Eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ile 4 eski milletvekili arkadaşının AK Parti’den istifa edip, yeni parti için düğmeye basması ile başlayan süreç nasıl sonuçlanacak? Davutoğlu’nun partisi AK Parti’den kopuşlara neden olacak mı? Sorular ard arda sırlanıyor.

Konu hakkında çeşitli yorumlar yapılıyor. Davutoğlu’nun önü kesilmeye çalışılıyor. “Siyasi mevta olur” deniliyor. Çokları şans tanımıyor. Aksi yönde görüş bildiren ve yorum yapanlar da var.

Davutoğlu’na yakın bir ismin şu açıklamasını önemsiyoruz:

“Davutoğlu’nun partisi doğrudan AK Parti tabanına hitap edecek. Partisi da oy alacak. Bunun hesabı yapıldı. Küskünlerden de geniş katılımlar olacak. Pek çokları inanmıyor ama, Davutoğlu’nun partisi ilk seçimde % 10’un üzerinde oy da alabilecektir. Bir de şu bilinsin: AK Parti artık eski AK Parti değil. Bir aile şirketi haline geldi. Taban bunu görüyor. Davutoğlu da daha önce yayınladığı manifestoda bu konulara vurgu yapmış, geniş kitlelerden de destek almıştır. AK Parti içinde bugün Davutoğlu’na karşı olanların bile yakında Davutoğlu hareketi içinde yer alabileceklerini de hesaba katmak gerekiyor. Bu işin çocuk oyuncağı olmadığı yakında görülecektir.”

Bir de şunu görüyoruz:

Davutoğlu geri adım atmıyor. Kin ve nefret le olaylara yaklaşıyor. İddiasının da çok büyük olduğunu görüyoruz.

Partisini kurup meydanlara çıktığında söyleyeceklerini de merak etmekteyiz. Çünkü Davutoğlu’nun yakın çevresine “Öyle şeyler olacak ki, artık seçmenin büyük bir bölümü AK Parti’yi terk edecek” dediği iddia ediliyor.

Her ne kadar Davutoğlu’nun partisine Babacan’ın partisi kadar şans tanınmıyorsa da ortaya çıkabilecek tablo konusunda şimdiden yorum yapmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz.

Davutoğlu cephesinde çok önemli gelişmeler bekleniyor. Davutoğlu’nun çok şey bildiği, bu bildiklerini de anlatabileceğine dikkat çekiliyor.

Bir yandan Davutoğlu, öte yandan Babacan, kuracakları yeni partileri ile siyasete yeni bir hareket ve renk katacaklar. Dengelerde de değişikliklerin olabileceğini tahmin ediyoruz.

Bu partiler iktidar olmayı zorlamasalar bile AK Parti’den kopmaları gerçekleştirerek iktidarın ve Erdoğan’ın önünü kasabilirler.

Geçenlerde Karar Gazetesi’nde Mustafa Karaalioğlu “Yeni renkler, yeni siyasi parti” başlıklı yazısında Davutoğlu konusuna değiniyor ve eski Başbakan’ın AK Parti’yi yıpratabileceği görüşünü yansıtıyor. Yazımızı ilgilendirdiği için Karaalioğlu’nun yazısının bu bölümünü sizlerle paylaşıyoruz:

“Başlangıçta AK Parti’den yeni siyasi parti kuracak bir kopuş olacağı da tahmin edilmemişti. Siyasi denkleme bugün artık bu faktör de katılmıştır. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının ihraç sürecini durdurarak istifa kararı almaları ve bunu yeni bir parti ilanıyla birlikte yapmaları bilhassa Cumhur ittifakının oy hesaplarını sarsacak bir gelişmedir. Çünkü, Davutoğlu’nun öncelikli oy kitlesinin, lideri olarak başında seçime girdiği ve hükümetler kurduğu AK Parti tabanı olduğu bellidir. İstifaya giden süreçte büyük çoğunluğun iştirak ettiği eleştiri ve özeleştiriler yaparak özelde AK Parti’nin, genelde ise geniş muhafazakâr tabanın duyarlılıklarına hitap etmeyi bildi. Öte yandan süreci soğukkanlı yöneterek, istifaya giden yolda bir anlamda ‘günah benden gitti’ kanaatini vermeyi başardı. Davutoğlu, bugüne kadar daha çok parti içi muhalefet alanını kullanıyordu. Şimdi partileşme süreci ilan edildi ve hem bu mesajların hem de seçmen tabanının olup bitenlere nasıl tepki vereceğini ölçebileceğimiz bir süreç başladı. Böylelikle, genel siyasi oy dağılımını ve yeni partilerin toplumdaki karşılığını, tahminlerin ötesine geçip en azından anketlere bakarak tanımlama fırsatı olacaktır. Bu tablo oy dağılımını etkileyecek ama bunun kadar önemli bir etki politik söylem çeşitliliğinde görülecek. Ülkenin sorunları; ekonomi, dış politika, sosyal gerilim, adalet, hukuk gibi sektörlerde hem eleştiri hem de farklı fikirleri duyma imkanı ortaya çıkacak. Bunlar sadece bir fikir değil aynı zamanda toplum karşısında birer siyasi vaat olarak şekillenecek.”

Özetleyelim:

Yeni sistemde seçim kazanmak daha da zorlaşacak. Çünkü MHP’nin desteği ile yola çıkan Cumhur İttifakı ilk seçimde % 50+1 oyu almak durumunda.

AK Parti içinden çıkacak iki yeni parti nereden bakılacak olursa olsun, AK Parti’yi yaralayacaktır.

Yeni partilerin iktidar partisinin dışındaki partilerde de oy alabileceği hesap ediliyor. Her ne kadar diğer partilerden de oy gitse en büyük zararın yine de AK Parti’ye kesilebileceğini görmek gerekiyor.