Benim için zor ve riskli bir yazı. Çünkü bu zamana kadar hiç bir belediye başkanını olumlu icraatlarından dolayı köşeme taşımadım. Kabahat bende değil. Yerel yönetici-gazeteci ilişkilerindeki olumsuz örneklerden kaynaklanıyor bu. Ne yaparsa yapsın eksikliğini, yanlışlığını görmediği yerel yöneticinin şakşakçılığını yapanlarla aynı kefeye konulmama kaygısı diyelim buna.

Konu Silivri...
AK Parti'nin 2009'da "Kipa olayı" nedeniyle kaybettiği, ardından 2 dönem CHP'li Özcan Işıklar tarafından yönetilen ilçe. Kipa olayında komisyonu başkası götürmüş, ama işin kamburu Belediye Başkanı Hüseyin Turan'a kalmıştı. Hüseyin Turan, 2019 seçimlerinde de AK Parti aday adayı oldu. Ancak parti Silivri'de Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP'li bir adayla seçime girme kararı aldı.

MHP de ilçede yaşayan Volkan Yılmaz'ı aday gösterdi. Silivri'de siyasetin öne çıkan isimlerini biliyordum ama Volkan Yılmaz'ı ilk kez duymuştum. Yaptıkları, yapmadıkları ve zaaflarıyla kendi partisine mensup kişiler tarafından bile eleştiri konusu olan Özcan Işıklar'ın geçirdiği 2 başarısız dönem Volkan Yılmaz'ın en büyük avantajıydı.

CHP, Muharrem İnce'nin dünürü Özcan Işıklar'ı tekrar aday gösterince, adaylık bekleyen bir diğer isim olan Selami Değirmenci, DSP'den aday olmayı seçti.

Sandıklar açıldığında Selami Değirmenci yine "bir bölen" oldu ve Cumhur İttifakı'nın adayı Volkan Yılmaz seçimi kazanarak partisinin tarihine bir "ilk" olarak geçti.

5-10 KUTU BOYA YETTİ

Kokusuyla yıllardır eleştirilere konu olan, İBB'nin de yıllarca kayıtsız kalması nedeniyle ilçe gündeminden hiç düşmeyen bir Boğluca Deresi var. Çevresindeki evler yaz aylarında pencerelerini açamıyordu.

Başkan Volkan Yılmaz, ilk iş olarak bu derenin kenarında bulan evlerin dış cephelerini boyattı. Ortaya rengarenk bir manzara çıktı. Silivri'de yaşayanlar, o görüntüyü arkasına alıp özçekim (selfie) yaparak sosyal medyada paylaşmaya başladı.

Başkanlığının daha ikinci yılına ulaşmadan ilçeye sonradan bağlanan mahallelerinin yollarına el attı ve asfalt çalışması başlattı çiçeği burnunda belediye başkanı. Bu tür işlerin seçim arefesinde yapılmasına alıştığım için "Acemilik işte, seçim öncesi barutunu şimdiden harcıyor" diye düşündüm. Öyle değilmiş. Volkan Yılmaz, tüm ilçenin yollarını yapmak için harekete geçmiş.

ARICILIK VE TARIMA ÖNCELİK

Silivri Belediyesi, (Özcan Işıklar döneminde ilk adımları atılmıştı) tarımda önemli işler başlattı. Bu yıl 400 kilo bal üretti. Yerli tohumla üretimi öne çıkardı. Silivri çiftçilerinin, ürünlerini tüketiciyle belediyenin açtığı Köy Pazarı sayesinde tüketiciyle buluşturabiliyor.

Belediyeye ait araziler, Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi tarafından sürülüyor şu anda. Tamamen yerli tohumla arpa vs. ekilecek bu tarlalara.

Belediyenin sahip olduğu arazileri, yok pahasına satıp borç ödeyen başkanlara örnek olmalı bu davranış. Çünkü İstanbul'un tüm ilçe belediyeleri şu anda borç içinde yüzüyor.

Silivri Belediyesi ise ilk kez denk bütçe yapan İstanbul'un ilçe belediyesi olarak dikkatimi çekti bu yıl. Başka "denk bütçe" yapan, bunu da borçlanmadan, belediye arazisini satmadan yapan varsa bildirsin lütfen.

Birçok ilçe belediyesinde şaibeye konu olan "çöp toplama" işini de kamulaştırdı Başkan Yılmaz. Artık Silivri Belediyesi, temizlik işlerini kendi araçlarıyla ve personeli ile yapıyor.

İlçenin deniz manzaralı bir köşesi olan Kale Park'ı da elden geçirdi belediye. Orada bulunan tarihi eserler koruma altına alındı. Park, özel işletmeci yerine belediye tarafından işletiliyor şimdi. Vatandaş şimdi 1 liraya çay içerek deniz manzarası karşısında kafasını dinliyor.

Belediyenin mali durumunu, İBB'nin Kasım ayı toplantısında meydana gelen bir sataşma üzerine Volkan Yılmaz şöyle anlattı:

"Sizin beş sene sonra geri alacağınızı iddia ettiğiniz Silivri Belediyesi’nin, geldiğimde durumu neydi biliyor musunuz Doğan Bey?

5 trilyon (eski para) işçinize ikramiye, kıdem tazminatı, denge tazminatı borcunuz vardı. Hepsini son kuruşuna kadar ödedim. Laf ile peynir gemisi yürümüyor. Halkçılık, emek, işçi demekle işçinin yanında olunmuyor.

60 milyon lira müteahhit borcunun 45 milyon lirasını ödedim Doğan bey!

Şu an Silivri Belediyesi 9 aylık bütçesi %10 artıda Doğan bey!

Silivri Belediyesi bir kuruş kredi kullanmadı Doğan bey!

Silivri Belediyesi bir metrekare yer satmadı Doğan bey!

Onun için siz bu saatten sonra Silivri Belediyesini rüyanızda görürsünüz."

Halkın, mütevazılığı ile de sevgisini kazanan Volkan Yılmaz, aynı çizgiyi sürdürürse galiba gerçekten CHP bir daha Silivri'de seçim kazanmayı ancak rüyasında görecek.