Günümüzün en titiz yazarlarından biri Can Karaer. Titizlik genlerinde olsa gerek. Çünkü, edebiyatımızda Hisar grubunun kurucularından Mustafa Necati Karaer’in oğlu. Mustafa Necati Karaer benim edebiyat ve çalışma hayatımın ende gelen rehberi oldu. Şiirde, nesirde, bürokraside ve örnek kişiliğinde ondan titiz kimseyi tanımadım.

Cem Karaer, babasının subay olması nedeniyle 1952 yılında Bursa Karacabey’de doğdu.     Anadolu’nun değişik yerlerinde öğrenimini sürdürdü. Vefa Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu.  1981 ile 2012 yılları arasında Mecidiyeköy’de kendi eczanesini çalıştırdı.  

Karaer’in özellikle sanatın sinema tiyatro alanındaki yazılarını ve Hisarcıları da içine alan anı yazılarını Hisar, Türk Dili, İnanç,   Milli Kültür, Türk Edebiyatı gibi dergilerde okuya geldik. O yazılar, titiz, tutarlı, güzel bir Türkçe ve alanında örnek ve belge olarak gösterebileceğiniz yazılardı. Adından da anlaşılabileceği gibi, “Hazlar ve Hatıralar” adını taşıyan anılar kitabı, Cinius Yayınları arasında çıktı. Daha önce de 1995’te   denemelerini kapsayan “Anlatamadıklarım” ve 2014 sonunda Çocukluk Bitmez adını taşıyan hatıraları yayınlanmıştı. İki kitapta da yakın sanat tarihimize ve onu var eden sanatçılarımıza ışık tutan yazılar yer alıyordu. Hazlar ve Hatıralar da öyle. İnanıyorum ki, Cem Karaer’in anılarının devamı gelecek. Böylece dimağdan kâğıda dökülen, kubbemizin hoş sedaları ve görüntüleri, tasvirleri yarınlara kaynak oluşturacak.

Hazlar ve Hatıralar’ı empati sarmalı ve duygu ikliminde okudum. Cem Karaer’in çocukluk, askerlik, yurt dışı gezi ve bazı aile ilişkilerini içeren kendi özeline ait hatıraların dışında kültür ve sanat hayatı ve kişilerine ilişkin olanlar, içinde var olduğum zaman tüneli ve aşinam olan çehrelerle ilgili. Pek çoğunda maddi olmasa da manevi olarak kendimi buldum. O günlere, ortamlara gittim. Ama o zaman ve mekanların, kişilerin anlatımı bir Cem Karaer üslubuyla olunca, kitap artı değer kazanıyor. 

Hazlar ve Hatıralar’ın arka kapağında yer alan, birçoğu hayatta olmayan değerli yazar, şair, gazetecilerin Cem Karaer’e ilişkin alıntılar, düşüncelerimde yalnız olmadığımı gösteriyor. İşte onlardan bir bölüm:

“Sevinç Çokum: Anlatımınızdaki samimiyet herhâlde kişiliğinizden, kelimelerdeki renklilik ise edebiyatımızın bütün zenginliklerini özümsemiş bir usta şairin oğlu olmanızdan herhâlde. Kitabınızda tipler birer roman kahramanı kedilere kadar. Kızaklar, karlar, unutmadığımız dükkânlar, köşe başları, parklar... Bir dosta “bu çocuk roman yazsın” dedim...

Mehmet Nuri Yardım: Cem Karaer popüler kültürün hâkim olduğu günümüzde sahici bir yazar, titiz bir insan. Bu mizacı kalemine de yansımış. Çok az yazıyor. Mükemmeliyetçi bir edip.

Muzaffer Uyguner: Şiir alıntıları yaparak şiirsellik de katmıştır; anlatımı da şiire yakındır.

Ahmet Özdemir: Günümüz dili, akıcı anlatımı ile Cem Karaer’in Anlatamadıklarım’ını bir çırpıda okuyoruz.

İlhan Geçer: Onun sade, yapmacıksız, ama tatlı ve sıcak bir anlatımı var. Dile hâkim. Ele aldığı konuları rahatlıkla ve ilginç biçimde sergiliyor.

Hüsrev Hatemi: Cem Karaer babasını, dayısını, Halide Nusret Zorlutuna’yı, İstanbul’u, çocukluğunu şiir gibi anlatıyor.

Ayhan Hünalp: Cem’in kitabı bir çırpıda okunuyor. Cem Karaer’in ‘Anlatamadıklarım’ını son yılların moda kelimesiyle büyük “keyif” alarak okudum.

Mehmet Çınarlı: Konuşulan güzel Türkçemizi kullanan, zorlanmadan okunabilen bir yazar Cem Karaer. Ben onun yazmaya devam etmesini, babasının şiir alanında bıraktığı boşluğun acısını, gittikçe olgunlaşacağını umduğum nesirleriyle hafifletmesini diliyorum.”

Cem Karaer’in Hazlar ve Hatıralar adlı kitabını, ülkemizin belli başlı bütün internet kitap satış sitelerinden edinmeniz mümkün. Ayrıca O216 5505078 numaralı telefondan ve http://www.ciniusyayinlari.com ve iletiş[email protected] adreslerinden ulaşabilirsiniz.