Gözler bugün yapılacak CHP Parti Meclisi toplantısında ve İstanbul'un ilçelerine gösterilecek adaylar merakla bekleniyor. CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun işaret ettiği takvimden bir aydan fazla gecikmeli olarak açıklanacak adaylar. Tamamı açıklanırsa tabii. Adaylar, kendilerinden önce sahaya çıkan AK Parti adaylarının bindirdiği turu egale etmek için hayli yoğun bir tempo izlemek zorunda. 

Her ne kadar Cumhur İttifakı ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve jeopolitik sorunlar nedeniyle dezavantajlı gözükse de CHP gibi bir muhalefete sahip olduğu için çok şanslı. Henüz parti içindeki birçoğu haklı eleştirileri cevaplayamamış olan CHP, İYİ Parti ile ittifak görüşmeleri yaparken, "Kürt oylarının temsilcisi" gördüğü HDP ile de ilçeler bazında hesap tutturmaya çalışıyor. Yeni CHP'nin tüm konjonktürel avantajlarına rağmen bu seçimden kazançlı çıkmak istediğine, en başka CHP'liler inancını yitirdi.

CHP için bu seçimde İstanbul'da başarı çıtasının Büyükşehir'de 2014 seçimlerinin üzerinde bir oy oranı olduğunu söylemiştik. Bir de elindeki 14 belediyeyi muhafaza edip, bir fazlasını almak bile başarı olacak. 13 ilçeyle ilgili düşüncelerimi bir önceki ve yazımda özetlemiştim. Avcılar'ı bugüne bıraktım. CHP PM üyelerinin, önlerine konulan adayları ince eleyip sık dokuması gerekiyor çünkü. 2014 seçimlerinde yapıldığı gibi "kadın aday" ambalajıyla önlerine yine Handan Toprak Benli konulursa ve CHP PM üyeleri de bunu onaylarsa, her ne kadar iddiasız gözüken bir adayı sahaya sürse de AK Parti kolay bir seçim dönemi yaşayacak. Handan Toprak Benli bahaneler sıralarken, 1 yıllık Avcılar mazisine rağmen Başhekim sürekli olarak "4.5 yılda ne yaptınız ki, bir 5 yıl daha istiyorsunuz?" sorusunu soracak haklı olarak.

Aynı zamanda CHP'lilerin de sorduğu bir soru bu. Handan Toprak Benli'nin de cevabını bir türlü veremediği bir soru aynı zamanda...

Gazetemizin formatı gereği, tüm ilçe belediyelerinin faaliyetlerine göz-kulak kabartıyor, en değerli sayfalarımızı yerel yönetimlere ayırıyoruz. Takvim yapraklarına dağılmış "önemli günler"de yapılan bazıları göstermelik faaliyetlerden çok, ilçelere bırakılan kalıcı yatırımlara, kentin sosyal dokusunu pozitif yönde etkileyecek uygulamalara dikkat kesiliyoruz. Bizim için bir belediye başkanının partisinden çok, neler yaptığı önemli, çünkü vatandaş partizanlık yapması için değil, hizmet etmesi için seçiyor belediye başkanını. 
Bir ilçeye adım attığımızda, o ilçenin "makyajlı" bir ilçe mi, yoksa gerçekten belediyesi çalışan bir ilçe mi olduğunu anlamamız çok kolay. Çünkü, ana arterlerde "süsleme" ve gelip geçeni "etkileme" çabasının hemen arkasındaki sokakta "döküntü" bir hal aldığını görünce, hizmetin kalitesini de anlayabiliyorsunuz. Buna 39 ilçenin birçoğundan sayısız örnekler verebilirim.

Peki ya Avcılar?

Handan Toprak Benli döneminde Avcılar Belediye Meclisi'ne gelen konulara bakınca anlayabiliyorsunuz durumu.
En fazla gelen konu, plan tadilatı ve borçlanma yetkisi. Evet evet, borçlanma yetkisi. Çünkü, bir yandan dünyanın en pahalı çöp toplama hizmetini verirken, diğer yandan işçilerine, memurlarına maaş ödeyemez durumda bir belediye var ortada. "Maaş ödemek" için yapılan borçlanmalara rağmen, işçilerin çoğu seçim sandığına belediyeden alacaklı halde gidecek.
Seçimi kazandığı günden bu yana, CHP ilçe yönetimi ile başlayan soğuk savaş, görevinin 3'üncü yılından itibaren açık rekabete dönüştü. CHP yönetimi, bu kavgayı izlemekle yetindi, herhangi bir müdahalede bulunmadı. 

Meclis üyeleriyle de arası açıldı Handan Toprak Benli'nin. 4 yıl içerisinde ortaya koyduğu tek kalıcı çalışma olan Yeşilkent Mahallesi İmar Planı dahi zor onay aldı meclis üyelerinden. Şimdi İBB Meclisi'nin bu planları onaylamadığını bahane olarak öne sürüyor Başkan Toprak.

Tamam, İBB tüm CHP'li belediyelerin tüm imar planlarına engel çıkarıyor. Bir ilçeye yapmak zorunda olduğu hizmetlerin en küçüğünü bile AK Parti İlçe Başkanları'nın şovuna dönüştürüp öyle yapıyor. Ama hiç bir CHP'li Başkan, Toprak'ın bahanesinin ardına sığınmıyor. 

İBB Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, ilçesine büyük hizmetler yapmış olmakla övünüyor. CHP'nin zirvesi de "Örnek hizmetlerinden dolayı Büyükşehir'e aday gösterdik" diyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Albatros'u satmak için AK Parti'nin İBB Meclis Grubu'nun bile desteğini almayı başarabiliyor.
Ama Handan Toprak Benli, kendi meclis üyelerini dahi ikna edemiyor.

Başkanlığı boyunca en yakınında tuttuğu hatta yetkilerinin büyük bölümünü paylaştığı, daha doğrusu devrettiği kişilerin kaç tanesi bugün yanında? Eğer başarısızlığın faturası onlara çıkarılacaksa, bu tercihi kim yaptı?

CHP PM'nin önüne mutlaka bazı anketler konulacak. Avcılar'ın seçim sonuçlarını da gözönüne almaları, anketlerin doğruluk derecesini de yansıtacak. DSP'den seçilip CHP'ye geçen Mustafa Değirmenci aday yapılmayıp, "yakın bağlantıları" sayesinde 2014 yılında aday olan Handan Toprak Benli seçimi yüzde 44.03 gibi bir oranla kazandı. Bugün AK Parti İl Başkanı olan Bayram Şenocak da 40.89 oy almayı başardı. 

Peki, bir yıl sonra yapılan ve AK Parti'nin ülke genelinde büyük oy kaybedip, tek başına hükümet kuramaz hale gelemediği 7 Haziran seçimlerinde nasıl bir tablo çıktı ortaya?

AK Parti'nin oy oranı azalırken CHP'nin oyu da yüzde 37,36'ya düştü. Hemen ardından yapılan 1 Kasım seçimlerinde AK Parti oylarını yüzde 40,4'e çıkarmayı başardı. Ama CHP 37,78'e çıkabildi ancak.

24 Haziran seçimlerinde de Cumhur İttifakı, CHP'nin elindeki Avcılar'da yarışı Millet İttifakı'nın önünde tamamladı.
CHP PM üyeleri, Handan Toprak Benli'yi ilçesinden çok partisinin TBMM'deki Grup Toplantılarına katılmaya zaman ayıran bir başkan olarak tanıyor. Nedenini de merak edip, cevabını bulmuşlardır umarım.