Almanya'nın Hamburg kentinde G-20 zirvesine yönelik başlayan protestolar dün gece de artarak devam etti. Olayları tazyikli su ve biber gazı kullanarak  bastırmak isteyen Alman polisi  protestoculardan bazılarını gözaltına aldı. Protestoların artması üzerine bölgeye ağır silahlı özel kuvvet ekipleri geldi.Sokaklara kurdukları barikatları ateşe veren protestocular, polise sapan ve molotof kokteyliyle saldırdı. Polis göstericilere tazyikli su ile sert şekilde müdahalede bulunurken göstericiler taş ve şişe fırlatarak karşılık verdi.

Tazyikli su ve biber gazı kullanarak kendilerine taş ve şişe atan göstericileri dağıtan polisler, protestoculardan bazılarını gözaltına aldı. Göstericilerin birçoğu ise yan sokaklara kaçtı. Olay yerine gelen ağır silahlı özel kuvvet ekipleri de bölgeye girdi. Müdahalenin ardından polis, caddenin kısmen kontrol altına aldığını duyurdu. Şiddettin dozunun yükselmesinin ardından Hamburg polis sözcüsü Timo Zill, özel polisin göstericilerin olduğu alana girdiğini söyledi. Zill, polis ekiplerinin bölgede her eve gireceğini açıkladı. Schanzenviertel bölgesinde kimi saldırganlar küçük gruplar halinde çevreye zarar vermeyi ve mağazaları yağmalamayı sürdürdü. Protestocular daha sonra Schlump semtinde barikatlar kurdu ve polise saldırdı. Polis, bu bölgede trafiği kapatarak göstericilere müdahalede bulundu.

"ŞİMDİDEN SONRA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK"

Öte yandan, bazı gazeteciler sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda, polisin kendilerine yönelik davranışlarını eleştirdi. Bild gazetesi muhabiri Frank Schneider, polisin doğrudan gazetecilere saldırdığını belirtti. Schneider, bir polisin, "Şimdiden sonra basın özgürlüğü yok", "Git buradan veya hastaneye" gibi sözler sarf ettiğini paylaştı. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da polisin, olay yerinden görüntü alınmaması ve paylaşılmamasına ilişkin uyarısına tepki gösterdi.

ZİRVEYİ TAKİP EDEN GAZETECİLERİN AKREDİTASYONU İPTAL EDİLDİ

İlerleyen saatlerde ise zirveyi takip eden en az üç gazetecinin, güvenlik nedenleri dolayısıyla akreditasyonunun iptal edildiği bildirildi. Weser Kurier gazetesinden yapılan açıklamada, G20 Zirvesi'ni izleyecek foto muhabiri Rafael Heygster'in akreditasyonun iptal edildiği, bu uygulamaya sebep gösterilmediği belirtildi. Junge Welt gazetesinin açıklamasında da muhabir olarak G20 Zirvesi'ni takip edecek Willi Effenberger'in basın merkezine girdiğinde akreditasyon belgelerinin elinden alındığı, basın merkezine kabul edilmediği aktarıldı.

Alman basınındaki haberlerde akreditasyonu iptal edilen başka gazetecilerin de olabileceği ifade edildi. Akreditasyonlara ilişkin güvenlik soruşturması yapan Federal Kriminal Dairesinin (BKA) resmi Twitter hesabında da konuya ilişkin açıklamaya yer verildi. G20 Zirvesi ile ilgili güvenlik birimlerinin akreditasyon verilmemesi için bulguların olup olmadığını incelediği bildirilen açıklamada, iptallere Federal Basın Dairesi ile güvenlik birimlerinin ortak karar verdiği kaydedildi. Açıklamada, söz konusu iki gazetecinin durumunun da bu şekilde gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. (Sputnik)