dadayev ve Hamzat Bahayev objektiflere gülerek poz verdi. Askeri mahkemede hakimin kararını dinleyen beş ismin kan donduran fotoğraflarını, uluslararası haber ajansı servis etti.

240 BİN DOLAR PARA ALDILAR İDDİASI

Daha önceki duruşmalarda savcılık Nemtsov'u öldürmek için şüphelilerin 240 bin dolar para aldığını belirtmişti. Nemtsov'un ailesi ise, cinayet emrini kimin verdiğinin hiçbir zaman bulunmamasından korktuğunu daha önce açıklamıştı.

SARAY'IN KARŞISINDA VURULMUŞTU

Rusya lideri Vladimir Putin'e en sert eleştirileri getiren Nemtsov, başkent Moskova'daki Kremlin Sarayı'nın karşısında yer alan bir köprüde vurulmuştu. Beyaz bir araçla restorandan çıkan siyasetçiye yaklaşan saldırganlar, dört el ateş ederek 27 Şubat 2015'te Nemtsov'u öldürmüştü.

'PTİN BENİ VURABİLİR' DEMİŞTİ

Nemtsov, öldürülmeden iki hafta önce Sobesednik internet sitesine verdiği demeçte "Putin beni vurabilir. Onun Ukrayna savaşını başlatanlardan biri olduğuna inanıyorum. Ondan hiç hoşlanmıyorum" demişti. Suikasti kınayan Putin ise, cinayeti kiralık katillerin provokasyonu olarak tanımlamıştı. Reform yanlısı görüşleriyle tanınan Rus politikacı, Ukrayna'daki savaşa karşıydı.

Rusya'da iki yıldır Nemtsov'un ölüm yıldönümünde kalabalıklar yürüyüş düzenliyor. Muhalif siyasetçi, 1990'lı yıllarda Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in hükümetinde başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

31 Aralık 2010 tarihinde hükümet karşıtı protestoya katılan Nemtsov, gözaltına alınarak 15 gün hapiste tutulmuştu.

Rusya'da daha önce de birçok kez üst düzey siyasetçi ve gazetecilerin öldürüldü.