15 Temmuz darbe girişimi Hırvatistan'da bie dizi etkinlikle anıldı. Anma etkinlikleri 13 Temmuz Perşembe akşamı TİKA’nın desteği ile kurulan “TİKA Dostları” futsal takımıyla Zagreb Büyükelçiliği mensuplarının 15 Temmuz şehitleri anısına düzenlediği futbol maçıyla başladı. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden kahramanların anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan maç dostluk atmosferinde sona erdi. 

BASIN MENSUPLARI BİLGİLENDİRİLDİ

İkinci etkinlikte Hırvat basın mensupları hain darbe girişimi ve Türk toplumunun demokrasiye sahip çıkması konusunda bilgilendirildi. Basın toplantısı 14 Temmuz Cuma günü sabahı T.C. Zagreb Büyükelçiliği, TİKA Zagreb Program Koordinasyon Ofisi ve Yunus Emre Enstitüsü Zagreb işbirliğinde Enstitünün konferans salonunda gerçekleştirildi. Hırvatistan Radyo Televizyonu (HRT), Nova TV, Vecerni List, Jutarnji List gibi en çok izlenen ve tirajı yüksek basın temsilcilerinin katıldığı toplantıda Büyükelçilik Geçici Maslahatgüzarı Günay Babadoğan Ertan, darbe hakkında bilgilendirici bir konuşma yaptı. Ardından Anadolu Ajansının darbe gecesi hakkında hazırlamış olduğu video gösterildi.  Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Nurullah Yavaş Enstitünün hain darbe girişimi karşısındaki etkinliklerini anlattı. TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç da TİKA olarak darbenin başarısızlığa uğradıktan sonra tüm dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi ve FETÖ’nün ne kadar sinsi ve tehlikeli olduğunu anlatmayı çabaladıklarını ifade ederek Hırvatistan kamuoyunu da doğru bilgilendirmek adına basın ile bir araya gelindiğini ifade etti.

FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Etkinliklerin üçüncüsü ise fotoğraf sergisi oldu. T.C. Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde Zagreb Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Anadolu Ajansı iş birliğinde 15 Temmuz 2016’da devletimize ve milletimize karşı girişilen hain darbe girişimi ve milletimizin zaferinin birinci yıl dönümü dolayısıyla "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Milletin Zaferi" fotoğraf sergisi 14 Temmuz tarihinde açıldı. Zagreb Yunus Emre Enstitüsü sergi salonunda açılan sergide ziyaretçiler vatan, millet ve bayrak sevgisinin sembolleştiği 15 Temmuz gecesinin kahramanlık destanına Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin objektiflerinden yansıyan fotoğraflarla tanık oldular. 19 Temmuz tarihine kadar Enstitü sergi salonunda gezilebilecek sergi 20-25 Temmuz tarihleri arasında TİKA tarafından dış cephesi yenilenen Sisak Vlado Gotovac Halk Kütüphanesi Caprag Şubesinde ziyaret edilebilecek. 

HATİM DUASI YAPILDI

Dördüncü etkinlikte karanlık gecede hayatını memleketleri için feda eden şehitler adına hatim duası yapıldı. Zagreb Camii Başimamı Hafız Alili tarafından 14 Temmuz günü Cuma namazı öncesinde Kur’an tilaveti ve ardından yapılan duada kahramanlar Zagreb’deki Müslümanlar tarafından ruhlarına adanan dualarla anıldı. Namazın ardından cemaate helva dağıtıldı. 

ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Beşinci etkinlik ise 15 Temmuz tarihinde Zagreb Büyükelçiliği himayelerinde gerçekleştirilen “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü Anma Programı” oldu. TİKA Zagreb PKO ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Enstitünün konferans salonunda gerçekleştirilen programa T.C. Zagreb Büyükelçiliği ve Türk kurumları yetkilileri ile Azerbaycan, Katar ve İran Büyükelçileri, Almanya, İtalya, Rusya ve Kosova Büyükelçilik temsilcileri, ABD Askeri Ateşesi, Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası Direktörüi Hırvatistan İslam Meclisi temsicileri, milletvekilleri, THY ve Hırvatistan’daki türk firmaları temsilcileri, Hırvat-Türk Dostluk Derneği Başkan ve üyeleri, akademisyenler, Belediye başkanları, STK temsilcileri ile vatandaşlarımız katıldı. Saygı duruşu ile başlayan programda T.C. Zagreb Büyükelçiliği Müsteşarının konuşmasının ardından Anadolu Ajansı’nın bilgilendirici videosu gösterildi. YEE Zagreb Müdürü ve TİKA Zagreb Koordinatörünün konuşmalarıyla program sona erdi. Katılımcılar Enstitüde sergilenmekte olan "15 Temmuz Darbe Girişimi ve Milletin Zaferi" fotoğraf sergisini gezerek Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık gece ve darbesi hakkında bilgi edindiler.