Boşandım çocuğumun velayeti bana verildi. Çocuğumun soyadını değiştirmek istiyorum. Kendi soyadımı çocuğum kullanabilir mi?

Velayet hakkı annede ancak çocuk babasının soyadını taşıdığında, özellikle resmi işlemlerde annenin soyadı farklı olduğundan anne, çocuğun annesi olduğunu ispatlamakta zorlanıyor. Gerektiğinde farklı evrakları bile sunmak zorunda kalıyor. Bu durum ister istemez çocuk üzerinde olumsuz etki bırakıyor. Çocuğun soyadı velayet hakkının kapsamındaki yetkiler olduğu aşikârdır. Soyadının değişikliğinde çocuğun yararı olduğu tartışmasızdır. Bu hususta emsal kararda mevcuttur. Çocuğunuzun soyadını değiştirmek için mahkemeye başvurabilirsiniz. Bu başvurunuz neticesinde çocuğunuzun soyadı değişikliği kabul edilir ve çocuğunuzda sizin soyadınızı kullanır.

Şirket borcunu inkar ederse...

Bir şirkete reklam grafik tasarım hizmeti veren şahıs, şirketin borcunu inkâr ederek sözleşmeye sadık kalmaması üzerine 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne menfi tespit davası açıyor. Dava çerçevesinde hazırlanan bilirkişi raporu, alacaklıyı haklı bulan bir rapor hazırlıyor. Borçlu taraf, hükmedilen telif (alacak) miktarını bankaya yatırdıktan sonra 15.Hukuk Dairesi'ne itiraz başvurusu yapıyor. Daire, bilirkişinin 120 farklı şekilde yapıldığını tespit ettiği grafik tasarım çalışmasının (borçlunun beyanını esas alarak) sadece 74'ünün eczanelere vitrinine konulduğunu belirterek alacağın büyük bölümünü iptal ederek borçlu taraf lehine karar veriyor. 2014/1621 dosya nolu alacak davası ile ilgili olarak 15.Hukuk Dairesi'nin kararına itiraz hakkı var mıdır, varsa nereye yapılabilir.

Üzgünüm sorunuzu tam olarak anlayamadım. Devam eden veya kesinleşen bir davanız var anlaşılan. İhtimaller üzerine yorum yaparak sizi yanıltmak istemem. Dava dosyanızı bir hukukçuya inceletip, destek almanızı tavsiye ederim.