1990’lı yılların başında Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikle ortaya çıkan Türk Cumhuriyetleri ile ticari ilişkilerimiz her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığını kazanmasından sonraki ilk günlerden itibaren çeşitli ekonomik, sosyal, teknik ve kültürel işbirliği projeleri yürütmektedir.

Bu konudaki işbirliği amacıyla Türk Cumhuriyetlerine yönelik olarak ve daha sonra kapsamı genişleyen Türk İşbirliği ve kalkınma Ajansı  ( TİKA ) önemli yere sahiptir. Türk Cumhuriyetleri ile sektörel anlamda ticari ilişkilerimiz, dış ticaret, müteahhitlik hizmetleri, bankacılık ve finans sektörü, yatırımlar, sanayi ve tarım sektörü, ulaştırma, iletişim ve enerji sektöründe yürütülmektedir.

Türk Dünyasına kalite standardında hizmet…

Küresel düzeyde sürdürülebilir bir rekabet gücü elde edilmesi ve ihracatın büyümesi bakımından ülkeler için standardizasyon önemli yere sahiptir. Ticareti kolaylaştıran ve ülkelerin ihtiyacına uygun çeşit ve kalitede ürünler haline getirilmesini sağlayan standardizasyon faaliyetleri ithalat ve ihracatçıların yurtiçi ve yurtdışında karşılaştıkları sorunlar bakımından önem arz etmektedir.

Bu Bağlamda; Türk Cumhuriyetleri ile ticari ilişkilerimizi geliştirmeye yönelik aynı zamanda standardizasyon faaliyetlerine katkı sağlayacak çalışmalar yapılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Türkiye ve Kırgızistan arasında önemli bir işbirliği anlaşmasının temelleri atıldı.

Kırgızistan’ın da üyesi olduğu Avrasya ekonomik birliği bünyesinde kabul görmüş olan EAC standardları kapsamında, Türkiye’den gerçekleşecek ihracat işlemlerinde belgelendirme işlemleri için Türk Standardları Enstitüsü kuruluşu olan ICAS; Kırgız şirketi UNILAB’ın temsilciliğini alarak faaliyet gösterecek. Ayrıca ileriye dönük bölgede ihtiyaç duyulan Helal Belgelendirme ve laboratuvar faaliyetlerinde işbirliğine gidilecek.

Türk dünyasıyla olan ticari ilişkilerimize olumlu katkılar sağlayacak bu gelişme umarım diğer Türk devletleri ve tüm İslam coğrafyasına yayılır. Kırım Türkü İsmail Gaspıralı’nın söylediği gibi “ Dilde, Fikirde, İşte birlik” düsturu ile Türk dünyasıyla ticari ilişkilerimiz geliştirilmelidir.