Milliyet'in haberine göre Filipinler, terör örgütü DEAŞ'ı Marawi'den çıkaramayınca ABD'den yardım istedi. Mayıs'ın sonundan beri devam eden savaşta şimdiye kadar 58 asker öldü.  Sokak savaşlarının yanında gün boyunca savaş uçakları teröristlerin bulunduğu bölgeyi bombardımana tuttu, gökyüzüne siyah dumanlar yükseldi. Marawi'de, DEAŞ bağlantılı Maute örgütü üyelerine karşı ABD özel kuvvetler askerleri sahaya iniyor. Filipinler Genelkurmay başkanlığı, Amerikan askerlerinin teknik konularda danışmanlık yapacağını açıkladı.Yerel medya, bir Amerikan P3 Orion gözetleme uçağının Cuma günü kentin üstünde uçtuğunu bildiriyor.

KENTİN YÜZDE 90'DAN FAZLASI TAHLİYE EDİLDİ

Başkent Manila'daki ABD büyükelçilik sözcüsü, yardım talebinin Filipinler hükümetinden geldiğini söyledi. Halihazırda kentin büyük bölümü teröristlerden kurtarılmış olsa da yüzlerce militanın Marawi'de bulunduğu tahmin ediliyor. 200 bin kişinin yaşadığı kentin yüzde 90'dan fazlası tahliye edilmiş durumda.,

SİYAH BAYRAK DİKTİLER

Filipinler ordu birlikleri, Maute örgütü lideri Isnilon Hapilon'u yakalamak için Mayıs ayında operasyona girişti ancak Hapilon askerlerin elinden kurtuldu. Bunun üzerine, örgüt üyeleri Marawi'yi işgal etti. Kentteki teröristlerden birinin, siyah DEAŞ bayrağını bir okulun çatısına dikme görüntüleri CNN tarafından ekrana getirildi.  İşgal sonrası dünyanın dikkati bir anda Güney Asya'ya kaydı. Zira, DEAŞ Marawi'yi işgal ettiği gün Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bombalı saldırılar düzenledi. Hemen arkasından, Filipinlerin başkenti Manila'daki bir turistik tesise düzenlenen terör saldırısında ise 36 kişi öldü. Bomba ve silahların kullandığı katliamı IŞİD bir gün sonra üstlendi.

Malezya ve Filipinler arasındaki Adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren Ebu Seyyaf, şiddet ve rehin alma eylemleriyle biliniyor. Yakın dönemde DEAŞ'a bağlılığını ilan eden örgüt, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmayı hedefliyor. Örgüt, son yıllarda yabancı turistlerin başını keserek dünyayı sarsmış durumda. Rodrigo Duterte, geçen yıl Ağustos ayında 18 yaşındaki bir rehinenin öldürülmesinin ardından orduya Ebu Seyyaf'ı 'bitirme'  emri vermişti.