Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da, Uygur Türklerine karşı Çin’de yapılan zulüm protesto edildi. Protesto özellikle Çin'in son yıllarda artan özgürlük dışı baskıcı politikalara karşıydı. Başkent Amsterdam’daki Dam meydanında son bir kaç aydır düzenli olarak yapılan protesto, bu hafta sonu yoğun bir katılımla gerçekleşti.

PROTESTO İLGİ ÇEKTİ

1949’den beri Çin devleti tarafından işgal altında olan Doğu Türkistan, yapılan baskı ve zulmün artmasıyla insan hakları ihlal edildiği konuşuluyor. Hapishanelere kapatılan Uygur Türklerinin, herhangi bir hakka sahip olmamalarının yanında yıllarca gereksiz yere ceza alıyorlar. Hapishane kamplarında yeniden eğitime tabi tutulan Uygurların, içeride yapılan eziyetten dolayı öldüğü ya da intihar ettiği söyleniyor. 

Gerçekleştirilen protestoda Avrupa ülkelerinden Uygur Türkleri için yardım çağrısı yapıldı. Müslüman ülkelerinin Uygur Türklerine karşı duyarsızlığı da ayrıca protesto edildi. Bayraklar ve pankartlarla meydanda gerçekleştirilen protesto turistler ve bölgeden geçen vatandaşların yoğun ilgisini çekti.