İspanya'ya bağlı özerk yönetim Katalonya, yasadışı ilan edilen bağımsızlık referandumu için 1 Ekim’de sandık başına gidiyor. Merkezi yönetimin referandumun önüne geçmek için aldığı kararlar, Katalonya'nın dört bir yanında protesto edildi. Barselona'da toplanan on binlerce öğrenci "Oy vereceğiz" sloganları attı. İtfaiyeciler de gösteriye destek verdi. "Referandum olmayacak" diyen İspanya hükümeti ise bir hamlede daha bulunarak, arama motoru Google'dan oylamada kullanılacak elektronik posta adreslerinin engellenmesini istedi.

SİYASETÇİLERE GÖZALTI KARARI

Katalonya Dış İlişkiler Temsilcisi Raul Romeva, Brüksel'deki konuşmasında AB'yi referandumu desteklemeye çağırdı. Barselona'da forma giyen milli futbolcu Gerard Pique de referanduma Twitter mesajıyla destek verdi. Pique, "güçlü ve yüksek sesle söyleyelim; oy kullanacağız" dedi. Şimdiye kadar referandumu engellemek için yapılan baskınlarda 10'dan fazla siyasetçi gözaltına alındı. 700'den fazla yerel yönetici hakkında soruşturma açıldı. Operasyonlar sürüyor.

FİNANSAL KAYNAKLARA EL KONDU

İspanya hükümeti, Katalan polisine referandumu engelleme emri verdi. Referandum gününde yerel polisin kontrolünü ele almak için bölgeye ek polis ve jandarma gücü gönderdi. Referanduma bütçe ayırmaması için, Katalan yönetiminin finansal kaynaklarına da el kondu. (NTV Haber,Reuters)