Çin İpeğini Dünyaya Ulaştıran Tarihi Güzergah: İpek Yolu

Uzak Asya'yı batıya, Anadolu coğrafyasını da içene alan, Şankay'ı Roma'ya bağlayan tarihi İpek İpek Yolu tarih boyunca kullanılan bir ticaret güzergâhı olmasının yanı sıra fikirlerin, dinlerin, orduların ya da farklı kültürlerin ve bu kültürel deneyimleri aktaran bilgelerin ve gezginlerin takip ettiği bir yol olmuştur. Dolayısıyla insanlık tarihinde çok önemli bir yeri vardır ve hakkındaki bilgileri vermek yerinde olacaktır.

Yollar, bir yer ile diğer bir yerin, bir bölge ile diğer bir bölge arasında iletişimi sağlayan önemli unsurlardır. Bazı yollar sıradan özelliklere sahipken bazıları da insanlık tarihinde mühim bir yere sahip olmuşlardır. İpek yolu, Avrasya tarihi içerisinde ipek ve diğer ürünlerinin ticaretinin yapılmasının yanında Doğu ile Batı arasında, insanların kültür alışverişinde bulunmaları gibi göz ardı edilmeyecek bir görevi de üstlenmiştir.

İpek Yolu, hemen hemen yüzyıllık geçmişi olan bir kelimedir. İlk kez ünlü Alman coğrafyacı ve jeolog Baron Ferdinand von Richthofen, Çin'i anlatan ve Çin'in batısını araştıran ilk bilim adamı olarak yaptığı gezileri detaylı olarak aktardığı büyük eserinde imparatorluğu iler Avrupa arasında bin yıldır süren afından kullanıla gelmiştir bu kelime kullanılmıştır. O günden sonra İp söz eden herkes Asya'nın büyük ek Yolu kavramı, ticaret ilişkilerinde, İpek Yolu'na adını vermiş olan ipek, ipek böceği kozasından elde edilerek ilk defa Çin'de üretilmiştir.

Bilim adamları arasında başlangıç tarihini M.Ö.III. bine kadar götürenler olduğu gibi bunun Shang hanedanı dönemine ( M.Ö 1450-1050) rastladığını söyleyenler de vardır. Bir Kelt hükümdarının mezarında M.Ö VI. yüzyılla tarihlenen Çin işi ipek kumaşı parçaları ele geçirilmiştir. Bunlar Ortadoğu ve Batı'nın milattan en az altı asır önce ipeği tanıdığını ortaya koymaktadır. İpek ipliğinin bulunması ve onun sanatsal bir biçimde işlenmesi elbette ki insan doğasının temel bir ihtiyacından kaynaklanmıştır: süslenmek ve diğer insanların beğenisi kazanarak dikkat çekmek. Çin'den daha sonra Doğu Asya ve Roma arasındaki tüm antik dünyada toplumsal konumun ve ait olunan sınıfın etiketini taşıyan en eski sembollerden birisi olmuştur ipek. Medeniyet ipekle başlar. Çünkü ipek sadece onu giyen için zenginliğin dışa vurulan ifadesi değildir, ipek aynı zamanda sermayedir, Doğu ve Batı arasındaki ilk döviz, ilk değiştirilebilir değerdir. Altının tek karşılığıdır ve altın, ipeğin yaygınlaşmasıyla sadece ölüler için süs eşyası olmaktan çıkmıştır. Artık altın ipekle birlikte soylu insanların imtiyazlı yaşamlarının da bir parçası olmuştur...

Çin Seddi'ni Tanıma Zamanı

Asya'nın Güvenlik Kuşağı Çin Seddi, 21.196 kilometre uzunluğunda, UNESCO dünya mirası listesinde yer alan, muhakkak görülmesi gereken tarihi yapılardan biridir. Savunma ve korunma amacıyla yapılan eserin yapımında 8 binden fazla işçinin çalıştığı bilinmektedir. Bu makalemizde Çin Seddi hakkında bilinmeyen tüm gerçeklere ulaşabilirsiniz.

Birçok insanın görmek için can attığı, dünyanın harikaları arasında kendisine yer bulmuş Çin Seddi, ilginç mimarisiyle dikkat edici bir özelliğe sahiptir. Savunma amacıyla inşa edilmiş olan Çin Seddi'nin temelleri krallıkların birbirinden korunmak için sınırlarına inşa ettikleri ilk setlere dayanmaktadır. Çin Seddi'nin temelinde Qin, Zhao, Wei, Han, Yan, Qi, Chu gibi krallıkların katkısı vardır. Çin Seddi'nin savunma amaçlı inşa edildiği genel kabul görmüşse de tarihçilerin bu konuda farklı tezleri vardır.

Duvarın, Türk saldırılarına karşı korunmak amacıyla yapıldığı düşüncesi bu alanda hakimdir. Bundan başka ülkeden kaçışı önlemek, yıkılan beyliklerin yöneticilerine ceza olsun diye ağır iş yaptırmak gibi farklı nedenle inşa edildiğine yönelik düşünceler vardır. Başlı başına ilginç bir tarihe sahip olan Çin, tarihiyle ilgili bıraktığı yazıtlar sayesinde birçok noktaya açıklık getirmiş olsa da burada tıkanmaktadır.

Çin Seddi'nin büyük bir alanda inşa edilmiş olması; o zamanki şartlara göre ciddi bir emektir. Dünyadaki en uzun insan yapımı duvardır. Ayrıca kuzeyden gelen saldırıları bertaraf etmek amacıyla yapılmış bir savunma duvarıdır. UNESCO tarafından dünya miras listesine alınan Çin Seddi, şu anda en çok ziyaret edilen turistik yapılar arasındadır. Çin Seddi'nin mimarisi ve efsanevi tarihi hakkında bilmediklerinizi Bilgihanem.com okurlar için hazırladığımız yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Devamı haftaya…