Covid-19 hayatımıza girdiğinden buyana hayatımızda birçok şey değişti. Örneğin maske, üzerimize giydiğimiz bir elbise, değer verdiğimiz bir aksesuar gibi vazgeçilmezimiz oldu. Temizlik konusuna her zamankinden daha çok özen gösteriyoruz. Sosyal mesafe diye bir kavram hayatımızın içerisine girdi. Yani Covid-19 tarzı yeni yaşam dönemi başladı.

Toplumun büyük bir kesimi zorunlu olarak bu yaşam tarzını benimsedi. Ancak normalleşme süreciyle birlikte korona öncesi hayata dönen azımsanmayacak bir kitle var ki bunlar çoğunluğu tehlikeye atıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu bunun en somut örneğini hep birlikte yaşadık. Uzun bir aradan sonra İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 15 büyük şehrimizde sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılmıştı. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşlar da hafta sonu parklara sahillere adeta hücum ettiler.

Sosyal mesafeye uymayan görüntüler, sahil yollarında, parklarda, piknik alanlarında çöplerin yerlere bırakılması çirkin görüntülere sahne oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaştığı bu çirkin görüntülerle birlikte yapılan bu sorumsuzluğa tepki gösterdi.

Sarıyer Belediyesi ise sosyal medya hesabından çok manidar bir mesaj yayınladı.  Sahil yolunda yerlere atılan çöpleri temizleyen bir temizlik işçisinin fotoğrafının altında şu anlamlı cümleler yazıyordu.

“ Kurtaran doktor var nasılsa, diye pencereden atlamıyor! Avukat beraat ettirir diye kolayca suça karışmıyorsanız! Temizleyen var nasılsa, diye bu çirkin görüntüyü yaratamazsınız” Bu her şeyden önce vicdan meselesi!

Tedbir azalırsa, tehdit artacak!

Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan bu sorumsuzluk düşüşe geçen vaka sayılarını yeniden artışa geçirdi. Sağlık Bakanlığının açıkladığı günlük tabloda 1.000’nin altına düşen ve her geçen gün aşağıya inen vaka sayısı günlük 500’ün altına inmesi beklenirken, yeniden 1000’li rakamlara yaklaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Hafta sonu yaşanan bu olumsuz tablonun etkisini gösterdiğini ve vaka sayılarında artış olduğunu bildirdi. Eğer tedbir alınmazsa tehdidin artacağını söyledi. Bazı sorumsuz vatandaşlar, tedbir almayı bir kenara bırakın, havaların ısınmasıyla aşırı normalleşti! Virüsün yayılmasının durduğunu düşünerek sokaklarda kutlama yapıyor, halay çekiyor!

Kurallara uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulansın!

Türkiye’de 27 il, 15 ilçe ve bazı caddelerde sokağa maskesiz çıkmak yasak. Yasağa uymayanlara 3 bin 150 TL ceza uygulanıyor. Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ülke genelinde maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan; sokağa çıkma yasağında olduğu gibi herkes kendi sorumluluğunu alsın denildi, ancak başarılı olunmayınca yasak geldi. Maske ve sosyal mesafe konusunda da aynı noktaya gidiyoruz. Türkiye genelinde maske takmayan ve sosyal mesafe kuralına uymayanlara ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır diyor.

Moda sahilinde, Maçka parkında, Sarıyer sahilinde ortaya çıkan görüntüler. Türkiye’nin 81 ilinde asker uğurlama törenleri, yazın gelmesi ve şehirlerarası yolculuk yasağının kalkmasıyla otogarlardaki iç içe insan görüntüleri, Mehmet Ceyhan hocayı haklı çıkarıyor. Tedbir alınmazsa, yaptırımlar artırılmazsa ikinci dalga kaçınılmaz olacak.

Güvenli üretim belgesine ilgi artıyor.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından Covid-19 virüsüne karşı alınacak tedbirler kapsamında “Güvenli Üretim Kılavuzu” hazırlanmıştı. Üretim tesislerinde alınması gereken önlemleri içeren kılavuzdaki tedbirleri yerine getiren firmalara, Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi veriliyor.

Kılavuzun yayınlandığı tarihten bu yana 118 Sanayi Kuruluşu " Güvenli Üretim Belgesi “ almak için başvuruda bulundu. 10 kuruluşun denetimleri olumlu şekilde tamamlandı ve belge almaya hak kazandı. Türkiye’nin güvenli üretimde ilk belgeleri Gaziantep, Konya, Bursa ve Malatya’ya gitti.

Güvenli üretime özel logo tasarlandı.

Güvenli üretime özel olarak tasarlanan logo da belli oldu. Logo; ürünlerin güvenilir, hijyenik ve standartlara uygun olduğunu gösterecek. Logonun patenti için de girişim başlatıldı.

Güvenli üretim logosunun tanıtımını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Sanayi kuruluşlarını “Güvenli Üretim Belgesi “ almaya davet eden Bakan Varank; Belgeyi alan firmaların müşterilerine, üretimlerinin kalitesini uzun uzun anlatmalarına gerek kalmayacağını. Tek bir logoyla, piyasada kendilerine duyulan güveni tazelemiş olacaklarını söyledi.

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin ise Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunu güvenli üretimi belgeleyecek olan logo ile taçlandırdıklarını belirtti.  Güvenli üretimin artık tüm ekonomik faaliyetlerin merkezine yerleşeceğini söyleyen Şahin; TSE tarafından başlatılan belgelendirmenin kuruluşlarımıza uluslararası arenada büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.