ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamalayla resmi olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınması için talimat verdiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, "Bugün yaptığım açıklama, Filistin ve İsrail arasında yıllardır devam eden çatışmaya yeni bir yaklaşım getiriyor. Yıllardır ABD’yi temsil eden devlet başkanları, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayı reddetti. Hatta ülke olarak İsrail’in başkentinin varlığını bile kabul etmedik. Fakat bugün ABD olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyoruz. Bu durum aslında gerçeği kabul etmenin ta kendisi ve yapılması gereken bir eylem" dedi.  

ELÇİLİK KUDÜS'E TAŞINIYOR

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini açıklamasının ardından Trump, Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınacağını söyledi. Trump, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasının iki ülke arasındaki çatışmaya yeni bir yaklaşım getirebileceğini söyledi. Trump konuyla ilgili "Bu karar kesinlikle yapılmasını şiddetle istediğimiz barış anlaşmasını durdurmak istediğimiz anlamına gelmiyor. ABD olarak hem Filistin hem de İsrail için yapılabilecek en iyi barış anlaşmasının gerçekleşmesini istiyoruz" diye konuştu.

'TARİHİ BİR GÜN'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kararı “Bu tarihi bir gün” diye nitelendirdi. Netanyahu, “Kudüs 70 yıldır İsrail’in başkenti. Kudüs 3 milenyumdur umutlarımızın, rüyalarımızın ve dualarımızın odak noktasıdır. Kudüs 3 bin yıldır Yahudi halkının başkentidir” ifadelerini kullandı. Trump’a minnettar olduğunu söyleyen Netanyahu, Filistin’le yapılacak herhangi bir barış anlaşmasında Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınma şartının da yer alması gerektiğini söyledi. Barışı gerçekleştirmek için Trump ve ekibiyle çalışmaya devam edeceklerini ifade eden İsrail lideri, diğer ülkelere de büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma çağrısı yaptı.

BM'DEN TEPKİ! 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'İsrail'in başkenti' olarak tanıdığı Kudüs sorununun iki taraf arasındaki doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gereken nihai statü sorunu olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri olarak İsrail ve Filistin için barış olasılığını tehlikeye atacak tek yanlı girişimlere karşı olduğunu ilk günden beri vurguladığını belirten Guterres, bir çok insanın Kudüs ile olan derin gönül bağını anladığını belirtti. Guterres, "Yüzyıllardır böyle olmuştur ve her zaman da böyle olacaktır. Kaygılarla dolu bu zamanda şunu açıkça belirtmek istiyorum. İki devletli çözümden başka seçenek yok, B planı yok" dedi.

'ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM' 

Guterres, İsrail ve Filistin'i barış, güvenlik içinde, karşılıklı birbirini tanıyan ve yan yana yaşayan iki devlet olarak görmek istediklerini söyledi ve "BM Genel Sekreteri olarak, İsrail ve Filistin liderlerinin görüşmelere geri dönmelerini desteklemek, her iki taraf için de kalıcı bir barış vizyonu gerçekleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" diye konuştu.

İŞTE DÜNYADAN TEPKİLER!

Avrupa Birliği: “Ciddi kaygılarımız var. Bölgedeki barış ihtimalleri üzerinde etkileri olacaktır.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Fransa’nın onaylamadığı üzücü bir karar. Bu, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da aykırı.”

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn: “Barış sürecini onlarca yıl geri götüren bir karar. Küresel istikrara da tehdit.”

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani: “Tehlikeli yansımaları olacaktır.”

İngiltere Başbakanı Theresa May: “Barış sürecine katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. Hemfikir değiliz.”

Ürdün: “Bölgede öfke yaratacaktır ve BM kararlarını ihlâl eden bir hamle.”

Papa: "Korunmuş kimliğiyle kutsal topraklar, Ortadoğu ve dünyanın bütünü yararına bilgeliğin ve ihtiyatın hakim olması için Tanrı'ya dua ediyorum" (Ajanslar)