Türkiye Çin'den ithal ettiği aşıları kullanmaya başladı. Bu satırlar yazılıncaya kadar 5 milyon vatandaşımızın aşılandığı haberini aldık. Sağlık Bakanlığı, aşılamanın tüm hızı ile devam ettiğini de duyurdu.

Ancak, halen Çin aşısı konusunda tereddüt içinde olanlar var. "Aşılansam mı, aşılanmasam mı?" diyorlar.

Bilim Kurulu üyeleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri Çin aşısına güvenilmesini ve herkesin aşı olmaktan kaçınmamasını istiyor. Bu konuda bilimsel açıklamalara da yer veriliyor.

Geçenlerde Çin aşısı ile ilgili ilginç bir yazı okuduk. Yazıda Çin aşısının en güvenli aşılar listesinde yer aldığına dikkat çekiliyor ve Çin'in aşı üretimi kapasitesini arttırdığı haber veriliyor.

Aşağıda sizlere sunduğumuz yazıyı okuduktan sonra, Çin aşısı konusundaki endişelerinizden kurtulacağınızı sanıyoruz.

"Küresel güçler ile çokuluslu şirketler arasındaki rekabeti düşünmeden, bilimsel ve aşı hakimiyeti için insanların yaşamına öncelik verilmelidir. Şüphesiz ki, hiçbir ülkede insanlar aşı rekabeti istemez. İnsanlar, aşıların hangi ülkeden geldiğini umursamazlar, onların tek kaygısı aşıların güvenli, etkili ve ulaşılabilir olup olmadığıdır. Örneğin, ekonomist Dubravko Radoševi, Çin yapımı aşılara tamamıyla güveniyor.

Radosevi, "Güvenim, Çin'de tıp alanındaki araştırmalara, özellikle viroloji, bu alandaki çalışmalarıyla bilinen Wuhan'daki enstitünün yanı sıra Wuhan'daki üniversite ve tıp fakültesindeki araştırmalara dayanıyor." dedi. Sırbistan, Avrupa'daki diğer birçok ülkeye nazaran nüfusunun çoğunu aşıladı. Sırp halkı, Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ya da Rusya'nın yaptığı aşıları seçebilir. Ancak Sırbistan 1,1 milyon doz aşının çoğunu, Çin şirketi Sinopharm'dan alırken, ABD ve Rus aşıları birlikte toplam aşı miktarının yüzde 7'sini oluşturuyor.

Birçok kişi, 27 üyeli AB'nin, aşı tedariki konusunda AstraZeneca ile tartışmasını Avrupa kurumlarının zayıflığı olarak görüyor. İsveç, Danimarka, Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya, Avrupa Komisyonu'ndan, gerekli sayıda aşı dozunu hızla tedarik etmesi için Pfizer-BioNTech şirketine baskı yapmasını istedi. Almanya ile İsviçre, AstraZeneca aşısının etkililiğini sorguladı ve Almanya maliye bakanı, Avrupa Komisyonu başkanını, aşı tedariki konusundaki beceriksizliği nedeniyle eleştirdi.

AB, şu anda yaptığıyla karşılaştırıldığında, yeni ve daha fazla aşı geliştirmesi kapasitesine sahiptir. Ancak şu anda Çin, küresel aşı cephesinde güçlü görünüyor. Avrupa'da birçok kişi, Çin hükümetinin önleme ve kontrol önlemlerinin, virüsü kontrol altına almada küresel standartlara uygun olduğunu düşünüyor ve diğer ülkelere tıbbi yardım yapmasını takdir ediyor.

Çin'in, Çin yapımı aşıları küresel kamu malı ilan ederek, salgına karşı küresel mücadeleyi güçlendirme çabaları ve politikaları, küçük bir grup zengin ülkenin aşıların çoğunu satın alması alanını daralttı. Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) desteklediği COVAX programı çatışı altında, bu yıl düşük ve orta gelirli ülkelere on milyonlarca doz Covid-19 aşısı sağlama sözü verdi. Dolayısıyla, Çin ilaç şirketleri aşı üretim kapasitelerini artırdı.

Bununla birlikte Çinli entelektüel güçler, birçok Avrupa ülkesinde Çin aşısına güvenin artmasına yardımcı oldu. Çin Bilimler Akademisi, Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Devlet Konseyi Geliştirme ve Araştırma Merkezi ile onun küresel ağı SiLKS ve diğer kuruluşlar, dünyanın dört bir tarafında sayısız yerde ev sahibi ülkelerin iş birliğiyle salgın önleme ve kontrolü konusunda video konferanslar düzenledi.

Salgın ve küresel önleme ve kontrol önlemleri konusunda bilgi vermek için "17+1" (17 Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri artı Çin) düşünce kuruluşlarının günlük katılımı, Avrupa'nın bu bölgesinde insanlara, küresel kamu sağlığı krizini daha iyi anlamasında yardımcı oldu.

Ülkeler arasında, ülkeler ve aşı üreticileri arasındaki aşı yarışı durmazsa ve tüm taraflar, küresel sağlığı düzeltmek için birlikte çalışmaya başlamazsa salgını kontrol altına alamayız. Bu yüzden, ABD'nin, Çin ve AB ile yakında yeniden bağlantı kurarak, insanların yaşamını kurtarmak amacıyla, aşı üretimi ve tedariki konusunda bir uzlaşmaya varacağını umuyoruz."