Coronavirüs giderek yayılıyor. Hastalığın bir türlü önlenememesi ve her geçen gün başka ülkelere de sıçraması Türkiye'de de tedirginlik yaratmaya başladı. Hastalık ile ilgili tüm önlemleri alıyoruz ama, etrafımızın bu hastalığa yakalananlarla dolması coronavürüsü daha ciddiye almamız gerektiği gerçeğini de ortaya koyuyor.

İşte bu noktada halkı bilgilendirme ve coronavirüs ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği konularında toplantılar yapılıyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Koronavirüsle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek ve alınması gereken önlemlerle ilgili önerileri paylaşmak için bir toplantı düzenledi.

Yapılan açıklamada Türkiye'de de yaşanacak olası Koronavirüs salgınından korunmak için neler yapılması gerektiği ve sağlık çalışanlarının korunması için dikkat edilecek hususlar paylaşıldı.

İşin asıl önemli noktası şu:

İTO Başkanı Dr. Pınar Saip Koronavirüs salgınının sınırımıza dek geldiğini belirtiyor ve "Sonuçta Koronavirüs'le ülkemiz de karşılaşacak. Mühim olan bizim hazırlıklı olmamız, paniğe kapılmadan gerekli tedbirleri almamız" diyor.

Dr.Saip'in açıklamalarını çok önemsedik. Çağımızın öldürücü bu hastalığı ile nasıl mücadele edlmesi gerektiği konusundaki sözlerini bu nedenle sizlerle paylaşmak istedik:

"Şimdiye kadarki gözlemlere göre COVİD-19, hastalananların yüzde 85'inde hafif, yüzde 15'inde ağır seyrediyor; ağır seyredenlerin de yüzde 5-7 kadarı yoğun bakım ihtiyacı gerektiriyor ve yüzde 2-3'lük, bir ölüm oranı görünüyor. Koronavirüs'le ilgili bilgilerimiz henüz çok netleşmediğinden, bundan sonra nasıl seyredeceği konusunda kesin verilerimiz olmadığından net rakamlarla konuşmak çok da doğru değil. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu oluşturmuş durumda. Çok değerli bilim insanları var Kurulda. Ama bağımsız gözlemcilerin, halkın güven duyduğu, objektif yapıya sahip kurumların, özellikle Türk Tabipleri Birliği'nin sürece dahil edilmesi gerekiyor. Gerek basından, gerek halkımızdan, gerek hekimlerden pek çok soru geliyor. Bizim bu sorulara sağlıklı cevap üretebilmemiz için sürecin içine katılmamız gerekiyor. "Bunların yanı sıra belediyelerle işbirliği içinde halkı bilgilendirme toplantılarına katkı vereceğiz. Hekimlere de bilgilendirme toplantıları yapmaktayız. Ülkemizde Koronavirüs görüldüğü takdirde, en etkili, ilk elden hizmetin verileceği yerler birinci basamak sağlık kurumları olacak. Bu nedenle birinci basamağın güçlendirilmesi, bölge tabanlı sisteme geçilmesi gerekmektedir. Aşırı yığılmalar acil vakalara yerinde müdahaleyi zorlaştıracaktır. Mevcut sağlık sistemimizde sevk sisteminin olmayışı, acil servislere aşırı ve çoğu zaman gereksiz yığılmanın oluşu, birinci basamağın çok güçlü şekilde hizmet veremiyor olması bir sorun. Şu an ülkemizde günde 3 milyon poliklinik yapılmaktadır. Bir yılda 110 milyon acil başvurusu olmuştur. Hastanelerdeki bu aşırı yığılmalar sağlık çalışanlarının acil vakalara, yerinde müdahalesini zorlaştıracaktır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı ve yetkilileri şeffaf olmaya çağırıyoruz. Zamanında, yeterli bilgilendirme ve koordinasyonla atlatılabilecek bir süreç olacak. Ama bilgiyi saklamaya dönük durumlar virüsün daha da yayılmasına yol açabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz."

Biz, bu tür toplantıların sıkça yapılması ve kamuoyunu uyarmasını bekliyoruz. Eğer, coronavirüs konusunda mücadele edecek ve gerekli önemleri alacaksak, bunun bilinçli olarak hazırlığını da yapmak durumundayız.

Peki, coronavirüste gelinen son noktada neler oluyor, ona da bakalım:

Çin'in ardından en çok corona virus vakasının görüldüğü ülkelerin başında gelen Güney Kore'de salgın hız kazandı. Ülkede bir günde 505 yeni vaka tespit edildi. Salgın başladığından bu yana ilk kez, Çin dışında bir ülkede bir gün içerisinde Çin'deki yeni vaka sayısından fazlası görülmüş oldu.

Güney Kore'de şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 1595 yükselirken hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 13 oldu.

Son açıklanan verilere göre Çin'de son olarak hastalığa yakalanan kişi sayısı 433 kişi artarak 78 bin 497'ye ulaştı. Çin'de dün salgın nedeniyle 29 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece Çin'de ilk vakanın görüldüğü 31 Aralık tarihinden bu yana hayatını kaybeden kişi sayısı 2744'e çıkmış oldu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, son dönemde Çin dışında vakaların artmasıyla ilgili olarak, "İtalya, İran ve Güney Kore'deki vakalarda görülen ani artış çok kaygı verici" dedi.

Brezilya'da İtalya seyahatinden dönen bir kişide de corona virüsü saptanmasıyla birlikte virüs Antarktika hariç tüm kıtalara yayılmış oldu.

Güney Kore'deki Amerikan üssünde de bir Amerikalı askerde virüse rastlanmıştı. Son olarak yapılan açıklamada Güney Kore Ordusu ve Amerikan Ordusu tarafından yapılması planlanan yıllık olağan tatbikatların da şu aşamada iptal edildiği duyuruldu.

Güney Kore'de hastalığın hızla yayılması üzerine 40'a yakın ülke Kore'yle arasındaki seyahatlerde önlemleri sıkılaştırma kararı aldı. Türk Hava Yolları da Güney Kore'nin başkenti Seul'e yaptıkları sefer sayısında azaltma yaptıklarını duyurdu.

Bugüne dek 894 vaka görülen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği Japonya'da Başbakan Şinzo Abe, Mart ayına kadar okulların kapatılması çağrısında bulundu. Ülkede daha önce spor müsabakaları ve konserler gibi etkinliklerin de iptal edilmesi kararı alınmıştı. Japonya hükümeti 24 Temmuz'da başlayacak olan Yaz Olimpiyat Oyunları'na ilişkin hazırlıklarınsa devam ettiğini belirtti.