Türk futbolunun dört büyükleri her sezon olduğu gibi bu sezon da milyon Euro'ları transferlerde saçmaya devam ederken, dertleri de aynı büyüklükte artıyor. Sezona büyük transferlerle başlayan Türkiye'nin dört büyük kulübünün şirketleri borsada alarm veriyor. Borçları 2,5 milyar lirayı aşan dört şirket, 2015 yılında kâr yüzü görmedi. Her ne kadar kulüp yöneticileri yaptıkları açıklamalarda borçlarını azalttıklarını, mali yapılarının daha iyiye gittiğini söylese de, bilançolar onları teyit etmiyor. Sezon başında dört büyüklerin halka açık şirketlerinin toplam borcunun yüzde 31 artarak 2.6 milyar liraya ulaştığı söyleniyordu. Devre arası transfer sezonunda harcanacak paralarla bu rakamın katlanarak artacağı gözüküyor.

Borsa'da işlem gören dört büyük kulübün yıllık gelir gider bilançosu kulüplerin batak içerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Passolig uygulaması ile birlikte stadyumlarda ciddi bir seyirci azalması olduğundan dolayı kulüplerin gelirlerinde ciddi bir düşüş olduğu net bir şekilde görülüyor. Seyirci ilgisizliği dört büyük kulübümüzü' de etkilerken Beşiktaş ve Trabzonspor'un stadyumları henüz bitmediğinden gelir anlamında diğer iki kulübe oranla oldukça dezavantajlı durumdalar. Fenerbahçe ve Galatasaray Stadyum gelirleri ve forma satışlarında Beşiktaş'ın çok önünde Trabzonspor ile üç büyük kulübün gelirleri arasında ise uçurum var. Ancak dört büyük kulübümüzde iyi yönetilmediğinden mali durumları birbirine benzer durumda…

Vergi borcu kulüpleri batağa sürüklüyor…

Dört büyükler transfere milyonlarca Euro'yu savururken, iş maliye'ye gelince adeta ceplerine akrep giriyor. Yıllık bilançolara bakıldığında halka açık dört şirketin toplam vergi ve SGK borcu Galatasaray'ın son açıklanan vergi borcunu da hesaba katarsak 500 milyon yani yarım milyar seviyesinde. Ancak bu kulüpler borç batağında yüzmelerine rağmen transfer hovardalığından vazgeçmiyor. Fenerbahçe sezon başında Robin Van Persie , Nani, Fernandeu v.b yıldızları transfer ederken 5 ocak Salı günü başlayan ara transfer döneminde de birçok yıldızı transfer listesine almış durumda. Sezon başındaki transfer döneminde sönük kalan Galatasaray devre arasında transfere hızlı başladı. Beşiktaş ve Trabzonspor'da ise durum hiç farklı değil ara transfer döneminde de milyon £uro'lar havalarda uçuşacağa benziyor.

Yabancı yıldızlar için Türkiye fırsatlar ülkesi !!!

Kulüplerimizin milyon £uro'lar ödediği yabancı futbolcular Avrupa'da aldıkları transfer ücretinden devlete vergi ödüyorlar ancak Türkiye'de bu futbolcuların aldıkları transfer ücreti direk ceplerine giriyor. Bu nedenle yabancı yıldızlar ülkemizi tercih ederken kulüplerimizin kasasından milyon £'lar çıkıyor ancak devletin kasasına 5 kuruş vergi girmiyor.

Türk Futbolu risk altında UEFA kapıya dayandı !!!

Kulüplerimiz borç batağında yüzerken, UEFA ilk uyarıyı Galatasaray'a verdi. Sarı Kırmızılılar mali durumunu düzeltmediği takdirde önümüzdeki yıl Avrupa kupalarına katılamama riski ile karşı karşıya. Galatasaray Başkanı Dursun ÖZBEK kongrede seçilince kısa vadede kulübü bu riskten kurtaracağını uzun vadede ise mali durumu düzelteceğini söylemişti. Sarı Kırmızılılar bu nedenle sezon başında düşük bir transfer bütçesiyle rakiplerinin gerisinde kalmış taraftarların büyük tepkisini çekmişti. Ancak Galatasaray ilk yarıda Beşiktaş'ın 11 Fenerbahçe'nin 10 puan gerisine düşünce Dursun başkan UEFA tehdidine rağmen baskılara daha fazla dayanamayarak transfere sarıldı.

Sonuç olarak; Dört büyükler gelirleri arttıracak giderleri azaltacak acil bir eylem planı uygulamadığı takdirde durum hiçte iç açıcı gözükmüyor… Türkiye'de banka satın alan Katar şeyhleri yakında Spor kulüplerimize' de talip olabilir!!!