İranlı önde gelen komutan Süleymani'nin konvoyu, Bağdat havaalanı yakınında ABD hava saldırısının hedefi olmuş, Süleyman öldürülmüştü. ABD'nin bu hamlesi Washington ve Tahran arasında gerilimi tırmandırdığı gibi Orta Doğu'daki çatışmaların artabileceği kaygısına neden oldu. Şimdi dünya diken üstünde gelişmeler kilitlenmiş durumda.

Gözler İran'da. Neden mi?

İran, Amerika'ya karşı Süleymani'nin intikamını almak için hazırlık yapıyor. Nerede ne zaman bir saldırı olur bilinmiyor. Ancak uzmanlar "İran intikam için düğmeye basacak. Kamuoyunu ancak bu şekilde tatmin edebilir" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldığı bir televizyon programında "Süleymani'nin öldürülmesi karşılıksız kalmaz, böyle düşünüyorum" dedi.

Amerika Başkanı Donald Trump İran'ın herhangi bir Amerikan vatandaşına ya da hedefine saldırması durumunda ülkesinin hızla karşılık vereceğini, belki de bunun orantısız olacağını kaydetti.

Trump "Bu medya ilanı Amerikan Kongresi'ni bilgilendirmeye hizmet edecek. İran herhangi bir Amerikalı'ya ya da Amerikan hedefine saldırırsa Amerika hızlıca tam kapasiteyle karşılık verecek belki de orantısız şekilde. Böyle yasal bilgilendirmeye gerek yok ama yine de veriliyor" ifadelerini kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'nin hedef alınmasını savundu ve "İslam Cumhuriyeti'nden kaynaklanan tehdide neden olan karar alıcılara karşılık vereceğiz" dedi.

Karşılıklı tehditlerin boyu nereye varacak bütün dünya bunu merak ediyor.

Pompeo, ABD'nin İranlı komutan Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından Başkan Trump'ın İran'dan gelecek bir misillemeye ülkenin kültür mirasına saldırarak yanıt vereceğini söylediği şeklindeki iddiayı reddetti.

Trump ABD'nin İran'ın misilleme yapması halinde52 İran sahasının hedef alınacağını bunların bazılarının önemli kültürel alanlar olduğunu belirten bir sosyal medya mesajı yayınlamıştı.

Pompeo, Süleymani'nin öldürülmesine neden olan istihbarat kararını da savundu. Demokrat Kongre üyeleriyse saldırıyı gerekli kılacak gerçek bir saldırı tehdidi olup olmadığını sorguluyor.

Pompeo, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada da istihbarat değerlendirmelerinin Süleymani'nin terör kampanyasını sürdürmesinin geçen hafta atılan saldırı adımından çok daha tehlikeli olacağını açıkça ortaya koyduğunu kaydetti.

Pompeo, Süleymani'nin uzun vadeli ve sürekli tehdit oluşturduğunu, İranlı generalin uzun yıllardır Amerikalılar'ın öldürülmesine liderlik ettiğini söylüyor, saldırının doğruluğunu savunuyor.

Pompeo, CNN'e yaptığı açıklamada ''O kötü bir adamdı. Onu savaş alanında vurduk. Amerikalılar'ı öldürmek için başka planlar yaptığını belirledik'' dedi.

Pompeo, ''İran rejimine 'yeter' dedik. Vekil kuvvetler kullanarak bu durumdan sıyrılamazsınız ve ülkenizin güvenli olduğuna inanamazsınız'' ifadelerini kullandı. Pompeo, "İslam Cumhuriyeti'nden kaynaklanan tehdide neden olan karar alıcılara karşılık vereceğiz" dedi.

Savunma Bakanlığı Pentagon Temsilciler Meclisi ve Senato Silahlı Hizmetler Komisyonlarını saldırıyla ilgili bilgilendirmişti. Kongre'deki liderlerle alınan istihbaratın paylaşıldığını söyleyen Pompeo, bu hafta yeniden kendilerine bilgi verileceğini kaydetti.

Beyaz Saray ABD Kongresi'ne kanuni yükümlülüğünü yerine getirerek saldırıyla ilgili resmi bilgilendirme mesajı gönderdi. Ancak Demokratlar Trump'ın Kongre üyelerini bilgilendirmekte geç kaldığını ve Kongre'den onay almadığını söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brian da operasyonun yasal olduğunu savundu ve Adalet bakanlığı avukatlarının planın altına imzalarını attığını söyledi.

Kongre'deki Cumhuriyetçiler genellikle Trump'ın kararlarını destekliyor. Senato Çoğunluk lideri Mitch McConnell da Trump'ın kararına destek vererek yaşayan hiçbir insanın Amerikalılar'ın ölümünde Süleymani kadar sorumluluğu olmadığını söyledi.

Ancak Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, saldırının Kongre'ye danışılmaksızın ya da onayı alınmaksızın yapılmış olmasından şikayet etti.

Pelosi, yaptığı açıklamada saldırının provokatif, gerilimi arttırıcı ve orantısız olduğunu söyledi. Pelosi Kongre üyelerine yapılan gizli bilgilendirmenin de İran'la düşmanlığın arttırılmasında zamanlama, tutum ve gerekçe bakımından ciddi şekilde sorgulandığını kaydetti.