Amerika Birleşik Devletlerinde 8 Kasım 2016 tarihinde yapılacak başkanlık seçimleri neticesini tüm dünya merakla bekliyor. Cumhuriyetçilerde Donald Trump ve Ted Cruz adaylık için çekişirken, Demokratların başkan adaylığı için Hillary Clinton ve Bernie Sanders yarışıyor. Bakalım yeni Sam amca kim olacak kasımda hep birlikte göreceğiz.

Amerika'da yapılacak seçimler müttefik olarak Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. 14 yıldır İktidarda olan Ak parti bu süre zarfında Bush ve Obama ile Türk - Amerikan ilişkilerini yürüttü. Geçen 14 yılda meclisten geçmeyen tezkere, Türk askerinin başına geçirilen çuval hadisesi ile sıkıntılı başlayan ilişkiler ilerleyen yıllarda normalleşe de Ortadoğu coğrafyasındaki karışıklığın getirdiği terör tehdidi, PKK ve Paralel yapıyla mücadele konusunda ABD'nin takınacağı tavır iki ülke arasındaki ilişiklerin seyrini belirleyecektir.

18 Aralık 2010 tarihinde Tunus'ta alevlenen Arap baharı ve beraberinde 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş Türk - Amerikan ilişkilerine ayrı bir önem kazandırdı. Suriye'de yaşanan iç savaş IŞID, DAEŞ gibi terör örgütlerini ortaya çıkardı. Bu örgütler dünyanın her yerinde sözde Müslümanlık adına!!! Şehir merkezlerinde canlı bomba eylemleri düzenleyerek masum insanları öldürüyor. Dış destekli PKK terör örgütü ise askerimizi sivil vatandaşlarımızı şehit etmeye devam ediyor. İşte böyle bir gündem içerisinde müttefikimiz olan ABD'nin yeni başkanının kim olacağı ve ilişkilerin nasıl devam edeceğini merakla bekliyoruz.

Kasım'da yapılacak seçimler öncesi Cumhuriyetçilerde Donald Trump, ve Ted Cruz yarışı önde götürüyor. Demokratlarda ise Hillary Clinton ve Bernie Sanders yarışıyor. Ben Demokrat bir adayın ABD'nin yeni başkanı olacağını düşünüyorum. Demokratların adayı olarak Hillary Clinton'un ABD'nin yeni başkanı olacağını düşünüyorum. Aslında temennimde bu yönde çünkü daha önce ABD başkanı olan eşi Bill Clinton ve kendisinin dış işleri bakanlığı döneminden Türkiye ile yakın ilişkileri olmuş bir isim. Bu bağlamda Türk Amerikan ilişkilerinin seyri açısından mevcut adaylar içerisinde en doğru ismin Hillary Clinton olduğunu söyleyebilirim.

Demokratların diğer adayı Bernie Sanders ise iddialı bir şekilde kampanyasını sürdürüyor. Sanders Amerika Birleşik devletleri Vermont senatörüdür. Amerikan senatosunda tek sosyalist senatör olduğu söylensede Sanders kendisini demokrat sosyalist olarak tanımlıyor. Sanders 1941 yılında Yahudi bir ailenin çocuğu olarak New York eyaletinde doğdu. 1960 ve 1970'li yıllarda ülkenin önde gelen savaş karşıtı ve sivil haklar hareketi aktivistiydi.1990 yılında, Amerikan temsilciler meclisine 40 yıl aradan sonra seçilen ilk bağımsız siyasetçi oldu. 2007 yılında ise Senatör seçildi. Seçim kampanyasına aktif bir şekilde destek verenlerden biri de, o zaman Illinois Senatörü olan Barack Obama'ydı.

"Kippalı" Sanders Sam amca!!! olur mu?

Yahudi olan Sanders'ın ABD başkanı olması Türkiye, ABD ilişkilerini nasıl etkiler.

Amerika'daki Yahudi lobisinin etkisi malum herkes tarafından biliniyor. Bu bağlamda; ABD ve İsrail ile ilişkiler noktasında Sanders'ın başkan olması ayrı bir öneme sahip. Ortadoğu coğrafyası kan gölüne dönmüşken bu coğrafyada planları olan ABD'nin yeni başkanı Yahudi siyasetçi Sanders olursa zor bir 8 yıl bizi bekliyor demektir!!! ABD'nin seçilecek yeni başkanı ile birlikte Türk - Amerikan ilişkilerinin önümüzdeki 8 yılda nasıl seyredeceğini hep birlikte göreceğiz. Umarım yaşanacak gelişmeler Türk- İslam aleminin faydasına olur.