Son günlerde sosyal medyada ibretlik bir mesaj dolaşıyor. Bir Suriye vatandaşının televizyonda yaptığı tespiti herkes birbirine gönderiyor. Bana da geldi bu mesaj, peki ne anlatıyordu bu Suriye vatandaşı da insanlarımız bu kadar etkilenerek paylaşma ihtiyacı duydu. Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan kardeşimiz şunları söylüyordu.

Suriye'de ön yargılı yaşıyorduk, birbirimize ayrım yapmaya başladık, yavaş yavaş arttı, Şii'si iktidar olduğu için kimseyi beğenmiyordu, Sünni'si çoğunluk olduğu için kimseyi beğenmiyordu, Hristiyan'ı zengin olduğu için, kürdü başka beğenmiyordu, Arabı başka, Türkmen'i başka beğenmiyordu, kimse kimseyi beğenmiyordu, herkes dedikodu yapıp sosyal medyada küfürleşiyordu, herkes herkesten uzaklaşıyordu, herkes çok bilmişti, herkes en ahlaklı, en dindar, en namuslu benim diyordu. Şimdi durum değişti hepimiz Gaziantep çöplüklerinde birleştik. Çöp toplarken artık kimse kimseyle tartışmıyor. Çöplüğe düşünce birleşmeyi öğrendik!!!

Emperyalist devletler göz koydukları toprakları işte böyle ele geçiyor. El Kaide'yi çıkarıyor kendine saldırtıp o bahaneyle Afganistan'a, Irak'a giriyor. Ardından Arap baharı devreye giriyor. Sonrasında "İŞİD" ( DAEŞ ) devreye giriyor gözünü bu kez Suriye'ye dikiyor. Alevi, Sünni, Türkmen, Kürt, Arap birbirine düşüyor emperyalistler avucunu ovalıyor. İşte bu yüzden millet olabilmek önemlidir, tartışma yerine istişare önemlidir. Suriyeli gencin bu önemli tespiti Sosyoloji kitaplarına başlık olabilecek bir kavram ortaya çıkardı  " Çöplükte Birleştik" !!! 

Tartışma yerine İstişare...

Suriyeli gencin anlattıklarından ders çıkarmalıyız tartışma yerine istişareyi getirmeliyiz. Maalesef ülkemizde iktidardakiler ve muhalefettekiler diye toplum karpuz gibi ikiye ayrılmış durumda. Sosyal medyada, kahvehanede, TBMM'de herkes birbiriyle tartışıyor istişareyi tercih etmiyor. İstişare herhangi bir konuda doğruya ulaşmak veya yaklaşmak için ehline sormak, danışmak, görüş alışverişinde bulunmak, fikir almak ve birlikte karar vermektir. İstişarede asıl hedef hakikatin gerçekleşmesi, netleşip ortaya çıkmasıdır. İnsan başkalarına muhtaç bir varlıktır, istişare de muhtaç olma gerçeğinin ortaya konulmasıdır. Hayatımızdaki önemli meselelerde istişareye daha çok ihtiyacımız vardır. İsabetli görüşün, kararların ortaya çıkması için istişare yapılır. Umumu ilgilendiren konularda ise istişare daha çok önemlidir. ( İstişare tanımı, yeni okuduğum Necdet Bayraktaroğlu'nun Tarihimizi Aydınlatan Belgeler isimli kitabından...) 

İslam dini büyük veya küçük her işte istişare ile karara varmayı emretmektedir. Şura Suresi 38. Ayetinde: " Onlar Rablerinin davetine uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar, işlerini aralarında danışarak yaparlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de infakta bulunurlar" istişare, namaz- infakla birlikte zikredilerek hayati önemi belirtilmiştir.

Türk tarihinde istişare devlet yönetimde benimsenmiş, devlet işlerini görürken danışmak, istişare etmek, aldıkları kararları topluma benimsetmek, doğru olanı yapmak ihtiyacını duymuşlardır. İstişareler Toy ve Kurultay denilen devlet işlerinin görüldüğü meclislerde yapılırdı. Orta Asya Türk Devletlerinde Hükümdarlar Kaan, Han, Yapgu gibi unvanlar taşır, devlet başkanı olarak devleti düzenleme varlığını korumak, halkın refahını sağlamakla görevliydiler. Bunları yaparken töreye uymak zorundaydılar. Törenin kaynağı ise Halk, Han,Toy veya Kurultaydı. Han bu nedenle halka ve Toy veya Kurultaya bağlı olmak zorundaydı. Devlet Meclisi Toy veya Kurultay,Handan sonra devletin iç ve dış sorunlarının istişare edildiği, kararların alındığı yüksek kuruldur. Han burada alınan kararları dikkate almak zorundadır.

Peki şu anki Türk Devletinde durum nedir maalesef içler acısı istişareyi bırakın herkes birbirine gol atma peşinde!!!

En akıllı insan başkalarının düşüncelerine saygılı olan, onlardan yararlanan, doğruya, hakikate ulaşmak için başkalarının görüşüne başvuran insandır. Hz. Ömer: "Davalarını istişari yolla halletmeye çalışan bir millet, idaresinde en doğru yolu bulmuştur." diyerek devlet ve millette istişarenin önemini çok güzel belirtmektedir. 

Atalarımız " Nerde birlik, orda dirlik " diyerek bize yol göstermiştir. O yüzden Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız hep birlikte güçlü bir Türkiye'yi ortaya çıkaracağız. Bunu başaramazsak, Suriyeli Genç kardeşimizin anlattıklarından ders çıkaramazsak, Allah Muhafaza " Çöplükte birleşmek" zorunda kalacağız!!! Onun için son söz olarak şunu söylüyorum " Ey Türk, titre ve kendine gel" çöplükten önceki son çıkışı kaçırma!