Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsızlığını ilan eden ülkeler ile Rusya arasındaki diyaloğun sürdürülmesi amacıyla kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) toplantısı Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleşti. Tacikstan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sooronbay Jeenbekov, Moldova Devlet Başkanı Igor Dodon, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev ve Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Purli Agamyradov katıldı. 

Ukrayna’da 2014 yılında başlayan iç savaş sonrasında Moskova ile gerilen Kiev yönetimi BDT’den ayrılacaklarını sürekli deklare ediyor. Fakat resmi bir başvuru yapılmadığı için hala üyesi görülüyor. 11 ülkeden oluşan BDT toplantısına Kiev’den yine katılım olmadı. Gerçekleşen görüşmelerde Ukrayna ile ilgili hiçbir adım, görüş veya anlaşmaya dahil edilme gibi bir durum söz konusu olmadı. 

Toplantıya dair en çok merak edilen bir diğer detay ise Ermenistan’ın çiçeği burnunda başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yuvarlak masaya birlikte oturması konusuydu. Liderlerin toplu fotoğrafından birlikte salon yürüyüşlerine kadar tüm liderler birlikte yürüdü. Fakat Azerbaycan ve Ermenistan liderleri hem yürüyüşlerde hem de toplu fotoğrafta yan yana gelmedi. Buna rağmen liderler yuvarlak masa toplantısında yer aldı. Rus basını bu görüntüyü olumlu bir gelişme olarak okurlarına yansıttı. 

Toplantıda ülkeler arasında önemli konular görüşüldü. Bu konuların en başında askeri işbirliği üzerine oldu. Ülkeler arasında askeri alanda, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknoloji alanlarında oldu. Son yıllarda Orta Asya, Transkafkasya ve Rusya üzerinde yaşanan uyuşturucu, kaçakçılık ve terör saldırılarına karşı tüm ülkeler birlikte hareket etme kararı aldı. Özellikle DEAŞ’ın Orta Asya, Kafkasya ve Rusya’nın çeşitli bölgelerinde aktif çalışma yürüttüğü dile getirilerek bu terör gruplarının temizlenmesi için çalışmaların kolektif bir şekilde yürütülmesi konusunda fikir birliğine varıldı.