Başlıkta yer alan cümle bildiğiniz gibi bir GSM operatörünün sloganı... Belki de bir yıldan fazladır bu sloganla gazete ve TV'lere reklam, ilan veriyor. Bu kadar süredir bu değişimin ne olacağını ve ne zaman devreye gireceğini açıklamadı. Eğer açıkladığı kaybolan hayvanlara çip, ucuz telefon görüştürmesi ya da daha hızlı internet ise baştan söyleyelim sınıfta kaldı. Çünkü hiçbiri işe yaramıyor. Yaramadığı gibi Bilgi Teknolojileri Kurumu'na en çok şikayet edilen GSM operatörü olarak da tarihe adını altın harflerle yazdırıyor. Ama değişiklikten kastı "kendi iç dinamikleriyse" o konuda gayet başarılı olduğu söylenebilir. Türkiye'de geçen yazdan bu yana yaşananları biliyorsunuz. Döviz kurundaki önlenemeyen yükseliş, batan şirketler, konkordato ilan eden firmalar vs. "Hükümetin" çağrısının ardından "enflasyonla topyekün mücadele" eden kuruluşlar... Bakkalından global firmalara kadar mücadelede yer alan yüzlerce şirket, indirimler, taksitler vs. ile sadece enflasyonu yüzde 1.44 oynatabildi!.. 

MAĞAZALARDAN BAŞLANACAK

Bazı firmalar ise enflasyonla mücadeleyi çok yanlış anlamış olacak ki mücadeleye personel kıyımından başladı. Bu süre içerisinde yüzlerce insan işsiz kaldı. Kalmaya da devam ediyor. Üstelik önümüz yılbaşı ve bir Türkiye klasiği olan yeni yılda personel azaltma durumu devreye girecek. Geçen hafta buradan yazmıştık, kış ve yeni yıl çok sert geçecek. "Temizlik" önce her dönem kârlı olan perakende sektöründen başlayacak. Tezgahtarlar, satış elemanları, kasiyerler gibi çok da vasıf sahibi olmayan yüzlerce işçi yeni yılda kapının önüne koyulacak. Sadece mağaza vs.de çalışan vasıfsız işçiler değil, global firmalar da kendilerine gelecek sırayı bekliyor. 

GECE VARDİYASI KALKTI

Değişime hazır mısınız diye soran GSM şirketinden başlayalım örneğin. Bu operatör, "sıkı para politikasına" personelin gece vardiyasını kaldırarak başladı. Yani dönüşümlü olarak çalışan gece vardiyası personeli artık şirkete gitmeyecek, bilgisayarıyla evde oturup çalışacak. Şirket bundan ne kadar mı kâr edecek? Hesaplama yapılmış bile... Yol, yemek, elektrik, su, tuvalet kağıdı ve aklınıza bir personelin bir şirkette ihtiyaç duyduğu her şeyden tasarruf yapılmış olacak. Üstelik fazla mesai de cabası. "Sosyal sorumluluk projelerine" milyon dolarlar akıtan, zırt pırt ona buna bir vesileyle ödül dağıtan, geceler düzenleyen, haberlerinin çıkması için PR şirketlerine onbinlerce dolar ödeyen 30 liralık hat satmak için reklamlarında milyonlarca liraya oyuncular oynatan, prodüksiyon hazırlatan bu firma, işyerinde kullanılan tuvalet kağıdı, sifondan akan su gibi "küçük" hesaplarla uğraşmak yerine çalıştırdığı işçinin hakkını vererek enflasyonla mücadeleye başlasa olmaz mı? Önümüz Ocak ve her yerde olduğu gibi o şirkette de insanlar diken üstünde. Hatta personelin duyumlarına göre işten çıkarmalar da kademeli yapılacak. Böylelikle kamuoyunda "infial" yaratılması önlenecek. Önce yılbaşında bir grup insan işten çıkarılacak, ardından asıl kıyım Mart ayında yaşanacak. Üstelik bunu sadece o GSM operatöründe çalışanlar söylemiyor, birçok ekonomist de aynı görüşte. 

Peki siz değişime hazır mısınız?