Başlığı okuduğunuzda belki şaşıracaksınız ama şaşırmayın. Çünkü, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’dan asker çekeceğini açıklayan Amerika, şimdi ağız değiştirdi ve 5 bin askerin daha bölgeye sevk edileceğini duyurdu. Özellikle Başkan Trump’un yaptığı açıklamaları iç birinin inandırıcı olmadıını daha önceki yazılarımızda vurgulamaya çalışmıştık. Bugün, gelinen noktaya baktığımızda haklılığımızın ortaya çıktığını görüyoruz.

İddiamız şuydu:

Amerika, İsrail’in güvenliği için Suriye’den de diğer yerlerden de çekilmez. Ortadoğu’ya demir atar. İran tehlikesine karşı da her türlü önlemi alır. Amerika’daki Yahudi lobisi Başkan Trump’a istediği her adımı attırtabilecek güçte görünüyor. İran, hem bölgede hem de Suriye’deki uzantısı ile İsrail’in güvenliğini engelleyen ülke olarak öne çıkıyor. İran’dan rahatsız olan sadece İsrail değil. Suudi Arabistan, BAE ve Katar gibi körfez ülkeleri de İran yayılmacılığının karşısında İsrail ile işbirliği yapıyor. Amerika, adı geçen ülkeleri bir araya getirerek İran karşıtı cepheyi oluşturdu. Hatta, bölgede bir savaş çıkarsa bunun İran ile Körfez ülkeleri arasında olabileceği söylentileri bile yaygınlaşıyor.

Amerika, bölgeye asker sevk ederek aslına bakılacak olursa gövde gösteresinde bulunuyor. Yoksa olası bir çatışmada Amerikan askerlerinin cephede boy göstermeleri ihtimal dışı olarak değerlendiriliyor. Dikkat edilecek olursa, Başkan Trump daha önce, Suriye’den asker çekeceklerini açıklamıştı. Ne oldu? Tam aksne daha çok asker yerleştirmeye ve silah sevkiyatına başladı. Şimdi ise bunlar yetiyormuş gibi yeni kararlar alındı ve 5 bin askerin daha bölgeye gönderileceği açıklandı.

Gelişmelerin detaylarına bakalım:

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirmek için ticaret yaptığı ülkelere baskı uygulamaya başlaması üzerine karşılıklı sert açıklamalarla gerilen Tahran ve Washington hattında ABD bölgede asker sayısını arttırmayı düşünüyor. Reuters’e konuşan bir üst düzey askeri yetkili, asker talebinin ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı tarafından yapıldığını, ancak Pentagon’un talebi onaylayıp onaylamayacağının belirsiz olduğunu açıkladı. Bir başka yetkili ise İran tarafından ABD kuvvetlerine ve Orta Doğu’daki Amerikan çıkarlarına karşı ciddi tehditler olduğunu belirterek talep edilen ek asker gücünün caydırma amaçlı olduğu ifade etti.

Pentagon konu ile ilgili açıklama yapmayı reddetti. ABD Savunma Bakanlığı daha önce “USS Arlington” amfibi savaş gemisini ve bir Patriot hava savunma bataryasının Orta Doğu’ya sevk edileceğini açıklamıştı.

Özetleyelim:

Amerika, olağanüstü hava gücü ile İran üzerinde etkili olabilir. Olası bir kara çatışmasını şu an için ihtimal dışı görüyoruz. Kaldı ki böyle bir çatışma olursa buna Körfez ülkelerindeki Araplardan oluşan güç katılır. Bu noktada asıl üzerinde durulması gereken konu Türkiye’nin tutumu olacaktır. İran ile iyi ilişkilerimiz var. Petrol alıyoruz. İran üzerindeki ambargodan bile büyük çapta etkilenmeye başladık. Bir savaş olursa bunun sıkıntısını en fazla duyacak olan ülke Türkiye olacaktır. Bölgede çıkabilecek bir çatışma önü kolayca alınamayacak yaralara yol açar. İsrail’in de işin içine girmesi ile savaşın boyutu büyüyebilir. Suriye’de de dengelerin tamamen değişebileceğini söylemeliyiz. Suriye’deki durum Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiği için bu noktada nasıl hareket ederiz bu konuda da somut bir şey söyleyemiyoruz. Rusya’nın tutumu ne olur? Bu konuda net bir görüş yok. Bölgedeki sıkıntıların giderek artmasına ilgisiz kalamayız. Bu nedenle her tülü gelişmeye hazır olmak durumundayız. Yukarıda da vurgulamaya çalıştığımız gibi bölgenin ateşe atılmasından en fazla etkilenen ve zarar görebilecek ülke olabileceğimizi bir kez daha anımsatmak istiyoruz. Bölgemizdeki gelişmeleri çok iyi takip etmek ve ilgisiz kalmamak durumundayız.