Birçok insan son günlerde kırsala yerleşmek, tarımla uğraşmak istiyor. İnsanı yıpratan şehrin kirinden, gürültüsünden, kavgasından kaçmak isteyenlerin ortak isteği bu. Ben bu isteğini gerçekleştiren insanlardan biriyim. 2016 yılında ilk tarlamı alarak; Çanakkale, Bayramiç'e yani Kaz Dağlarının kuzey eteklerine yerleştim. 

Bulunduğum bölge yoğun biçimde tersine göç alan ender yerlerden. Buradan büyükşehirlere giden yerli halk geri dönmüyor; şehirden sıkılmış ve yorulmuş insanların sığınağı gibi buralar. Bu durumun en büyük nedeni muhteşem doğası ve ucuz arazileri. Tarım arazilerinin dönümü susuz kıraç arazilerde 5.000 liradan başlıyor. Sulanabilir yerlerin dönümü yerin konumuna göre 7.000 ila 12.000 lira arasında. Zeytinliklerin fiyat ortalaması dönüm başı 10.000 TL civarında. Verime geçmiş meyve bahçelerinin dönümü ise 15.000-30.000 lira arasında değişiyor. İkliminin uygunluğunu, doğasını anlatmaya hiç gerek yok. 

Her gün insanlar geliyor. Sürekli sorular soruluyor; nasıl yaparız, nasıl yapalım gibi. Burada edindiğim deneyimler ve gözlemlerimden elde ettiğim bilgileri belki birilerinin işine yarar umuduyla yazıyorum.

Öncelikle amacınızı netleştirin. Tarım yaparak para kazanmak ve hayatınızı devam mı ettirmek istiyorsunuz yoksa küçük bir arazi alarak hobi bahçesi mi yapmak istiyorsunuz? Hobi bahçesi yapmak istiyorsanız çevreyi, köylerin tamamını gezin. Ve en sevdiğiniz yerde karar kılın. Alacağınız araziye ev yapıp yapamayacağınızı mutlaka öğrenin. Elektrik ve su bağlatıp bağlatamayacağınızı da.  Asla kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin, araştırın, bu konularda deneyim sahibi insanlarla konuşun. Özellikle sizden önce buralara yerleşmiş kişilerden yardım isteyin. 
Tarıma veya hayvancılığa ticari anlamda yatırım yapmak istiyorsanız çok araştırın, çok okuyun. Bahçecilikte yaptığınız bir hata size bir sene kaybettirir ama hayvancılık yapıyorsanız yapacağınız hata sizin bütün yatırımınızı kaybetmenize neden olabilir. Hayvancılık yapmayı düşünüyorsanız 365 gün başında olmanız gerektiğini unutmayın. Çalışacak eleman sorunu inanılmaz düzeylere erişmiş durumda. Köylerde artık insan bulamıyorsunuz.  En önemlisi beslediğiniz hayvanların yiyeceği yemi kendiniz üretmelisiniz ve bunun içinde yeterli araziniz olmak zorunda. Dışarıdan yem alarak asla hayvancılıktan para kazanamazsınız. 

Tarım veya meyvecilik alanında çalışmak istiyorsanız hangi tür tarım yapacağınıza karar verin. Kuru tarım dediğimiz buğday, yulaf, arpa gibi ürünleri çok büyük ölçüde ekmediğiniz sürece para kazanamayacağınızı bilin. Türkiye'nin tarım alanındaki en büyük sorunu tarlaların küçülmüş olması. Küçük tarlalar üretim verimliliğini çok ama çok düşürüyor. Büyük ölçekli tarım üretim verimliliğini artırıyor. Ürettiğiniz tahılı ve tahıldan elde ettiğiniz samanı bir süre depolama olanağınız da mutlaka olsun. 

Bu bölgede nefis elmalar yetişiyor. Bayramiç'te yetiştirilen golden elma coğrafi işaretini de alarak en çok aranan ürünlerden oldu.  Bu bölgenin elmada verim ortalaması dönüm başına beş ton. Eğer meyvecilik yapmak istiyorsanız önerim en az 20 dönüm bahçe ile başlamanız. 20 dönüm bahçenize iyi bakarsanız yaklaşık 100 ton elma alırsınız. Bölgede şeftali, Bayramiç Beyazı (nektarin), ayva, Trabzon hurması (Çin ve Japonya'dan dünyaya yayılmış; Japonca adı ''Kaki''), ceviz, üzüm sorunsuz yetiştiriliyor.

Verimliliğinizi artırma konusunda en önemli kriterlerden biri de Ekipman ve makine parkı. Tarım ya da hayvancılık  - hangisini yaparsanız yapın ekipmanınız tam ve modern olmak zorunda. Başlangıç için kiralama ya da ücret karşılığı yaptırma seçenek gibi gözükse de kendi ekipmanınız ile yaptığınız işe göre size on kat pahalıya gelecektir.

Başında olamadığınız iş sizin değildir. Tarım alanında ciddi anlamda çalışacaksanız çok zaman ayırmanız gerektiğini bilin. Mümkünse başka işiniz olmasın.

Mutlaka tarım destek programlarını, hibe olarak dağıtılan Avrupa Birliği fonlarını araştırın. Çok uygun krediler, %50 ye varan hibeler olduğunu bilin. Planlarınızda yedek akçeniz mutlaka olsun. Bu ülkede işlerin batma nedenlerinden biri yedek akçe ayrılmamasıdır.

Yaşadığınız şehri bırakıp yeni bir şehre gitmek; yeni bir işe başlamak yaşamınızı kökünden değiştireceksiniz demektir. İyi düşünün ve öyle alın bu kararı.