AK Parti, yerel seçimde MHP ile ittifak konusunda çok gönüllü değil. İttifak, sadece CHP’nin elinde bulunan bazı şehirler ve ilçeler için sınırlı tutulması fikri ağır basıyor. Bunu, AK Parti kurmaylarının açıklamalarından da anlamak mümkün. CHP ise bu konuda net değil. Bir kanadı “HDP ile ittifak yapılabilir” derken, bir başka kanat buna şiddetle karşı çıkıyor. İYİ Parti ise “İttifak gündemimizde yok, kendi adaylarımızla seçime girmek için hazırlanıyoruz” diyor ama işi çok zor. İl yönetimleri, genel merkezin çağrısı üzerine ardı ardına istifa ediyor, yeni il yönetimlerinin oluşturulması, adayların belirlenmesi derken atı alan Üsküdar’ı geçecek. İstanbul’daki tablo, AK Parti’nin çıkaracağı adaylarla şekillenecek. CHP’nin elinde bulunan belediyeler ile AK Parti’nin “riskli” belediyelerinde çok şaşıracağınız sürpriz adaylar göreceğiz. İktidar partisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki gölgesinde seçimi kazanıp, yan gelip yatan belediye başkanlarının farkında. İstifa ettirmek yerine, yeni adaylar konulacak ve mevcut başkanlar da elleri mahkûm yeni aday için çarıkları giyip yollara dökülecek. Aksine cesaret edebilecek biri elbette yok...

* * *

CHP, bir önceki yerel seçimde koyduğu hedefin altında kalmış, AK Parti’nin elinde bulunan tek bir belediyeyi, Beylikdüzü’nü alabilmişti. Bunda elbette AK Parti’nin kendi içinde yaşadığı sıkıntılar ve küskünlükler etkili olmuştu.

AK Parti, bir önceki seçimde CHP’ye kaptırdığı Silivri’yi geri almayı hedeflemiş, bölgede tanınan bir ismi, Tahir Sert’i aday göstermiş ama Hüseyin Turan döneminde ortaya atılan şaibeler yanında, Sert’e muhalefetin en yakınından gelmesi az farkla Özcan Işıklar’ın koltuğu korumasını sağlamıştı.

Özcan Işıklar’ın, toplumca hiç hoş karşılanmayan bir zaafı nedeniyle sık sık Bulgaristan’a gitmesi, özel aracını kumarhane otellerinin önünde park etmesi gibi negatif etkenlere rağmen kazanamamıştı AK Parti. Şimdi, genç ve dinamik bir ilçe başkanıyla bu seçime sıkı hazırlanıyor ama aday konusunda belirsizlikler sürüyor. Daha önce Silivri adayının belirlenmesinde söz sahibi olan isimler kenarda tutuluyor.

Özcan Işıklar’a parti içerisinden ilk rakip “müzmin aday” Selami Değirmenci oldu. 2009’da ve öncesinde de aday adayı olarak meydanlardaydı Değirmenci. Ankara’da kulis yapan, başka aday adayları da var ama Genel Merkez’den ışık almadan ortaya çıkma niyetleri yok.

* * *

Büyükçekmece’de Hasan Akgün, tartışmasız CHP’nin tek adayı. Melih Gökçek’in ardından Türkiye’nin en kıdemli Belediye Başkanı olarak biliniyor Hasan Akgün. ANAP’ın ardından CHP’ye geçmiş ama AK Parti ile kavgasız gürültüsüz bugüne kadar gelmeyi başarmıştı. Hatta partisinin milletvekilleriyle kavga etme pahasına “Büyükçekmece’nin Gezi Parkı” olarak adlandırılan Albatros’u satarken, İBB Meclisi’nde AK Parti’nin de grup desteğini almayı başarmıştı. 2014 seçimlerini 3 puandan daha az bir farkla kazanmayı başarmıştı Hasan Akgün. 24 Haziran seçimlerinde hem Recep Tayyip Erdoğan hem AK Parti, Büyükçekmece’de az farkla da olsa ipi önde göğüslemişti. Yerel seçim de kıran kırana geçecek. CHP ile İYİ Parti ittifak yapmasa da Hasan Akgün bu ittifakı ilçe bazında gerçekleştirerek Cumhur İttifakı’nın adayına karşı elini güçlendirme çabasında.

Çatalca’nın öğretmen Belediye Başkanı Cem Kara da rakipsiz. CHP’den aday olmak isteyenler var ama, hem “göl koruma havzası” nda kalışı, hem büyük bölümünün SİT alanı oluşu, Çatalca’yı yönetecek olan CHP’li bir belediye başkanına fazla hareket alanı tanımıyor. İktidar partisinin “muhalif belediye başkanı” na uyguladığı kıskaç da etkili bunda.

Beylikdüzü’nde de seçim kıran kırana geçecek. Müteahhitlikten Belediye Başkanlığı’na uzanan Ekrem İmamoğlu’na partisinden rakip çıkar mı bilinmez ama AK Parti güçlü bir adayla seçime girmek istiyor. Vehbi Orakçı, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın KAYI geleneklerine göre yapılan düğününde hayli kulis yaptı adaylık için. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerle de gayet sıcak fotoğraflar verdi.

* * *

Esenyurt’u bir başka yazıya bırakıp, hemen Avcılar’a geçelim ve kısaca değinelim. Çünkü Esenyurt’u anlatmak için bırakın bir yazıyı, yazı dizisi bile yetersiz kalır. Yerel seçime kadar zamanımız çok ve Esenyurt ile Avcılar’ı sık sık bu sütuna da haberlerimize de taşıyacağız nasılsa.

Avcılar’da Handan Toprak çok sıkıntılı. Türkiye’nin 3 kadın belediye başkanından birisi, İstanbul’un tek seçilmiş kadını Handan Toprak. Mustafa Değirmenci’nin ardından seçimi kazanması, AK Parti’nin göçmenlerin tercihini değiştirecek bir politika ve aday göstermemesi sayesinde gerçekleşti. Bir de Mehmet Müezzinoğlu’na olan bakış... Handan Toprak’ın 5 yıl önceki rakibi şu anda AK Parti İl Başkanı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde az farkla Muharrem İnce önde olmasına rağmen, genel seçimlerde tam tersi bir tablo vardı. Bu da Handan Toprak’ın yönetim tarzından ve hakkındaki iddialardan kaynaklanıyor.

Bu iddialarla ilgili açtığı davaları geri çekmesi, iddia sahipleriyle kol kola halay çekmeye, koltuk çıkmaya başladığına göre, Esenyurt’ta yüzlerce konut mağduru üreten bir kadın müteahhide madalya takışından başlayıp kabullendiği iddiaları seçmene tekrar hatırlatma görevi bize kaldı. Takipte kalın derim...