Buraya çıkmayan kahraman sayılmaz: Çin Seddi

Pekin deyince akla ilk dev bir ejderha gibi uzanan Çin Seddi gelir. Çin'in kuzey kesimini sarıp sarmalayan Çin Seddi, Gansu eyaletinden başlar, Bohai Körfezi'nde sona erer. Tarihi 2 bin yıl öncesine uzanan Çin Seddi'nin toplam uzunluğu 5 bin km'dir. Çin'in ilk imparatoru Qin Shihuang, iki bin yıl önce Hunlar'ın saldırılarını engellemek için bu setleri ördürmüş. Yani Çin Seddi, askerlerin bir nevi kendilerini savunmak için inşa ettikleri bir kaleymiş.

Pekin'den Çin Seddi'ne direct bağlantı var

1987 yılında UNESCO tarafından 'Dünyanın Kültürel Mirasları Listesi'ne giren Çin Seddi, bugün turistlerin ilgi odağı haline dönüşmüş. Seddin Pekin'deki Badaling kısmı başkente gelen turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Pekin'den Badaling'e direct bağlanan otoban da bu konuda turistlere kolaylık sağlıyor. Çinliler'in bir sözü vardır: Çin Seddi'ne çıkmayan kahraman sayılamaz. Siz de hayatınızın kahramanı olmak ister misiniz?

Çin tarihi burada saklı: Tian'anmen Meydanı

Pekin'e gelip de Tiananmen Meydanı'nı dönmeden görmek asla olmaz. Pekin'in ana caddesi Changan Bulvarı'nın hemen yanında olan meydan, 40 hektarlık bir alan üzerine inşa edilmiş. Kuzey kısmında sabah akşam Çin milli bayrağı göndere çekilir ve indirilir. Pekin'e gelen turistler, bu töreni büyük bir merak içinde izlerler. Tiananmen Meydanı'ndaki Kahramanlar Anıtı, Çin'in kuruluşu sırasında yapılan savaşta hayatını kaybeden kahramanlar için inşa edilmiş. 1949 yılında yapılan mermerin üzerinde; 'Çinli kahramanlar çok yaşa' sözleri yazılmış. Çin'in kurucu eski lideri Mao Ze Tung'un mozolesi de aynı meydanda, Kahramanlar Anıtı'nın 100 metre güneyinde yer alır.

Eski Pekin'in ana kapısı

Meydanın kuzey kısmında ise 570 yıllık Tiananmen kulesi bulunur.. Kulenin önünde Çinliler'in efsanevi lideri Mao Ze TUng'un büyük bir resmi yer alır. Mao, 1949 yılında Çin'in kurulduğu ilan eden kahramandır.

Çin Ulusal Halk Meclisi'nin büyük salonu da aynı meydanda bulunur. Bu salonda 36 toplantı salonu vardır ve her biri eyaletlerin özelliklerini yansıtacak şekilde dekore edilmiştir.

Tiananmen Meydanı adeta Çin Halk Cumhuriyeti'nin tarihini yansıtır. Bu meydanın doğu bölümünde Çin Devrim ve Tarih Müzesi bulunur. Müzede Çin medeniyetiyle ilgili detaylı veriler yer alır. Son olarak meydanın güneyinde 40 metrelik bir kapı bulunur. Bu kapı, eski Pekin'in ana kapısı olarak kabul edilir.

Mao Meydanı ya da Tiananmen'in yanındaki tarih: Yasak Kent

Pekin'de mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de imparatorluk sarayı olarak kabul edilen Yasak Kent'tir. 1400 yıl önce inşa edilen Yasak Kent, Tiananmen Meydanı'nın hemen kuzeyinde yer alır. Yani Tiananmen Meydanı'ndan geçip hemen Yasak Kent'e ulaşabilirsiniz. Bu kentte, 14. Yüzyıldan 20. Yüzyılın başına kadar tam 24 Çin imparatoru yaşamış. Daha sonra da imparatorluk sarayı, saray müzesi haline getirilmiş.

720 bin metrekare sarayda tam olarak 9 bin oda bulunmaktadır. Sarayın yüksekliği 10, genişliği 52 metredir. Eğer Çin kültürünü ve mimarisini daha yakından tanımak isterseniz buraya en azından yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.

 

Devamı yarın…