İstanbul'da 23 Haziran'da yapılacak seçimle ilgili kafalardaki soru şu:

"31 Mart'ta alınan sonuçlar, 23 Haziran'da değişir mi?"

Daha önce seçime kendi adayları ile giren bazı partilerin Ekrem İmamoğlu lehine çekilecekleri açıklandı. Bağımsız adayların da adaylıklarını çekecekleri söyleniyor.

Hemen belirtelim:

23 Haziran'daki seçimde bir oyun bile önemi olacak.

Hangi partiler İmamoğlu lehine çekildi? Hangi partiler daha önce durdukları noktadalar? Bugünkü yazımızda kısaca bunlara bakmak istedik:

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararının ardından İstanbul'daki 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 31 bin 124 sandıkta 23 Haziran Pazar günü yeniden oy kullanacak. Seçmen Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu için bir kez daha sandık başına gidecek.

31 Mart'ta seçime giren siyasi partiler ve bağımsız adayların nasıl bir tutum izleyeceği merak ediliyor. Türkiye'nin gündemine oturan konuya ilişkin kamuoyu ikiye bölündü. Kimi partiler de İmamoğlu lehine çekildiklerini açıkladı. Kimileri de aynı adaylarla 23 Haziran'da yarışacaklarını ilan etti, kimileri de kararını henüz açıklamadı. İşte İstanbul seçimlerine ilişkin bazı siyasi partilerin kararları.

Ekrem İmamoğlu lehine çekildiklerini açıklayan ilk parti Türkiye Komünist Partisi oldu. TKP, yeniden yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminde aday çıkarmayacakları duyurdu. Karaoğlu, 31 Mart seçimlerinde 10 bin 492 oy almıştı.

31 Mart yerel seçim kampanyasında CHP ile sert polemiğe tutuşan DSP'nin ne karar alacağı merak konusu oldu.  Sosyal medyada "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları Muammer Aydın'ın adaylıktan çekildiği" yönünde paylaşımlar yer aldı. Parti yönetimi paylaşımları yalalandı. YSK'nın gerekçeli kararından sonra partinin yetkili organlarınca 11-12 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak toplantılarda yol haritasının belirleneceği açıklandı.  Aydın, 31 Mart seçimlerinde 30 bin 817 oy almıştı.

Bu arada CHP yönetimi DSP'yi yakın markaja aldı. CHP Genel Başkan yardımcıları Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararının ardından DSP'yi ziyaret etti. Torun, 31 Mart yerel seçimleri sonrası bir değerlendirme yapmak üzere DSP Genel Merkezi'ni ziyaret ettiklerini belirterek, "Güzel bir görüşme oldu. Süreci, içerisinde bulunduğumuz durumu değerlendirdik. Görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerimiz, önümüzdeki süreçte diyaloğumuz devam edecek." ifadelerini kullandı.

Saadet Partisi, seçimlerin bir diğer kritik partisi konumunda. YSK'nin yenilenmesi kararı verdiği İstanbul seçimleri için aday gösterip göstermeyecekleri merak ediliyordu. Parti genel merkezinde bu konuya ilişkin olarak Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "Biz, kararımızı geniş bir istişareden sonra vereceğiz." dedi. Saadet Partisi'nin İBB başkan adayı Necdet Gökçınar 31 Mart seçimlerinde 103 bin 300 oy almıştı.

Vatan Partisi'nin de Ekrem İmamoğlu lehine çekileceği iddiaları konuşuluyordu. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, bugün tartışmalara noktayı koydu. Partisinin İstanbul İl Başkanlığında kameralar karşısına geçerek, ''Vatan Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı seçiminde adı var, oda sayın Mustafa İlker Yücel'dir.'' dedi. Yücel, 31 Mart seçimlerinde 17 bin 377 oy aldı.

Öcalan'ın açıklamaları sonrası HDP'nin kendi adayıyla yarışacağı yönünde iddialar ortaya atıldı. İddiaları 'safsata' olarak nitelendiren HDP'li eski milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "HDP tarihsel ve mantıksal olarak YSK kararı sonrasında da aynı çizgidedir" dedi. Bilindiği üzere HDP, Millet İttifakı'nda olmasa da seçimlerde İstanbul'da İmamoğlu lehine aday çıkarmamıştı.

Emekçi Hareket Partisi'nin (EHP) desteğiyle bağımsız aday olarak yarışan Özge Akman ve Türkiye Komünist Hareketi'nin desteklediği bağımsız aday Aysel Tekerek, İmamoğlu karşısında yeniden aday olmayacağını açıkladı. 31 Mart seçimlerinde Akman, 2 bin 437 oy alırken, Tekerek, bin 520 oy aldı.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, bugün parti genel merkezinde seçimlerin tekrarı doğrultusunda alınan kararı değerlendirdi. Destici, "Biz, BBP olarak 15 Temmuz'da nerede durmuşsak, 16 Nisan'da, 24 Haziran'da, 31 Mart'ta nerede durmuşsak bizim durduğumuz yer aynı." dedi. BBP 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti lehine İstanbul'da aday çıkartmamıştı. 23 Haziran'daki seçimlerde BBP Binali Yıldırım'ı destekleyeceğini açıkladı.

Demokrat Parti ve Bağımsız Türkiye Partisi 23 Haziran'da yapılacak seçimlere ilişkin resmi açıklama yapmadılar. Adaylarının çekilip çekilmeyeceği netlik kazanmadığı bu iki parti CHP'nin radarında bulunuyor. Gazetecilere konuşan Kılıçdaroğlu,  "Demokrat Parti ile de görüşeceğiz" dedi. 31 Mart seçimlerinde Bağımsız Türkiye Partisinin adayı Selim Kotil, 27 bin 87 oy alırken, Demokrat Partinin adayı Ersan Gökgöz 22 bin 268 oy aldı.