Türk Mühendisleri vatandaşların günlük yaşamını etkileyecek önemli bir buluşa imza attı. Kuyumcuları pek memnun etmeyecek ancak vatandaşların çok hoşuna gidecek bu ürünün ismi altınmatik. Hindistan'dan sonra günlük hayatta en fazla altın kullanan ülkemizde işlemleri kolaylaştıracak bu makine tıpkı ATM gibi çalışıyor. TÜBİTAK desteği ve Ekonomi Bakanlığı'nın teşvikleriyle üretilen cihaz, altın rafineleri tarafından üretilen sertifikalı ürünlerin satışını yapacak.

Özellikle düğünlerde ve yeni doğan bebeklere takılan vazgeçilmez hediyemiz altına artık 7/24 ulaşma imkanımız olacak. Son dakikaya bırakılan, pazar günü kuyumcuların kapalı olması nedeniyle AVM'ler dışında satışı olmayan altının bu kadar kolay ulaşılabilir olması vatandaşlar açısından önemli bir kolaylık olacak gibi görülüyor. İlk etapta Evlendirme Daireleri ve Hastanelere yerleştirilecek Altınmatik'lerden 7/24 yarım gramdan, 50 grama kadar altın alınabilecek.

Nakit veya kredi kartı kabul eden bu Altınmatik aslında bir içecek otomatları mantığıyla çalışıyor ve o andaki değer üzerinden size altını veriyor. Hediye amaçlı alıyorsanız isterseniz üzerine mesaj da yazdırabiliyorsunuz. Altınmatik, 2.5 tonluk bir cihaz, ayrıca kendi içinde de ilgili altını muhafaza eden bir kasa var, akıllı sensörlerle donatılmış vaziyette. Cihazın kayıtdışılık, sahte veya gramajı düşük ürünlerle mücadeleye destek olacağı düşünülüyor. Kuyumcular bu duruma ne söyler bilemem ancak bu cihaz kullanılmaya başlayınca gündemi oldukça meşgul edeceğe benziyor.

Cihazı geliştiren ve patentini alan firma ürünü ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç etti. Dubai'nin en büyük alışveriş merkezi Dubai Mall'da 2018 yılının ilk ayında görücüye çıkacak Altınmatik'in dünyada örneği yok. Türkiye'de ise 6 ay içinde bu cihaz kullanıma girecek. Altınmatik ile ilgili özellikle Belediyelerin şimdiden ciddi bir talebi olduğu belirtiliyor. Üretici firma, Belediyeler ve Altın rafinerileri ile işbirliği yaparak 3'lü gelir paylaşımı içerisinde bu projeyi hayata geçireceklerini söylüyor. 

ALTINMATİK İÇİN ÖNEMLİ BİR İHRACAT BEKLENTİSİ DE VAR

Tübitak'tan Ar-Ge desteği alınan Altınmatik Dubai başta olmak üzere birçok ülkeden şimdiden talep almaya başladı. Ürün özellikle altına dayalı işlemlerin günün her saatine yayılmasını sağladığı için önemli bulunuyor. En önemli yatırım aracımız altının kolay ulaşımını sağlayan bu icad için Türk Mühendislerine teşekkür ediyoruz. Umarım Altın-Matik kullanımı tüm dünyaya yayılır ihracatımız artar ve Türk ekonomisi rahat bir nefes alır. Türk mühendislerden yeni katma-değer ve inovatif ürünler bekliyoruz. 

Son olarak Altın-Matik güzel bir fikir ancak vatandaşın bu cihazı kullanması için alım gücünün olması gerekiyor bunu da unutmamak lazım. 

TEBRİKLER AMPUTE MİLLİ TAKIMINA

Avrupa Şampiyonu olan Ampute milli takımını tebrik ediyorum. Ampute kelime anlamı olarak bir uzvu kesip almak olarak tanımlanıyor. Yani bir organı eksik olan da diyebiliriz. Ampute milli takımımızda forma giyen futbolcularımızın bir organı belki eksikti ancak onların kocaman yürekleri vardı. Ayyıldızlı formayı temsil ettiklerinin bilinciyle müthiş bir başarı hikayesi ortaya koydular. Kendilerini bir kez daha yürekten kutluyorum. Darısı ampute olmayanların başına!