Çin’e yaptığımız son gezimizde Başkent Pekin’de görüştüğümüz Çinli yetkililerin şu açıklaması bizi yakından ilgilendiriyor: “Çin’de Türkiye pek tanınmıyor. Bu nedenle tanıtıma önem verilmeli. Türkiye ile Çin arasında THY’nin yaptığı seferler çoğalmasına rağmen yine yeterli olmuyor. Hava taşımacılığında sıkıntı olmazsa Çin’den Türkiye’ye daha çok Çinli turist gidecektir. Biz, Türkiye’yi önemsiyoruz ve Çinli turistleri de bu ülkeye yönlendirmeye çalışıyoruz.” Çinli yetkililerin resmi açıklamalarında da şu konulara vurgu yapılıyor:

“Çin devletinin hedefi turizm alanında işbirliğini arttırmalı ve kapsamını genişletmeli; birbirimizin ülkesinde turizme destek haftaları ve tanıtım ayları düzenlemeli; ortaklaşa şekilde rekabet gücü yüksek olan uluslararası turist güzergahları ve İpek Yolu özellikleri taşıyan ürünler meydana getirmeli; Kuşak ve Yol üzerindeki ülkeler için turist vizesine başvuru yapmayı daha elverişli hale getirmeliyiz. 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu kruvaziyer turizmi programı üzerine işbirliği sağlamalıyız. Kuşak ve Yol üzerindeki ülkeler arasında spor etkinlikleri yürütmeli ve ülkeleri büyük uluslararası spor etkinliklerine ev sahipliği yapma tekliflerinde desteklemeliyiz.”

Hemen vurgulayalım:

Çinli turistler Pekin ve Şangay’dan doğrudan Atina’ya uçuyor. Atina Çinliler için Avrupa’ya açılan kapı olarak değerlendiriliyor. Bu doğrultuda İstanbul bypass ediliyor. Konu ile ilgili bir not daha: Çin ile İngiltere arasındaki turist alış-verişinin çoğalması ile iki ülke arasındaki uçak sayısının da ikiye katlandığı ve bunun daha da çoağltılması yönünde çalışmalar yapıldığı açıklandı. THY Uzakdoğu olarak 23 ülkede 36 kente uçarken, bu ülkeler içinde en önemli seferler ise Çin’e yapılan uçuşlar oluşturuyor. THY Çin’de Beijing, Şanghay, Guangzhou ve Hong Kong oluşturuyor.

Çin seferlerinin de etkisiyle THY’nin Ocak- Ağustos döneminde Uzakdoğu uçuşlarında doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre 3.0 puan artışla, yüzde 85.7’e ulaşırken, yolcu sayısı da yüzde 10.1 yükselişle 3 milyon 641 bine çıktı. THY uzun bir süredir yolcu memnuniyetini artırmak için de bu seferlerde Çince bilen kabin görevlileri de bulunduruyor. Şimdi ise İstanbul’un Çinli turistler için ana durak olmasının yolları açılacak. Bu nedenle uzun zamandır proje aşamasında olan Çinli Sichuan Airlines şirketinin Chengdu kentinden İstanbul’a uçuşlara başlayacak.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Çinli Sichuan Airlines şirketinin Chengdu kentinden İstanbul’a uçuşlara başlayacağını duyurdu. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Çin vatandaşlarının sayısının 400 bin olduğunu dile getiren Cui Wei, böylece iki yıl önceki seviyeyi yakaladıklarını söyledi. “2016 ve 2017 yılı içinde terör saldırıları 15 Temmuz da var. Sadece Çin’den değil diğer ülkelerden de Türkiye’ye daha az ziyaret oldu.” diye konuşan Cui Wei, her şey normal hale gelince otomatik olarak rakamların da yükseldiğini vurguladı.

Wei, Sichuan Airlines filosundaki 139 uçakla dünyada 93 noktaya bölgesel uçuşlar yaptığını, yakın gelecekte Chengdu kentinden İstanbul’a uçuşlara başlayacağını belirtti. Cui Wei şöyle devam etti:

“Bir Çin vatandaşı seyahat için hedef ülkeyi seçtiği zaman üç unsura bakıyor. Birincisi ilgi çekmesi lazım ya doğa, tarih ve medeniyette ilgi çekerse düşünmeye başlarlar. Birinci unsur olarak Türkiye bu konuda dünya birincisi. Ben de uzun süredir buradayım Türkiye’nin tatilden, tarihine kadar o kadar fazla noktalar var ki hiç sorun yok. İkinci unsur güvenlik. Üçüncüsü Çin vatandaşının seyahat ettikleri ülkenin kendisine samimiyet gösterip göstermemesi. ” Türkiye tarihi ve doğası ile dünya birincisi; vatandaşlarımızı Türkiye ile ilgili olumlu yönlendirmeye devam edeceğiz. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2018’in ilk sekiz aylık verilerine göre Çin’den ülkemize gelen turist sayısında yüzde 90’ın üzerinde artış oldu. Gelen Çinli turistler daha çok İstanbul ve Kapadokya’yı tercih etti. Biz Çinli vatandaşlara e vize uygulamasını başlattık ve bu durum gelen turist sayısına çok olumlu yansıdı. Çin’den de bizim Türk vatandaşlarımıza yönelik kolay vize almaları yönünde destek olmalarını istiyoruz. Bu şekilde eminim ki Çin’e giden Türk turist sayısında önemli artış olacaktır.” açıklamasının
ardından 2019 yılı beklentilerinin de 1 milyon Çinli turist olduğunun altını çizdi. Deniz ve güneş turizminden uzak kalan Çinli turistler daha çok tarih, kültür ve doğal turizmle ilgileniyor. Bu nedenle Çinli turistlerin 12 ay Türkiye’yi ziyaret edebileceklerini de gözlerden uzak tutmayalım.