Belgrad İç Kalesi’nde yer alan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyon projesi devam eden Damat Ali Paşa Türbesi’ni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ziyaret etti. Damat Ali Paşa Türbesi, 1716 yılında Petrovaradin’de şehit olan Silahdar Damat Ali Paşa’nın adının asırlar boyu yaşatılması için 1741 yılında Defterdar Kapıcıbaşı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirildi.  Bu yapı, kesme taştan ve altıgen planlı olarak yapıldı. Dört penceresi, bir kapısı ve bir mihrap hücresi bulunuyor. 

TÜRBENİN KUBBESİ ONARILDI

TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi kapsamında, yıllar içerisine nemden zarar gören türbenin kubbesi onarıldı, etrafında drenaj yapılan ve türbenin orijinal döşeme kotuna getirilmesinin ardından, içeride hava sirkülasyonu sağlanarak sorun giderildi. Ayrıca türbenin kiremit kaplı üst örtüsü kurşun kaplanarak orijinal görüntüsüne kavuşturuldu. Dış cephe temizliği yapılan türbenin kapısı ve pencereleri aslına uygun olarak değiştirilip yeni sanduka da yerine kondu. 

Damat Ali Paşa Türbesi’nde Damat Ali Paşa’nın naaşının yanı sıra Tepedelenli Selim Paşa ve Çeşmeli Hasan Paşa’nın naaşları da bulunuyor. 

SOKULLU MEHMET PAŞA ÇEŞMESİ ZİYARETİ

Belgrad İç Kalesi’nde yer alan ve TİKA tarafından restorasyon projesi devam eden Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi’ni, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Sayın Aleksandar Vučić ziyaret etti. Belgrad’ta Sokullu Mehmet Paşa adına günümüze kadar ulaşmış tek eser Kalemeydan Parkı içinde bulunan çeşmedir. Çeşmenin, Defterdar Kapısı girişinde, surların yanında yer alıyor. Sokullu Mehmed Paşa tarafından 1578 yılında yaptırılmıştır. Dikdörtgen şeklinde olan çeşme 7.50 x 6.30 m boyutlarında, yaklaşık 4,5 metre yüksekliktedir. 

Çeşme, iki yüzü toprakla dolu olduğundan yıllar içerisinde atıl durumda kaldı. TİKA tarafından restorasyonu için Koruma Kurulu ile iletişime geçildi.  Proje çizimi ve onay süreci tamamlandıktan sonra uygulama çalışmaları başlatıldı.

Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi restorasyon faaliyetleri kapsamında kapalı durumdaki cephelerin gün yüzüne çıkarılması, ışıklandırması ve çevre düzenlemesi ile temizlik çalışmaları yapılarak Çeşme’nin bir cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. 

BAYRAKLI CAMİ 

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Belgrad’ın tek camisi Bayraklı Cami’ni ziyaret etti. 1570 yılında yapılmış olan Bayraklı Cami’nde TİKA aracılığıyla ve ilgili Sırbistan makamları işbirliğinde, restorasyon çalışmaları başlayacak.

SIRBİSTAN'DAN TİKA FAALİYETLERİ

TİKA Belgrad Proje Koordinasyon Ofisi, 26 Ekim 2009 tarihinde Sırbistan’da resmen faaliyetlerine başladı. Belgrad PKO, 2010 Kasım ayından bu yana kendi binasında hizmet veriyor. Kısa sürede gerçekleştirdiği ve Sırbistan geneline yayılan projeleri sayesinde Türkiye’nin ve TİKA’nın tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor. Bugüne kadar 223 proje hayata geçirildi. Bu projelerin %35’i eğitim altyapılarının iyileştirilmesi, %5’i tarım ve hayvancılık, %16’ı sağlık altyapısı kapasitesi geliştirilmesi ve %14’ü restorasyon projelerinden oluşuyor. Bu çerçevede sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yapılan tüm çalışmalar ile birlikte, toplumlar arasında kalıcı barışın ve birlikte kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.