Bugün size Sivas'ta başlatılan iki projeden söz edeceğiz. Biri kentin kaderini değiştireceğine inandığımız Kızılırmak Projesi, diğer ise Yıldız Dağı'na yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesidir.

Öncelikle şunu vurgulayalım:

Sivas Valisi Salih Ayhan iyi çalışıyor. Çok önemli işler yapıyor, önemsenebilecek projelere de imza atıyor. Sivas'ı çağdaş bir kent haline getirebileceğine inandığımız her iki projenin hayata geçmesi ile Anadolu'nun parlayan yıldızı turizm alanında da sesini duyurmaya başlayacak.

Bu arada Sivas Belediyesi'nin de kaynak bularak projelere destek vermesi ayrıca önemsenmesi gereken bir başka konudur. Bu nedenle Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve ekibini de kutluyoruz.

Kızılırmak Projesinin önemine daha önceki yıllarda yazdığımız yazılarda değinmiştik. Şimdi bu projenin bir ayağının hayata geçirilmekte olduğunu görüyoruz.

Sivas Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 31 kilometre uzunluğa sahip olacak ana kanalizasyon hattı, şehrin alt yapısında önemli bir ayağı oluşturacak.

Proje kapsamında ilk olarak ana kanalizasyon hatları döşenecek ve terfi istasyonları kurulacak. Kızılırmak'ın iki kıyısı boyunca uzanacak büyük ve maliyeti yüksek proje için Avrupa Birliği'nden hibe desteği alınacak.

Mart ayında gerçekleştirilecek yapım ihalesinin ardından 2022 yılına kadar ana kolektör hatlarının tamamlanması hedefleniyor. Organize Sanayi Bölgesi'nden Atık Su Arıtma Tesisleri'ne kadar uzanacak paralel hatların yüzde 80'i Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği doğrultusunda IPA 2 kapsamında Avrupa Birliği tarafından hibe edilecek. Geri kalan yüzde 20'lik maliyet ise belediye tarafından karşılanacak.

Kızılırmak'ın şehrin sosyal hayatı ve turizme kazandırılması adına Sivas Belediyesi tarafından başlatılan proje 8 milyon metrekare alanı kapsayacak. Projede, rekreasyon ve yeşil alan düzenlemeleri ile sportif, sosyal ve kültürel faaliyetler bir arada olacak.

Şimdi gelelim Yıldız Dağı'na.

Yıldız Dağı, Sivas'ta kış turizmine damga vurmaya başladı ve yoğun ilgi de görüyor.

Yarıyıl tatilinde binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanan Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi'nde yeni inşa edilecek otelle yatak kapasitesi artırılacak. Kayak pistlerinin eğimi, yüksekliği, pistlerdeki kot farkı, pist çeşitliliği, kar kalitesi, karın kalış süresi ve yaz aktiviteleriyle Anadolu'nun parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi, kayak severlere 2014-2015 kış sezonundan bu yana hizmet veriyor.

İl merkezine 58 kilometre uzaklıktaki 2 bin 552 metre yükseklikte bulunan dağdaki kayak merkezinde, 2 bin 226 ve 1636 metre uzunluğunda 2 telesiyej, 804 metre uzunluğunda teleski, değişik uzunluklarda çok sayıda kayak pisti, acemi pisti, kızak pisti, yürüyen bant ve t-bar gibi mekanik tesisler bulunuyor. Merkezde bulunan otelde konaklamak isteyenlere sıcak, temiz ve huzurlu bir ortam sağlanıyor. Kış ve yaz aylarında hizmet veren otelde 36 standart ile 2 süit oda bulunuyor. Dağ manzaralı 110 yatak kapasiteli otel, misafirlerine her türlü imkanı sunuyor.

Yoğun ilgi gören Yıldız Dağı'na yeni bir otel daha inşa edilerek yatak kapasitesinin artırılması hedefleniyor. İl Özel İdaresinin şirketi Buruciye AŞ tarafından işletildiği için "ekonomik kayak tatili" imkanı sunulan merkez, yarıyıl tatilinde binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyor.

Sivas Valisi Salih Ayhan merkezin her sezon üstüne koya koya bir noktaya geldiğini söylüyor, kendisini dinleyelim:

"Hakikaten bu yatırıma değmiş, bölgenin en güzel cazibe merkezlerinden oldu. Türkiye'de adından söz ettirmeye başladı.Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi konaklama anlamında yaklaşık 250 kişiye hitap ediyor. Bunu sayı olarak artırmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 193 bin ziyaretçimiz vardı. Birçok kişiye yeterli odamız olmadığı için konaklama anlamında 'yok' demek durumunda kaldık. Bunu giderebilmek için de otel projemiz var, şu an belirli bir noktaya geldik. İnşallah kısa zamanda devreye almaya çalışacağız. Sıcak Çermik ile Yıldız Dağı bağlantı yol ihalesi yapıldı. O da en kısa zamanda bu sezon başlayacak ve bitecek. Bunlar bittikten sonra dağla ilgili fiziki anlamda, nitelik anlamında, ihtiyaç anlamında, yani kayakta olmazsa olmaz her şey bu dağa yapılmış olacak. Bundan sonra bol bol iyi eğitim vereceğiz, iyi hizmet vereceğiz, iyi tanıtım yapacağız ve dağı cazibe merkezi haline getireceğiz. Havuzları, saunaları, toplantı salonları yani sadece konaklama anlamında değil, şehir merkezindeki 5 yıldızlı otel standardında yapacağız ve 150 odalı olacak.. Birçok sosyal ihtiyacı da giderecek şekilde yapacağız. Projemiz bitti, küçük birkaç detayımız kaldı, inşallah onu da hallettikten sonra başlayacağız."

Vali Ayhan, nitelikli dağcıların Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi'ne gelmeye başladığını anlatıp, şunları söylüyor:

"Bir altyapı da oluştu, her yıl bin kayakçıya eğitim veriyoruz. Çevre illerden çok gelen var, reklamlar verdik ve etkisini göstermeye başladı. İzmir'den, İstanbul'dan ve Antalya'dan misafirlerimiz var. Yurt dışına gitmeyi düşünürken reklamlarımızı görüp gelenler var. Dolayısıyla buranın bilinirliği giderek artıyor. Burası gerçekten herkese hitap edebilecek ve ekonomik bir kayak merkezi olmaya gayret gösteriyoruz. Ticari bir mantığımız yok, zarar etmeden bu milletin, bu şehrin evlatlarına, bölgenin insanlarına hizmet vermek istiyoruz."