Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ında katıldığı G-20 zirvesi Almanya'nın Hamburg kentinde başladı. Zirve öncesinde şehirde geniş güvenlik önlemleri alındı. Şehir merkezinde birçok cadde trafiğe kapatılırken, bazı noktalarda ise toplu ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor. Zirvenin gündemini ise terör oluşturacak. Öte yandan zirve öncesinde başlayan gösteriler bugün sabah da devam ederken Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, onlarca aracın yandığı ve Hamburg'un üstünü siyah Dumanların kapladığı görülüyor.

ZİRVE ÖNCESİ 'KORUMA' KRİZİ

G-20 zirvesi öncesi Türkiye ve Almanya arasında 'koruma' krizi yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınWashington ziyareti sırasında meydana gelen olaylara müdahale eden koruma ekibinin Almanya, Hamburg'a getirilmemesini ifade etmişti. 

SOKAKLAR KARIŞTI! DUMANLAR YÜKSELİYOR

Yeryüzündeki en büyük ekonomiye sahip 19 ülke ile Avrupa Birliği'nin (AB) Almanya'daki G20 zirvesi bugün başladı.. Zirve öncesinde Almanya'nın en büyük ikinci kenti Hamburg'da sokaklara çıkan göstericiler, bugün Sabah da polisle çatıştı. Yürüyüşe geçen protestocuları durdurmak için polis  Outer Alster Gölü çevresinde tazyikli su kullandı, bazı göstericiler polis tarafından coplandı.

Uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflarda, onlarca aracın yandığı ve Hamburg'un üstünü siyah Dumanların kapladığı görülüyor.

Bir başka noktadaki gösteride ise, birbirlerine kilitlenen göstericileri polis tek tek ayırdı ve gözaltına aldı.

Dünkü gösterilerde de polis ve göstericiler kıyasıya çatışmıştı. 'Cehenneme hoşgeldiniz' ve 'G20'yi yok et' pankartları taşıyan göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkmış, protestocular taşlar, şişeler ve havaifişeklerle polise karşılık vermişti.

ARAÇLAR ATEŞE VERİLDİ

Eideistedt bölgesindeki Porsche Center'da 10 araç ateşe verildi, zararın 1 milyon euroyu bulduğu bildiriliyor.

100 BİN GÖSTERİCİ

Hamburg 2 Temmuz tarihinden protesto gösterileren sahne oluyor. 24  bin 800 Alman polisi, zirve boyunca kentin bazı sokaklarını eylemcilere kapatmış durumda.

Hamburg'daki gösterilerin tümüne yaklaşık 100 bin kişinin katılması bekleniyor. Bazı eylemciler, G20 karşıtı gösterilere katılmak için Hamburg'a gelip kamp kurdu. Alman medyası, göstericiler arasında yer alan 4 bin kişilik anarşist ve aşırı solcu grubun şiddete başvurabileceğini bildiriyor.

GÖZLER TRUMP-PUTİN GÖRÜŞMESİNDE 

Yaklaşık 5 bin gazetecinin takip ettiği dev zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Zirvede tüm gözler, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya lideri Vladimir Putin'in ilk yüz yüze görüşmesinde.

Dünyanın gayrisafi hasılasının beşte dördünü temsil eden 19 ülke ile AB'nin zirvede ana Gündem maddesi, iklim değişikliğiyle mücadele. Göçmen sorunu, terör ve ekonomik büyüme de masaya gelecek konular arasında.

Zirvenin katılımcı ülkeleri Türkiye, ABD, Rusya, Çin, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa, Hindistan, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, İtalya, Kanada, Meksika ve Suudi arabistan. İspanya da daimi davetli konuk devlet kategorisinde. Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de zirveye yer alıyor.

Dünya nüfusunun üçte ikisi de G20 ülkelerinde yaşıyor.